(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Jiří Meixner, iDNES.cz

Policisté přistihli šoféra se zákazem řízení. Muž je obvinil z krádeže

  • 27
„Při silniční kontrole mi ukradli pět a půl tisíce korun a ještě se chovali hrubě.“ Takto nařkl tři policisty osmadvacetiletý muž z Větřní na Českokrumlovsku. Při vyšetřování případu se ale krádež ani jiná pochybení strážců zákona neprokázaly. Muže proto nyní policie stíhá kvůli křivému obvinění.

Případ, o němž policisté informovali až nyní, začal už před rokem při běžné silniční kontrole. Při ní hlídka z obvodního oddělení v českobudějovickém Suchém Vrbném zastavila muže, u kterého zjistila, že má soudem uložený zákaz řízení. Byl tak podezřelý z maření výkonu úředního rozhodnutí.

Řidič ale tvrdil, že o zákazu neví. I s policisty pak zamířil přímo na oddělení. Pak se nejspíš rozhodl, že se jim za tuto kontrolu pomstí.

„Podal trestní oznámení, kde uvedl, že jej tři policisté okradli o pět a půl tisíce korun. Peníze mu údajně vzali z vozidla. Muž také policisty obvinil, že na obvodním oddělení se k němu opakovaně chovali hrubě,“ uvedl jihočeský policejní mluvčí Jiří Matzner.

Policisty prověřovala Generální inspekce bezpečnostních sborů

Policisty proto na základě oznámení prověřoval odbor vnitřní kontroly a také Generální inspekce bezpečnostních sborů.

„Pokud by se tvrzení muže prokázala, policisté by byli trestně stíháni a pravděpodobně propuštěni ze služby. Muž, který je takto nařkl, si této skutečnosti musel být vědom a byl také poučen o své odpovědnosti, pokud vědomě uvede nepravdivé údaje,“ zdůraznil mluvčí.

A právě to se podle závěrů šetření stalo. Kontrolní orgány a také kamerové záznamy prokázaly, že řidič nemluví pravdu. Policisté ho proto stíhají kvůli křivému obvinění, za což mu hrozí až osm let vězení.