Dům v Otakarově ulici je prázdný, radnice uvažuje o jeho koupi, pak by ho přestavěla na městské byty. | foto: Petr Lundák, MF DNES

Z domu hrůzy vytlačili narkomany a bezdomovce, lidé z okolí si oddychli

  • 3
V domě v Otakarově ulici v Českých Budějovicích se scházeli bezdomovci a narkomani. Lidé z okolí si stěžovali na hluk. Nyní je prázdný, radnice uvažuje o jeho koupi, pak by ho přestavěla na městské byty.

Na poničených dveřích je řetěz. Uvnitř už teď nikdo nežije, z domu se ale dál line nepříjemný zápach moči. Za okny je pár záclon, jinak je místo vybydlené. To je dobrá zpráva hlavně pro obyvatele z okolí. Dům hrůzy u Palackého náměstí v Budějovicích je konečně prázdný.

Trvalo to, ale dlouhodobě vyvíjeným tlakem na nájemníky a především problematického domovníka se to nakonec vedení radnice ve spolupráci s úředníky či strážníky podařilo.

„Uvnitř se scházel kde kdo, lidé bez domova, narkomani, byl tady pravidelně hrozný hluk a večer bylo lepší přejít alespoň na druhou stranu ulice. Teď je tady už několik dní klid,“ popsala Irena Dobrovská, jedna z obyvatelek Otakarovy ulice, v níž dům stojí. Hned naproti je navíc i základní umělecká škola, takže i tam si oddychnou.

Problémy v tomto místě potvrdila i městská policie. „Od začátku roku jsme v Otakarově ulici řešili 31 událostí, z toho jedenáctkrát se to týkalo narušování veřejného pořádku,“ spočítal mluvčí strážníků David Štýfal. Na adrese Otakarova 50 se podařilo zadržet i hledaného člověka.

Celou věcí se dlouhodobě zabýval náměstek primátora Tomáš Chovanec, který má na starost i sociální oblast. „Jsme v těchto záležitostech limitovaní zákonem, ale často jsme zde prováděli různé kontroly a podobně,“ vysvětlil.

Velké problémy nastaly ve chvíli, kdy majitel svěřil objekt do správy jednomu z nájemníků. Ten pak další prostory pronajímal. Často lidem s kriminální minulostí, drogově závislým, dealerům či lidem bez domova. Všem za vysoké ceny, přičemž v bytech postupně nebyla k dispozici voda ani elektřina. Obojí byl ale domovník schopný za značně přemrštěné ceny dodat.

Náměstkovi se před několika dny podařilo s majitelem dohodnout, že nyní už prázdný dům zabezpečí, aby tam časem nezačal někdo žít znovu takzvaně načerno a potíže se nezačaly opakovat.

„Zároveň bychom měli zájem o odkup. Po nezbytné rekonstrukci by tam mohly vzniknout městské byty,“ doplnil Chovanec.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz