Pro návštěvníky budou vařit své speciality kuchaři ze 23 zemí světa, gurmáni mohou poprvé ochutnat pokrmy z novozélandské nebo skotské kuchyně. Na 19. ročníku Gastrofestu představí svá jídla, nápoje a další dobroty vystavovatelé ve více než 90 stáncích, které lidé najdou především v největším pavilonu T.
„Loni nemohli lidé ochutnat italskou kuchyni, letos máme tři restaurace, které ji budou vařit. Přibývá mořská kuchyně - krevety, mořské ryby, ústřice nebo kanárská kuchyně s pečenými sardinkami s kanárskými brambory a slavnou omáčkou mojo rojo,“ uvedl ředitel Gastrofestu Vladimír Tůma.
Třídenní gurmánský festival je spojený s řadou doprovodných programů, například soutěží profesionálů Český kapr nebo Dýňovým šampionátem. Největší atrakcí je Gourmet Rendez - Vous, kdy se po celou dobu Gastrofestu na pódiích střídají kuchaři ze světové elity, ale i ti, kteří se jim snaží vyrovnat.
„Není to klasická soutěž, kde se všichni stresují, aby vyhráli. Nejsou vynervovaní komisí, která jim může strhnout body za cokoliv. Nám jde o to, aby se ti kluci sešli, spolu si zavařili a strávili příjemný víkend,“ popsal Tůma.
Při této exhibici mohou lidé sledovat 42 kuchařů z Evropy, Ameriky, Asie nebo Oceánie. Dvakrát bude pódium patřit pouze šéfkuchaři Radkovi Příhonskému z karlovarského Grandhotelu Pupp, který procestoval s vařečkou kus světa a vařil například v Jihoafrické republice či Singapuru. Při sobotní exhibici bude jeho „předskokanem“ hodinu před polednem poslanec Tomio Okamura, který se svým týmem předvede speciality japonské kuchyně.
Novozélandská a skotská kuchyně, které se na festivalu představí poprvé, uvaří typická jídla. „V případě Nového Zélandu půjde určitě o delikátní pokrmy z jehněčího masa,“ řekl jeden z účastníků Gastrofestu kuchař Miroslav Dušek, který vařil 40 let v USA a v květnu otevřel restauraci Rotunda v zámeckém areálu v Nových Hradech.