V Temelíně vyrobili speciální kabel pro ukrajinskou jadernou elektrárnu

  10:48
Pracovníci Ústavu jaderného výzkumu Řež vyrobili v jaderné elektrárně Temelín speciální kabel, který vyztuží ochrannou budovu reaktoru Rovenské jaderné elektrárny na Ukrajině. Měří 173 metrů a váží 13 tun. Technici ho naložili na návěs tahače, který s ním dnes ráno vyrazil na více než tisíc kilometrů dlouhou cestu.

Uprostřed výrobní haly v areálu Jaderné elektrárny Temelín (JETE) leží na zemi obrovský svitek kovového kabelu, který je pomazaný ochrannou vazelínou. Před budovou už čeká nastartovaný kamion s ukrajinskou poznávací značkou.

Technici řidiči dávají signál, že se má připravit k nakládce. Třináct tun vážící a 173 metrů dlouhý kabel za pár minut usedá na návěs vozu. Ještě dnes vyrazí do Jaderné elektrárny Rovenská na Ukrajině.

„Vedení elektrárny se na nás obrátilo, jestli bychom pro ně dokázali vyrobit důležité bezpečnostní zařízení v podobě předpínacího kabelu, který se používá v ochranné obálce primárního okruhu, takzvaného kontejnmentu. Jsme schopni takový kabel u nás vyrobit, máme na to speciální zařízení,“ vysvětluje ředitel JETE Jan Kruml.

Přímo v areálu elektrárny ho vyráběli odborníci z Ústavu jaderného výzkumu (ÚJV) Řež. Silný svazek tvoří celkem 456 ocelových drátků o průměru pět milimetrů. „Museli jsme vyrobit kabel speciálně pro ně, jsou v něm různé odlišnosti oproti využití zde v Temelíně. Pomohlo nám to také více poznat ukrajinské technologie,“ přiblížil detaily projektový manažer ÚJV Řež Petr Vomáčka.

Na temelínském primárním okruhu se nyní používá celkem 132 takových kabelů. „Pomocí nich se železobetonová konstrukce stahuje tak, aby v případě havárie odolala tlakům zevnitř, a celá nehoda tak proběhla jen v ochranné obálce a ven neunikla žádná radiace,“ připomíná Kruml.

Stejnému účelu bude sloužit i na Ukrajině, dosavadní výrobce se totiž nachází ve válkou postižené oblasti. „Ukrajinská společnost NAEK Energoatom nemůže v současnosti využívat stávající výrobní prostory, ty se totiž nacházejí v okupované elektrárně v Záporoží,“ doplňuje Tomáš Rozsypal, projektový manažer společnosti Energy Safety (ES) Group, která tuto konkrétní pomoc na Ukrajinu zprostředkovává.

Vyráběli ho tři měsíce

Celý projekt je součástí technické pomoci Ukrajině ze strany Národní správy pro jadernou bezpečnost při ministerstvu energetiky USA. Právě ES Group se podílela na přípravě celého souboru technické dokumentace. „V budoucnu by to mělo pomoci tomu, aby podobné projekty mohly být velmi rychle dodány na Ukrajinu. Proces by se tím měl významně urychlit,“ upřesňuje Rozsypal.

Nový ocelový kabel plánují ukrajinští technici instalovat na přelomu dubna a května při pravidelné údržbě jednoho ze čtyř bloků rovenské elektrárny. Celkově ochrannou budovu jednoho bloku vyztužuje více než stovka takových kabelů, jež odborníci z ÚJV Řež vyráběli přibližně tři měsíce.

„Rovenská jaderná elektrárna má dva ze čtyř reaktorů stejného typu, jako jsou v Temelíně. Velmi podobné jsou tak i kabely, které vyztužují ochrannou budovu kolem reaktoru. Liší se v detailech jako například počet drátů nebo tvar, do kterého jsou dráty navíjeny. Jiný je též způsob zavádění kabelů do budovy,“ říká ředitel divize Integrita a technický inženýring ÚJV Řež Jan Wandrol.

Skupina ČEZ pomáhá ukrajinské energetice od začátku války v roce 2022, doposud do postižené země vyslala devět kamionů s pomocí. „Z Temelína jsme poskytli například transformátor pro převod napětí proudu z 6kV na 400V. Šlo o nevyužívané, ale plně funkční zařízení,“ vysvětluje ředitel divize jaderná energetika a člen představenstva ČEZ Bohdan Zronek.

Den otevřených dveří letiště Náměšť

Ve středu 1. května se na letišti Náměšť poprvé veřejnosti představí nové vrtulníky AH-1Z Viper a UH-1Y Venom. K vidění bude další letecká i pozemní technika.

Mohlo by se hodit

  • Nejčtenější

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Popsané zdi a špína. Chatka byla odříznutá od města, o dětech v ní nikdo nevěděl

23. dubna 2024

Popsané zdi a napůl rozbitá okna, pár matrací na spaní a jedna malá kamna s hrncem na plotně....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zaměstnanci letiště dávají výpovědi kvůli šikaně. Nezvládli tempo, řekl Kuba

25. dubna 2024  15:11

Už deset zaměstnanců společnosti Jihočeského letiště České Budějovice podalo v posledních týdnech...

Lidé křičeli, ať nám naloží víc, vzpomínaly „máničky“ na masakr v Rudolfově

23. dubna 2024  5:38

V Českých Budějovicích uspořádali akci, která připomněla, že uplynulo 50 let od brutálního zásahu...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

V bytě mám cizího muže, volal majitel strážníky. Vetřelce našli v posteli s pivem

26. dubna 2024  17:05

Neznámý návštěvník se ve čtvrtek odpoledne objevil muži v bytě na českobudějovickém sídlišti Máj....

Školy, sportoviště i přípojka. Investiční fond rozdělí rekordních 351 milionů

29. dubna 2024  16:24

Jihočeští zastupitelé schválili rekordní částku pro investiční fond. Obce získají 351 milionů...

Náraz do stromu odmrštil auto přes silnici, řidička nadýchala více než promile

29. dubna 2024  14:03

Opilá řidička havarovala v sobotu nad ránem na Jindřichohradecku. Po několika nárazech do stromů...

Policie zasáhla proti agresivnímu mladíkovi. Zaklekli ho a bili, píše svědkyně

29. dubna 2024  10:39

Na sociálních sítích se šíří video ze zákroku policistů, kteří o víkendu v Českém Krumlově...

Bída na hřištích soupeřů, trenérské změny. Co poslalo Budějovice na dno?

29. dubna 2024  8:49

Budějovičtí fotbalisté jdou do boje u udržení mezi elitou z poslední šestnácté příčky. Ta by po...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...