ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Lukáš Marek, MF DNES

Děti ze základní školy plní výzvu, po vyučování mají za úkol krást

  • 165
Výzva v uzavřené skupině na sociální síti způsobila, že část dětí ze základní školy v Českých Budějovicích začala krást. Plní tak takzvanou challenge. Cílem je sebrat nějakou věc v hodnotě dvou až tří set korun, a to například v nákupním centru. Případem už se zabývá i policie.

Rodiče dětí už před několika dny dostali upozornění od ředitele školy. Ten jim ve zprávě popisuje, co se děje, a že to není ojedinělý případ. „Ano, mohu sdělit, že se to stalo,“ reagoval stručně ředitel.

Informaci o krádežích na základě výzvy potvrdila i policie. „Je to skutečně tak. Věcí se zabývají kolegové z obvodního oddělení. Byly to dokonce desítky událostí,“ informoval jihočeský policejní mluvčí Milan Bajcura.

Zapojit se měli především žáci šestých tříd. Na sociální síti měli vlastní skupinu, kde tato výzva (challenge) vznikla a řada dětí se do ní zapojila. Vše se mělo odehrát po vyučování. „Podmínkou bylo, že to měla být věc za 200 až 300 korun,“ doplnil policejní mluvčí.

„No, a pokud to někdo nesplnil, nebo odmítl, tak ho v té skupině měli spolužáci označit za losera. Tím se děti mezi sebou snažily vyhecovat,“ sdělil jeden z rodičů, který si nepřál být jmenován.

Kromě školy, rodičů a policie se případem zabývá i OSPOD (Orgán sociálně-právní ochrany dětí). „Snažíme se v této věci postupovat i preventivně a na dalších školách už jsme upozornili, aby se žáci do něčeho takového určitě nepouštěli,“ dodal Bajcura.

Policisté se případem dál zabývají a zjišťují další okolnosti celé záležitosti včetně toho, jak vše vzniklo.