Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Kalná voda v Kališti. Zapomenutá obec na okraji Budějovic má problém

  9:31
Obyvatelé obce spadající pod České Budějovice mají potíže nejen s pitnou vodou a tvrdí, že radnice jim nepomáhá. Navíc dlouhodobě nereaguje ani na petice místních a situaci nedokázal změnit ani výbor, který pro lepší komunikaci s městem založili v roce 2018.

Pár rytmických pohybů madla a z pumpy začne vytékat zapáchající hnědožlutá voda. Stejně to už dlouho vypadá ve všech studnách v Kališti, místní části Českých Budějovic. Obec ale trápí více problémů - špatná kanalizace, neudržované cesty a nebezpečné zatáčky bez zabezpečení.

„Na nevyhovující podmínky jsme si museli zvyknout, jinak to ani nejde. Když chci vařit nebo prát bílé prádlo, musím si dojít pro vodu k pítku, ostatní činnosti se lidé naučili zvládat s odstátou vodou ze studní,“ konstatovala jedna z obyvatelek Kaliště Jiřina Siegelová.

Vesnice je nejvýchodnější výspou Českých Budějovic, součástí města je od roku 1985. Do sametové revoluce v ní fungoval osadní výbor, kterému se povedlo zařídit řadu věcí. Zajistil nové veřejné osvětlení nebo točnu pro autobusy, chystal i výstavbu čistírny odpadních vod.

Do Kaliště už dokonce navezli stavební materiál. Po listopadu 1989 však město výbor rozpustilo, materiál určený na stavbu nechalo odvézt a na Kaliště na dlouhá desetiletí téměř zapomnělo.

„Nefungovalo tady vůbec nic, nikdo se o nás nestaral, tak jsem se do toho pustila sama. Začala jsem chodit na zastupitelstvo a sepisovat petice, které jsme posílali na městskou radu. Ale bez výsledků. Město nás odbylo s tím, že nejsou peníze a musí řešit důležitější věci,“ sdělila Siegelová a přiznala, že k boji s úřady ji motivuje i špatné svědomí. Byla to totiž ona, kdo před lety přemlouval místní, aby vesnici ke krajskému městu připojili.

S nedostatkem vody bojovali v Kališti dlouhodobě, před patnácti lety ale začala voda ve studních ubývat výrazně rychleji a navíc se zkazila. Její špatnou kvalitu potvrdily testy hygieniků, které si obyvatelé nechali udělat před sepsáním jedné z petic.

Malé pítko na kraji obce, které ji od minulého roku zásobuje pitnou vodou, bylo navíc přes celou zimu vypnuté. Lidé si tak pro vodu museli jezdit do sousední Dobré Vody nebo ji vozit od známých.

Voda je největším problémem Kaliště, ale není jediným. Kromě vodovodu lidem vadí špatná kanalizace a zanedbané silnice. Původně byly asfaltové, ale za 50 let se proměnily v prašné a rozpadlé plné výmolů.

Jednání s městem už místní natolik odradilo, že se nyní jednu cestu snaží opravit pomocí participativního rozpočtu a doufají, že i to pomůže na jejich problémy poukázat. Také upozorňují na bezpečnost na hlavní silnici. Na obou příjezdech do vsi jsou nebezpečné zatáčky a řidiči v nich neubírají plyn. V nebezpečných místech navíc chybí chodníky nebo zrcadla.

Práce měly začít v září

Kupící se problémy měl pomoci napravit Výbor pro Kaliště a Třebotovice založený v roce 2018. Z každé vsi v něm bylo pět zástupců a předsedal mu dnes již bývalý náměstek primátora Ivo Moravec. Za dobu jeho fungování se podařilo instalovat radar na měření rychlosti a opravit kapličku, nejzásadnější problémy však stále trvají.

„Na základní infrastrukturu čekáme už třicet let, ale radnice její vybudování stále odkládá. Vodu už se povedlo přivést alespoň do sousedních Třebotovic, na nás se zase nedostalo. Kromě peněz situaci komplikovaly i majetkové spory, které musel výbor vyřešit. V roce 2021 jsme pak obdrželi harmonogram prací na kanalizaci a vodovod. Výběrové řízení mělo být v květnu tohoto roku a s pracemi se mělo začít v září, ani jedno se nestalo,“ sdělila jedna z členek výboru.

Její slova doplnil Ivo Moravec, podle něj sice došlo ke zpoždění, ale stavební úřad vydá potřebná povolení již brzy. Výběrové řízení by pak mělo začít příští rok. „Budu moc rád, když se Kaliště konečně dočká vody, ale v současné nejisté době si netroufnu předem věštit a slibovat,“ řekl.

Přesto, že podobných vyjádření slyšeli obyvatelé Kaliště již spoustu, nepřestávají doufat a věří, že nové vedení města jejich potřeby opomíjet nebude. „Jinak to nejde, platíme stejné daně jako jiné části města, ale nemáme zajištěné ani základní podmínky pro život,“ mrzí Siegelovou.

Snad bude pítko přes zimu

Jistou naději jim přináší názory nové budějovické primátorky Dagmar Škodové Parmové. „Lokality jako Kaliště mají mít tu výhodu, že jsou zaštítěné městem, ale kvalita života v nich má být jako na venkově. Radnice pro ně tak může využívat dotačních titulů z Programu rozvoje venkova a podobně. Budějovice se ale do těchto struktur nikdy nezačlenily, proto nám tyto finance chybí,“ vyjádřila se Škodová Parmová.

Do vzdálené budoucnosti teď v Kališti nehledí, s příchodem podzimu u místních rostly obavy, jak bez funkčního přívodu vody přetrpí nastávající zimu. Jiřina Siegelová proto sepsala další petici a v doprovodu dalších obyvatel vyrazila začátkem září na zasedání zastupitelstva.

„Přednesli jsme tam své obavy a požadavky. Má známá tam vzala vzorek zdejší vody, aby zastupitelé viděli, čím si tady lidé musejí například čistit zuby,“ řekla Siegelová.

Město jejich obavy částečně vyslyšelo a na petici odpovědělo s tím, že provozovateli pítka uloží, aby zajistil jeho celoroční provoz. „Všichni doufáme, že bude přes zimu fungovat, pokud ale taková možnost existuje, proč nás nechali minulý rok čtyři měsíce bez vody,“ ptá se rozhořčeně Siegelová.

  • Nejčtenější

V bytě mám cizího muže, volal majitel strážníky. Vetřelce našli v posteli s pivem

26. dubna 2024  17:05

Neznámý návštěvník se ve čtvrtek odpoledne objevil muži v bytě na českobudějovickém sídlišti Máj....

Policie zasáhla proti agresivnímu mladíkovi. Zaklekli ho a bili, píše svědkyně

29. dubna 2024  10:39

Na sociálních sítích se šíří video ze zákroku policistů, kteří o víkendu v Českém Krumlově...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Čelní střet na Strakonicku nepřežila řidička osobního auta, její vůz vzplál

2. května 2024  18:55,  aktualizováno  3.5 8:28

Ve čtvrtek odpoledne si vyžádala dopravní nehoda na Strakonicku život. Nepřežila ji řidička v...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na billboardu nedaleko památníku holokaustu vyzývá kult k revoltě proti církvi

26. dubna 2024

Sotva dva kilometry od památníku holokaustu v Letech na Písecku se nachází velmi zvláštní...

V parku u sportovní haly vznikl sad, lidé si tam utrhnou jablka i hrušky

3. května 2024  15:51

Třešně, hrušně, jabloně i slivoně nově rostou v parku poblíž sportovní haly v Českých Budějovicích....

Budějovice čeká turnaj ve Švýcarsku. Zahraniční soupeři nás prověří, tvrdí kouč

3. května 2024  11:18

Šestý celek minulé sezony se začátkem května odstartoval letní přípravu. Budějovičtí hokejisté...

Města řeší, co s budovami po poštách. V Táboře poslouží jako městský úřad

3. května 2024  10:30

V jihočeských městech, kde Česká pošta zrušila své pobočky, přemýšlejí nad využitím opuštěných...

Čelní střet na Strakonicku nepřežila řidička osobního auta, její vůz vzplál

2. května 2024  18:55,  aktualizováno  3.5 8:28

Ve čtvrtek odpoledne si vyžádala dopravní nehoda na Strakonicku život. Nepřežila ji řidička v...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...