Dva roky války na Ukrajině. Uprchlíci si našli práci a zvládli i jazyk

  12:03
Jsou to už dva roky, kdy ruští vojáci vtrhli na Ukrajinu, odkud okamžitě začali proudit uprchlíci do okolních zemí. Desetitisíce jich od té doby zamířily také do Jihočeského kraje. Zpočátku to byly hlavně ženy s dětmi, které následovaly další skupiny obyvatel.
Od začátku války až do konce minulého týdne dostalo na jihu Čech dočasnou...

Od začátku války až do konce minulého týdne dostalo na jihu Čech dočasnou ochranu 27 178 ukrajinských uprchlíků. | foto: Petr Lundák, MF DNES

Zatímco první týdny byly ve všech směrech poměrně chaotické, dnes už se situace s uprchlíky zcela uklidnila. Velká spousta z nich se navíc zapojila do běžného života v Česku.

Největším problémem byla zpočátku neznalost českého jazyka, jež je limitovala v komunikaci na úřadech nebo ve školách. „Dodnes je výuka češtiny naší hlavní činností, máme kurzy jak pro začátečníky, tak i pro pokročilé. Zájemci včetně dospělých u nás nyní mohou chodit i na kroužky, které vedou naši dobrovolníci z řad Ukrajinců. Pochopitelně nabízíme i služby psychologa, přímo v centru na to máme odbornici,“ vysvětluje ředitelka ukrajinského centra Nadija v Českých Budějovicích Olena Bilous.

Centrum má také vlastního sociálního pracovníka, který s nově příchozími řeší různé formy pomoci, na niž mají nárok. Zajímají je také informace spojené se zdravotním pojištěním nebo ubytováním, jež si mohou vyřídit v Krajském asistenčním centru pomoci Ukrajině (KACPU) v Budějovicích, které od Jihočeského kraje převzalo Ministerstvo vnitra ČR. Momentálně zde nejčastěji žádají informace o různých programech nebo si sem chodí nahlásit změnu adresy.

„Máme zde dva pracovníky ministerstva, kteří zajišťují agendu azylové a migrační politiky. Dále zde působí dva příslušníci cizinecké policie a dva až tři tlumočníci. V současné době se počet klientů pohybuje v rozmezí 250 až 450 za týden. Centrum je i nadále vytížené, ačkoliv počty klientů se postupně snížily,“ popisuje situaci v KACPU mluvčí ministerstva Ondřej Krátoška.

Od začátku války až do konce minulého týdne podle něho na jihu Čech dostalo dočasnou ochranu 27 178 ukrajinských uprchlíků, za poslední rok jich pak bylo méně než pět tisíc. „Postupem času klienti žádali také o duplikáty víz poté, co získali nové pasy. Nyní kromě změny adresy zjišťují v KACPU i možnosti prodloužení dočasné ochrany,“ doplňuje Krátoška.

Začlení se do českých tříd

Často se zajímají také o možnosti zápisu na školu, s čímž se setkávají například v Centru pro pomoc Ukrajincům v Českém Krumlově. „O služby je u nás celkově slušný zájem, navíc městský úřad nás pověřil zjišťováním situace ohledně zápisů na školu. My tu maminky zaregistrujeme, dokumenty posíláme zpět na město a tam si rozhodnou, na jakou školu děti půjdou. Všechny se ale podařilo začlenit do českých tříd,“ prozrazuje vedoucí centra Svitlana Pashanina.

Sama si myslí, že ukrajinské děti přechod do jiného prostředí bez větších komplikací zvládly, i když se pochopitelně sdružují nejčastěji se svými krajany. „Není v tom ale žádná zášť nebo strach, spíše se v tomto případě scházejí mladiství s podobnými zájmy. Mladší děti jsou ale více bezprostřední a baví se každý s každým,“ dodává.

Dobré zkušenosti s dětmi mají také v 5. ZŠ Jindřichův Hradec, která je jednou ze dvou škol ve městě, kde malé Ukrajince přijímali. „Obecně panovaly velké předsudky, ale u nás jsme s nimi neměli větší problémy. Pochopitelně jsme museli pracovat na odbourání jazykové i sociální bariéry, ale to rychle opadlo. Naštěstí jsme sehnali paní učitelku přímo z Ukrajiny a jednu asistentku, která odtud pochází,“ říká ředitel školy Pavel Štefl.

Utekla před válkou, teď se vrací pomáhat dětem do města, kam padají rakety

Zároveň ale připouští, že první měsíce byly pro vedení školy a zejména pro pedagogický sbor mimořádně náročné. Všichni museli připravovat dvojjazyčné dokumenty a učební materiály, s čímž jim pomáhalo i ministerstvo školství. „Ze začátku jsme pracovali s ukrajinskými texty, kterých postupně ubývalo, dnes už jedeme čistě v češtině. Dětem jsme po dobu deseti měsíců dávali bezplatné jazykové vzdělání, což byly dvě až tři intenzivní hodiny češtiny denně,“ připomíná.

Poměrně dobře se nově příchozí Ukrajinci adaptovali i na pracovním trhu. Hodně v této oblasti pomohly zkušenosti firem s agenturními pracovníky z této země, kteří do Česka v uplynulých letech vytrvale proudili.

„Kdo chtěl práci, místo si vždy našel, protože na trhu je spousta volných míst. Obecně bych řekl, že se opravdu snaží, i když stejně jako jinde i zde se drobné problémy objevují. Určitě je k tomu motivují i nastavené podmínky, kdy se musejí sami postarat o své živobytí,“ komentuje současnou situaci ředitel Jihočeské hospodářské komory Luděk Keist.

Dlouhodobou finanční pomoc budou i díky poslední novele zákona Lex Ukrajina brzy dostávat už jen sociálně ohrožené skupiny, například matky s dětmi nebo senioři. I to se ale stává důvodem různých výpadů vůči uprchlíkům.

„Občas se něco takového přihodí, ale je to jen ve slovní rovině. Chápu, že mnohým lezeme krkem, přece jen jsme tu už docela dlouho. Myslím si však, že jinak společně dobře vycházíme. Češi to zvládají skvěle a chápu, že mají také své problémy,“ oceňuje vztahy Pashanina.

28. února 2022

  • Nejčtenější

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Popsané zdi a špína. Chatka byla odříznutá od města, o dětech v ní nikdo nevěděl

23. dubna 2024

Popsané zdi a napůl rozbitá okna, pár matrací na spaní a jedna malá kamna s hrncem na plotně....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zaměstnanci letiště dávají výpovědi kvůli šikaně. Nezvládli tempo, řekl Kuba

25. dubna 2024  15:11

Už deset zaměstnanců společnosti Jihočeského letiště České Budějovice podalo v posledních týdnech...

Lidé křičeli, ať nám naloží víc, vzpomínaly „máničky“ na masakr v Rudolfově

23. dubna 2024  5:38

V Českých Budějovicích uspořádali akci, která připomněla, že uplynulo 50 let od brutálního zásahu...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

V bytě mám cizího muže, volal majitel strážníky. Vetřelce našli v posteli s pivem

26. dubna 2024  17:05

Neznámý návštěvník se ve čtvrtek odpoledne objevil muži v bytě na českobudějovickém sídlišti Máj....

Spisovatel Štifter v knize odhaluje utajená místa Novohradských hor

28. dubna 2024  9:24

Vměstnat na téměř 140 stran odlehlá a přesto zajímavá místa Novohradských hor? O to se pokusil...

Mostecké házenkářky v úvodním semifinále porazily Písek

27. dubna 2024  17:29

Mostecké házenkářky vstoupily do semifinále českého play off interligy vítězstvím. Úřadující...

Svlékl se a šel do vody. Hasič dostal cenu za záchranu řidiče z potopeného auta

27. dubna 2024  10:34

Petr Benda z Tábora získal druhé místo v anketě Hasič roku 2023. Každý den se otužuje, dbá na...

V bytě mám cizího muže, volal majitel strážníky. Vetřelce našli v posteli s pivem

26. dubna 2024  17:05

Neznámý návštěvník se ve čtvrtek odpoledne objevil muži v bytě na českobudějovickém sídlišti Máj....

ManpowerGroup s.r.o.
Konstruktér | mzda od 32 000 Kč, 1 směna

ManpowerGroup s.r.o.
Jihočeský kraj
nabízený plat: 30 000 - 38 000 Kč

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...