Loni v prosinci mezi Ševětínem a Borkem na Českobudějovicku otevřeli první polovinu dálnice D3.

Loni v prosinci mezi Ševětínem a Borkem na Českobudějovicku otevřeli první polovinu dálnice D3. | foto: Petr Lundák, MF DNES

Další problém dálnice D3. Majitel pozemku podal žalobu proti vyvlastnění

  • 25
Zatímco ještě v únoru vše nasvědčovalo tomu, že bude nakonec možné bez větších potíží dostavět úsek dálnice D3 Ševětín - Borek na Českobudějovicku, teď je vše jinak. Majitel potřebného pozemku podal na krajský soud žalobu proti vyvlastnění. Osud zhruba 50 metrů dlouhého úseku je znovu nejistý.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) už sice peníze za vyvlastněný pozemek odeslalo na účet majitele, to však neznamená, že bude možné dokončit úsek dálnice D3 o délce 10,6 kilometru celý.

„Na druhé straně ani žaloba automaticky neznamená, že bychom tam nemohli nakonec stavět. My zatím informaci nemáme oficiálně, nemáme kopii žaloby, kterou musíme nejdříve prostudovat,“ reagoval mluvčí ŘSD Jan Rýdl.

Státní organizace vede s majitelem spor o pozemek, který je potřeba pro výstavbu 50 metrů dálnice. Přitom ŘSD mohlo plochu u Lhotic získat už v roce 2017, jenže tehdy neposlalo peníze včas. 

„ŘSD tehdy pochybilo, když nezaplatilo v řádném termínu. Nikdy jsme ale od firmy, která pro nás dělá celé majetkoprávní vypořádání, nedostali informaci o právní moci toho vyvlastnění, nedostali jsme od nich výzvu k zaplacení. Ale nebudeme se za to schovávat. Člověk, který je zodpovědný za toto pochybení, už u nás není zaměstnaný,“ informoval už dříve Rýdl.

Majitel na to zareagoval a požádal o vrácení pozemku. ŘSD znovu navrhlo výkup, ke kterému nedošlo, a dostalo se tak na další vyvlastnění. Proti němu se majitel loni na podzim na poslední chvíli odvolal. Krajský úřad pak ale odvolání zamítl.

ŘSD se v tu chvíli domnívalo, že bude moci stavět. Teď to pro něj znamená další komplikaci.

Dálnice mezi Ševětínem a Borkem staví společnost Eurovia od března roku 2017 za 933,2 milionu korun bez DPH. Hotovo tam má být na jaře roku 2020.

V současnosti jezdí řidiči omezenou rychlostí skoro v celé délce úseku po hotové první polovině dálnice.

U Budějovic otevřeli první polovinu D3 (18. 12. 2018)

18. prosince 2018