Atraktivní pozemek pro hospic město odmítá, chce ho v areálu nemocnice

  16:18
Původně to měl být pozemek pro hospic v Českých Budějovicích. Po dvaceti letech ale stále zarůstá plevelem a nikdo ho nechce. Navzdory tomu, že se nachází u stacionáře Arpida v atraktivní lokalitě u přírodní rezervace Vrbenské rybníky, kde je o volné parcely velký boj.
Podle strategie města i kraje má tedy hospic vzniknout v bývalé vojenské...

Podle strategie města i kraje má tedy hospic vzniknout v bývalé vojenské nemocnici. | foto: Tomáš Souček, MF DNES

Od záměru postavit na pozemku u Arpidy dům pro seniory s místy pro paliativní a hospicovou péči českobudějovická radnice ustoupila. Na případný sociální projekt ho stále blokuje Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM).

„Pozemek je vytipovaný ministerstvem financí jako vhodný pro stavbu dostupného bydlení. Jeho doporučení akceptujeme,“ uvedla mluvčí ÚZSVM Michaela Tesařová.

Město České Budějovice o pozemek žádalo stát s představou, že více než osm tisíc čtverečních metrů plochy severně za Arpidou dostane bezúplatným převodem. Záměr postavit na tomto místě multifunkční dům pro seniory představil před rokem jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS).

Objekt za několik stovek milionů korun měl financovat a využívat kraj společně s městem. Vize předpokládala, že v něm budou lůžka pro seniory a zároveň místa pro paliativní a hospicovou péči.

Po roce jsou představy města poněkud jiné. „Zmíněný objekt chceme stavět v dolním areálu nemocnice, kde pro to upravíme pozemky. Samozřejmě místo u Arpidy je pro podobný záměr atraktivní, ale jeho získání je komplikované. Naše žádost o převod zatím trvá,“ uvedla primátorka města Dagmar Škodová Parmová (ODS).

Měl mít půdorys anděla

Hospic u Arpidy původně vyprojektoval bez nároku na honorář český architekt chorvatského původu Vlado Milunić, spoluautor pražského Tančícího domu. Před dvaceti lety k němu dokonce začala vznikat také projektová příprava. Z leteckého pohledu měl mít půdorys anděla.

Podle města i kraje, které se společně dohodly na investici, už „anděl s roztaženými křídly“ nesplňuje současné technické požadavky. Jenže hlavním důvodem, proč nevyhovuje ani blokovaný pozemek, jsou podle některých politiků stále rostoucí náklady na stavbu.

„Lokalita je to krásná, ale v případě bezúplatného převodu už nedostaneme na projekt státní nebo evropské dotace. A bez nich se dnes takový objekt stavět nedá,“ vysvětlila náměstkyně hejtmana pro sociální věci Lucie Kozlová (ODS), která je současně městskou zastupitelkou a členkou sociální komise.

Podle strategie města i kraje má tedy vzniknout nejmodernější objekt pro nevyléčitelně nemocné, staré a péči vyžadující obyvatele v bývalé vojenské nemocnici. Zařízení za stovky milionů má mít lůžka hospicová i pro klienty s neurodegenerativními chorobami. Pro další případný domov pro seniory město i kraj podle Kozlové vhodný pozemek hledají.

Ačkoli ještě před lety byla snaha vlády zřídit minimálně jeden hospic na okresní město, v Budějovicích funguje pouze terénní zařízení. Nejbližší takzvaně kamenný dům je v Prachaticích. Stávající tři domy pro seniory v krajském městě jsou většinou nepůvodní, přestavěné z jiných budov.

Petici za hospic podepsalo pět tisíc lidí

Postavit hospic u Arpidy původně inicioval českobudějovický Červený kříž. Pozemek na bývalém vojenském cvičišti mu dala do užívání pro tento záměr Arpida. Po projektové přípravě ale Červený kříž na stavbu nesehnal investičního partnera, ruce pryč daly město i kraj.

Jihočeský kraj se totiž rozhodl podporovat pouze menší hospic v Prachaticích, který má v krajském městě pobočku jako Domácí hospic sv. Veroniky. Podle ředitele Arpidy Marka Wohlgemutha přešel následně nevyužívaný pozemek vedle nich pod ÚZSVM. Arpida ho dnes také nepotřebuje.

Bývalá budějovická zastupitelka a provozovatelka sociální poradny Marie Paukejová se domnívá, že přešlapováním na místě se ztratilo nejméně dvacet let, kdy při zájmu komunálních politiků mohl už hospic dávno fungovat. Sama dokonce iniciovala petici za jeho stavbu, kterou podepsalo pět tisíc lidí.

„Není pravda, že by se do našich podmínek nehodil. Počítal také s různým využitím a mělo v něm být mimo jiné i středisko Červeného kříže. Stavět podobná zařízení v centru města mi nedává smysl,“ řekla Paukejová.

Kraj i město mají sice stavbu nového domu pro seniory ve strategických plánech, ale v praxi bude muset záměr ustoupit takovým prioritám, jako parkovacím domům, rekonstrukci kulturních zařízení či Senovážného náměstí. Podle posledního sčítání lidu je průměrný věk obyvatel Budějovic 43 let a rychle roste.

  • Nejčtenější

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Popsané zdi a špína. Chatka byla odříznutá od města, o dětech v ní nikdo nevěděl

23. dubna 2024

Popsané zdi a napůl rozbitá okna, pár matrací na spaní a jedna malá kamna s hrncem na plotně....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zaměstnanci letiště dávají výpovědi kvůli šikaně. Nezvládli tempo, řekl Kuba

25. dubna 2024  15:11

Už deset zaměstnanců společnosti Jihočeského letiště České Budějovice podalo v posledních týdnech...

Lidé křičeli, ať nám naloží víc, vzpomínaly „máničky“ na masakr v Rudolfově

23. dubna 2024  5:38

V Českých Budějovicích uspořádali akci, která připomněla, že uplynulo 50 let od brutálního zásahu...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

V bytě mám cizího muže, volal majitel strážníky. Vetřelce našli v posteli s pivem

26. dubna 2024  17:05

Neznámý návštěvník se ve čtvrtek odpoledne objevil muži v bytě na českobudějovickém sídlišti Máj....

Budějovice se samy poslaly na dno. Chyby dělají pořád stejní hráči, ví kouč

28. dubna 2024  18:09

Známý a už mnohokrát opakovaný scénář. Lehké chyby připravily českobudějovické fotbalisty o další...

Spisovatel Štifter v knize odhaluje utajená místa Novohradských hor

28. dubna 2024  9:24

Vměstnat na téměř 140 stran odlehlá a přesto zajímavá místa Novohradských hor? O to se pokusil...

Mostecké házenkářky v úvodním semifinále porazily Písek

27. dubna 2024  17:29

Mostecké házenkářky vstoupily do semifinále českého play off interligy vítězstvím. Úřadující...

Svlékl se a šel do vody. Hasič dostal cenu za záchranu řidiče z potopeného auta

27. dubna 2024  10:34

Petr Benda z Tábora získal druhé místo v anketě Hasič roku 2023. Každý den se otužuje, dbá na...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...