České Budějovice jako město kávy, vůně z pražíren se line ulicemi

  9:37
Červený rybíz, rozinky nebo snad karamel? Nakyslou chuť ovoce ani sladkost vanilky nemusejí labužníci hledat pouze v zákuscích cukráren. Celá paleta chutí se totiž ukrývá i v šálku kávy. Podniků, které nabízejí výběrová zrna, v Českých Budějovicích za poslední roky přibývá.
Nová kavárna v parku Háječek v Českých Budějovicích

Nová kavárna v parku Háječek v Českých Budějovicích | foto: MAFRA

„Ze začátku tu byla úzká klientela, která chtěla ochutnávat nové věci. Byli zvyklí na kávu, která ležela dlouho zabalená na skladě, a nově začali mít zájem o tu čerstvě upraženou,“ popisuje Josef Kučera, pražič a barista pražírny Jedna radost, která funguje v Panské ulici od roku 2011 a nabízí 14 druhů výběrové arabiky z celého světa.

Při výběru kávy vnímá určitou generační propast. Mladší dávají podle Kučery přednost ovocitější kávě s explozí tropických chutí. Starší zákazníci zase preferují delší pražení, kdy je káva hutnější s čokoládovými tóny. „Velký zájem je také o robustu, kterou využíváme k míchání zrnkových směsí. Obsahuje hodně kofeinu, takže poslouží lidem, kteří pijí kávu kvůli výkonu,“ vysvětluje pražič, který si nejvíce pochutná na espresu z jihoamerických zrnek.

Příběh kávy znají, chodí najisto

Popularizaci výběrové kávy zpozoroval i majitel prvního budějovického espreso baru Plachý Café Jan Ašenbryl. „Lidé pijí výběrovku čím dál víc, což je fajn. Za poslední dva roky tu navíc vzniklo spoustu nových podniků,“ pozoruje podnikatel, jemuž patří i kavárna Urgent.

Původ kávy a její vlastnosti už Ašenbrylovi zákazníci znají. „Při výběru zrnek zákazníkům pomůžu a řeknu jim, jaké tóny v nich najdou. Ten náhlý boom, kdy lidé chtěli co nejvíc informací, se ale ustaluje. U nás už vědí, co dostanou, a berou to jako samozřejmost,“ myslí si Ašenbryl. Návyky jeho hosté za posledních pět let příliš nezměnili. Nejčastěji připravuje cappuccino, v těsném závěsu je dvakrát silnější flat white.

Zalíbení v espresu doplněném mléčnou pěnou našli i zákazníci kavárny Pokoj. „Nejvíc si lidé objednávají cappuccino, kafe s mlékem je určitě nejoblíbenější,“ potvrzuje majitelka Michaela Jíchová, která kavárnu v pasáži Krajinská provozuje rok a půl.

Nová kavárna ve zrekonstruovaném altánku, který roky chátral, může být důvodem...

Věrnost zachovává ostravské rodinné pražírně Father's, jejíž zrnka nabízí při přípravě filtrované kávy i espresa. „Moc se tím nechlubím, ale doma si dám nejraději černé rozpustné bez mléka. To je lepší než všechny filtry na světě,“ směje se kavárnice přezdívaná Mici.

Přestože se může zdát, že znalci pijí výhradně výběrovou kávu, řada budějovických baristů si dá od ní občas pauzu. „Nejsem kávový fašista. V rodinném kruhu si občas dám i rozpustné, které si zaliji z půlky mlékem a přidám cukr. V tu chvíli je pro mě hlavní pohoda s rodinou, a ne surovina, se kterou pracuji,“ líčí spolumajitel pražírny Kmen Kryštof Bartoň. Sám si kávu doma obvykle nechystá.

„V pražírně kontrolujeme kvalitu denně, takže kofeinu vypiji v práci hodně,“ vysvětluje. Podobnou zkušenost má Barbora Dobřemyslová z kavárny Datel v Piaristické ulici. Do kontaktu s výběrovou kávou přichází v práci i svém volném čase.

„Nedávno jsem měla ze zvědavosti v Itálii espreso. Dala jsem si tam hodně mléka a cukru, pak to chutnalo jako rozpustné. Obyčejnou kávu si dám u babičky. Ne proto, že bych chtěla, ale je to zkrátka zvyklost,“ ujasňuje zkušená baristka, která vyrazila za kávou do Peru. „Vybírat tam kávová zrnka pro mě bylo za odměnu. Pro baristu je to asi nejvyšší meta, kam může směřovat,“ míní.

Přestože kaváren v krajském městě přibývá, konkurenční boj není znát. „Všichni máme velkou radost, že kávová scéna roste. Chodíme k sobě navzájem na kafe a na paty si nešlapeme,“ pochvaluje si Bartoň z Kmene, který úzce spolupracuje s Datlem.

Klíčové je datum pražení

A jak si kávu chystají doma sami baristé? Nejčastěji používají výběrová zrnka a filtr. „Příprava domácího espresa nemá smysl. Co se týče kvality, čím jdete výš, tím hůř se pak jde dolů. Vidím to i na svých rodičích. Po ochutnání výběrovky vyhodili tradiční kávu, kterou pili roky, a už ji nechtějí,“ uvádí Ašenbryl z Plachého.

Při nákupu kávy je určujícím údajem datum pražení. „To ale často na etiketě velkých balení ze supermarketu chybí. Když je káva zavakuovaná s ventilem, uchovává si kvalitu maximálně dva měsíce,“ upozorňuje Kučera z Jedné radosti a doporučuje kupovat menší balení, které člověk rychle spotřebuje.

Autor:
  • Nejčtenější

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Popsané zdi a špína. Chatka byla odříznutá od města, o dětech v ní nikdo nevěděl

23. dubna 2024

Popsané zdi a napůl rozbitá okna, pár matrací na spaní a jedna malá kamna s hrncem na plotně....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zaměstnanci letiště dávají výpovědi kvůli šikaně. Nezvládli tempo, řekl Kuba

25. dubna 2024  15:11

Už deset zaměstnanců společnosti Jihočeského letiště České Budějovice podalo v posledních týdnech...

Lidé křičeli, ať nám naloží víc, vzpomínaly „máničky“ na masakr v Rudolfově

23. dubna 2024  5:38

V Českých Budějovicích uspořádali akci, která připomněla, že uplynulo 50 let od brutálního zásahu...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

V bytě mám cizího muže, volal majitel strážníky. Vetřelce našli v posteli s pivem

26. dubna 2024  17:05

Neznámý návštěvník se ve čtvrtek odpoledne objevil muži v bytě na českobudějovickém sídlišti Máj....

Budějovice se samy poslaly na dno. Chyby dělají pořád stejní hráči, ví kouč

28. dubna 2024  18:09

Známý a už mnohokrát opakovaný scénář. Lehké chyby připravily českobudějovické fotbalisty o další...

Spisovatel Štifter v knize odhaluje utajená místa Novohradských hor

28. dubna 2024  9:24

Vměstnat na téměř 140 stran odlehlá a přesto zajímavá místa Novohradských hor? O to se pokusil...

Mostecké házenkářky v úvodním semifinále porazily Písek

27. dubna 2024  17:29

Mostecké házenkářky vstoupily do semifinále českého play off interligy vítězstvím. Úřadující...

Svlékl se a šel do vody. Hasič dostal cenu za záchranu řidiče z potopeného auta

27. dubna 2024  10:34

Petr Benda z Tábora získal druhé místo v anketě Hasič roku 2023. Každý den se otužuje, dbá na...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...