Českobudějovická radnice. Ilustrační snímek

Českobudějovická radnice. Ilustrační snímek | foto: Petr Lundák, MF DNES

Budějovice tratí na smlouvě za energie. Nakoupily, když cena kulminovala

  • 5
Minulé vedení města České Budějovice nakoupilo energie loni v srpnu za 15 tisíc korun za megawatthodinu (MWh). Bylo to v době, kdy ceny kulminovaly. Současné platby za energie městu zastropovala vládní opatření na pět tisíc za MWh, nikdo ale neví, co bude, až tato omezení skončí.

Bývalá koalice uzavřela nevýhodnou smlouvu na dva roky a 15 tisíc korun za MWh by město mělo platit až do srpna 2024. Současné spotové ceny za energii jsou přitom přibližně 3 250 korun za MWh a město tak na nevýhodné smlouvě výrazně tratí.

„Smluvně dohodnutá marže pro dodavatele je přehnaná,“ shodli se nyní zástupci radnice. Na tento rok má město i ostatní instituce či firmy díky vládě zastropovanou cenu pět tisíc za MWh, kvůli lepšící se situaci na trhu se ale vše může brzy změnit.

„Nyní nevíme, co bude až zastropování skončí. Zda budeme muset po zbytek doby platit za megawatthodinu 15 tisíc, nebo se s dodavatelem nějak dohodneme,“ uvedl radní a hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba (ODS).

Město vyčkávalo, říká bývalý náměstek

Radnici vedlo osm let hnutí ANO, bývalý primátor Jiří Svoboda včera prohlásil, že nákup energií spadal pod náměstka Iva Moravce z hnutí HOPB a byli za něj zodpovědní úředníci.

„Na vedení jsme si říkali, že budeme muset energie nakoupit, ale neřekli jsme, že právě teď. Pokud si dobře vzpomínám, bylo na úvaze hlavní městské energetičky, aby vybrala vhodný okamžik a nakoupila,“ řekl Svoboda. Že k nákupu došlo loni v srpnu, je pro něj nová informace.

„Je to typická ukázka, jak tady minulé vedení ignorovalo racionální úvahu, jak se chovat. Každému muselo být jasné, že nakupovat v téhle chvíli je nesmysl,“ sdělil Kuba.

Toto tvrzení ale vyvrací bývalý náměstek Moravec, podle něhož zástupci města po začátku energetické krize s nákupem energií skutečně vyčkávali, situace se však stále jen zhoršovala.

„Hrozilo nám, že nebudeme mít zajištěné energie na příští rok, ceny šly neustále nahoru a my nemohli vědět, kdy se tento trend otočí a zda vůbec. Navíc se povedlo sehnat dodavatele, který akceptoval fakturace bez záloh a s nízkou marží,“ vysvětlil Moravec.

,

Den otevřených dveří letiště Náměšť

Ve středu 1. května se na letišti Náměšť poprvé veřejnosti představí nové vrtulníky AH-1Z Viper a UH-1Y Venom. K vidění bude další letecká i pozemní technika.

Mohlo by se hodit