Antonín Stavjaňa

Antonín Stavjaňa | foto: Václav Šlauf, MAFRA

Stavjaňa získal titul s Nitrou a jde trénovat prvoligové hokejisty Motoru

  • 7
Prvoligoví hokejisté Motoru České Budějovice mají nového trenéra. Po Petru Rosolovi, kterého vedení klubu odvolalo před startem play-off, přichází Antonín Stavjaňa. Kouč, jenž v letošní sezoně dovedl Nitru k mistrovskému titulu na Slovensku.

S Rosolem se Antonín Stavjaňa potkával na ledě, v roce 1985 získali s československou reprezentací titul mistra světa.

„V sobotu mě čeká stěhování a v pondělí zahajujeme přípravu na nadcházející sezonu,“ říká třiapadesátiletý Antonín Stavjaňa.

„Po čtyřech letech v Nitře jsem chtěl udělat změnu a nabídka z Českých Budějovic mě velmi oslovila. Cítím, že Motor má ambice. A takové to chtění postoupit, které klub obklopuje, mě hodně láká,“ svěřoval se krátce po oslavách úspěšný trenér. A to i přesto, že Motor hraje jen první ligu.

Podle generálního manažera Stanislava Bednaříka hledal budějovický tým kouče s vítěznou mentalitou.

„Antonín Stavjaňa je přesně takový. Je to progresivní trenér a při našich rozhovorech jsme zjistili, že má velmi podobný pohled na principy fungování týmu a věříme tedy, že naše představy dokáže přenést i na mužstvo,“ vysvětlil hlavní důvody angažování nového trenéra Bednařík.

Kádr týmu zatím podle nového trenéra není potřeba příliš doplňovat. „Mluvili jsme o různých jménech a zatím jsme se shodli na tom, že takový tým, jaký na jihu Čech je, postačuje. Uvidíme až za pochodu, jak bude potřeba s ním pracovat a případně doplňovat,“ dodal Antonín Stavjaňa, který se těší i na návrat do českého hokeje.

Jako hráč je Stavjaňa dvojnásobným mistrem světa a čtyřnásobným extraligovým šampionem. Jako trenér začínal ve Zlíně a postupně prošel Trenčínem, Třincem, Slovanem Bratislava nebo Karlovými Vary. Poslední tři sezony působil v Nitře, kde tým dotáhl až k titulu.