Bakala neuspěl u soudu se stížností kvůli Knihovně Václava Havla

  13:30aktualizováno  13:30
Ústavní soud odmítl stížnost Zdeňka Bakaly ve sporu souvisejícím s rekonstrukcí domu pro Knihovnu Václava Havla na Loretánském náměstí v Praze. Přibližně dvě třetiny domu měly sloužit ovšem jiným účelům, například jako soukromá rezidence Zdeňka Bakaly.

Budova na pražském Loretánském náměstí, ve které sídlí knihovna Václava Havla. | foto:  Michal Šula, MAFRA

Stížnost směřovala proti verdiktům, jimiž Městský soud v Praze loni zrušil část územního plánu a letos v březnu nařídil magistrátu, aby znovu otevřel řízení o umístění stavby.

Přestavba historického domu na Hradčanech se už několik let odkládá. Knihovna Václava Havla momentálně sídlí v Ostrovní ulici na Novém městě. Na Loretánském náměstí jí měla patřit přibližně třetina komplexu budov. A zbývající dvě třetiny? „Jestli si je nechají manželé Bakalovi, nebo jestli tam budou poskytovat ubytování někomu jinému, to zatím není jasné. Budou to řešit, až to bude aktuální,“ uvedl v roce 2016 pro MF Dnes mediální zástupce Bakalových Vladimír Bystrov.

Ústavní soud v rozhodování justice, pokud jde o poslední rozhodnutí Městského soudu, nezjistil žádné porušení Bakalových základních práv, plyne z publikovaného usnesení senátu se zpravodajem Vojtěchem Šimíčkem.

Vizualizace projektu knihovny Václava Havla v domě na Loretánském náměstí -...

Vizualizace projektu knihovny Václava Havla v domě na Loretánském náměstí - atrium v návrhu architekta Ricardo Bofilla

Bakala je majitelem domu. Koupil jej s deklarovaným úmyslem vybudovat sídlo Havlovy knihovny, větší část však měla sloužit jako soukromá rezidence nebo jiným účelům.

Projekt však nabral značné zpoždění, a to i kvůli sporům s obyvatelem domu Bohumilem Vejtasou, který podal žalobu proti územnímu rozhodnutí o přístavbě a přeměně historického domu na polyfunkční objekt.

Poslední obyvatel Vejtasa bydlí v domě desítky let, odstupné od Bakaly odmítl a nechce se z domu odstěhovat. Není majitelem, ale ani nájemníkem. K bytu má takzvané věcné břemeno, takže je oprávněn vznášet námitky k přestavbě.

Vadí mu například rozsah podsklepení nádvoří, což by mohlo ohrozit statiku domu i okolních staveb, nebo probourání nového vchodu z Úvozu. Městský soud mu dal v mnoha námitkách už v srpnu 2016 za pravdu a vrátil spis magistrátu k dalšímu řízení. Poté Nejvyšší správní soud (NSS) na základě kasačních stížnosti nařídil městskému soudu, aby se žalobou zabýval znovu.

Fotogalerie

I poté pražský soud rozhodl ve prospěch Vejtasy. Nejprve vyloučil k samostatnému projednání návrh na zrušení úpravy směrné části územního plánu a přerušil řízení o žalobě. Poté skutečně zrušil úpravu, jež snížila numericky vyjádřený minimální podíl bydlení v lokalitě. Důvodem bylo to, že podíl bydlení nemá být zařazen ve směrné, ale v závazné části územního plánu. Soud měl výhrady i ke způsobu provedení změny.

„Jeho změna neměla proběhnout v režimu úpravy územního plánu, jak se stalo, ale mělo se tak stát procesem stanoveným pro vydání opatření obecné povahy,“ rozhodl městský soud, jehož názor už stihl potvrdit také NSS.

„Je zjevné, že opatření obecné povahy bylo přijato zcela vadným způsobem a nezákonným postupem. Napadené opatření obecné povahy bylo stiženo tak závažnými procesními vadami, které plně odůvodňují závěr městského soudu o nutnosti zrušit je od samého počátku jeho platnosti,“ konstatoval NSS.

Vizualizace projektu knihovny Václava Havla v domě na Loretánském náměstí -...

Vizualizace projektu knihovny Václava Havla v domě na Loretánském náměstí - Atrium v návrhu architekta Ricarda Bofilla

Poté městský soud vyhověl Vejtasově žalobě a poslal spis zpět magistrátu k dalšímu řízení. Zdůraznil, že pokud pozbylo platnost opatření obecné povahy, zanikl také podklad pro vydání územního rozhodnutí.

Podle dřívějších vyjádření Bakaly měla knihovna zaujímat po přestavbě asi třetinu budovy. Projekt připravil španělský architekt Ricardo Bofill a česká architektonická kancelář TaK. Novým majitelům domu se už před lety podařilo dohodnout s nájemníky na vystěhování, vyjma Vejtasy.

Kriticky se k přestavbě stavěl dříve i Klub za starou Prahu a obyvatelé vedlejších domů. Pražští památkáři, jejichž stanovisko je pro územní a stavební povolení v lokalitě nutné, ale s přestavbou domu souhlasili. Jejich stanovisko schválil i tehdejší ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL).

Autoři: ,

Nejčtenější

Rodina z jižních Čech vsadila na jistotu. Postavila si oblíbený bungalov

Rodina pana Josefa si v jižních Čechách postavila montovaný bungalov.

Bungalovy jsou v Česku nejžádanějšími rodinnými domy. Pro stavbu této oblíbené nemovitosti se rozhodla i rodina pana...

Za Prahou si postavili dům i s terasou. Ta se začala ihned rozjíždět

Čtyřčlenná rodina si za Prahou postavila rodinný dům.

Ida se s manželem a dvěma dětmi se před osmi lety přestěhovala do obce za Prahou, kde si postavili rodinný dům....

Soukromé ráje. Chaty v Česku jsou dostupným snem o bydlení v přírodě

Psáry, okres Praha-západ. Chata má užitnou plochu 55 m².

Za Prahou, ale i v jižních Čechách, u Litomyšle a v Podkrkonoší se prodávají chaty v různé kvalitě. Některé jsou před...

Život mezi tvárnicemi. Vila bez stěn s výhledem na nebe spojila rodinu

Prostor na jednotlivé zóny člení zejména bloky nábytku, včleněná patra,...

Předloni dokončená stavba ve městě Sumaré se pyšní architektonickými oceněními. Majitelé si ale nejvíce cení jeho...

Byt v secesním domě se po rekonstrukci proměnil na moderní bydlení

Hra s velkými plochami a s nepřímým osvětlením jsou doménou tohoto interiéru....

Leckterý architekt by se při představě rozsáhlých stavebních úprav možná lekl, autor realizace Filip Hejzlar nerovnosti...

Další z rubriky

Dřevěné stavby roku 2019. Podívejte se na nejlepší projekty

DOUBRAVKA, soutěžící Huť architektury Martin Rajniš, vítěz veřejného hlasování...

Anketa Dřevěná stavba roku 2019, kde vítěze určuje odborná porota i veřejnost, už zná své vítěze. Ve třech z osmi...

Ze zdevastovaného domu vznikl moderní, který ctí styl a barevný soulad

Citlivé plánování rozměrů, členění a umístění otvorů v rámci fasády umožnilo...

Neobvyklý přístup přivedl architektku a klientku v jedné osobě Eriku Werresovou k holistickému pojetí renovace rodinné...

Dům v balijském stylu má i střechu připomínající asijské pagody

Meditační pavilon má typickou balijskou střechu.

Vkus a přístup celebrit k architektuře zahrnuje vše, od klasických domů až po kuriozity. V Beverly Hills tak najdete...

Najdete na iDNES.cz