Hans Goossens nejprve hledal gril, který by designově i funkčně odpovídal jeho představám, jenže na trhu nic nenašel. A tak se pustil do navrhování designového grilu sám. Nejdříve přišel s typem pro více hostů, pak si však uvědomil, že lidé si připravují lahůdky i v menším počtu.
Proto přišel s designovým kruhovým stolním grilem z černé práškované robustní oceli, který může stejně jako sochy zůstávat trvale venku. Díky povětrnostním vlivům získává časem příjemnou patinu.
Místo obvyklého dřevěného uhlí pak přidal ještě další bonus, a to použití kokosových briket. Ty se vyrábějí lisováním zuhelnatělých slupek kokosových ořechů. Díky tomu je kouř naprosto minimální, navíc je odváděn směrem vzhůru tak, aby nikoho neobtěžoval. Brikety přitom dlouho hoří, a to dvě až tři hodiny, takže hostitel zvládne „nakrmit“ i větší návštěvu.
Kruhový tvar grilu Ofyr Tabl’O je vlastně symbolický, protože odkazuje na dávnou historii, kdy se lidé setkávali u ohniště nejen kvůli jídlu, ale také setkávání a vyprávění.
Tipy pro milovníky grilování
Někteří mohou ovšem namítnout, že nemají k dispozici nejen velkou zahradu jako Hans Goossens, ale dokonce ani balkon či terasu, kde by mohli grilovat. A přesto si chtějí dopřát podobný kulinářský zážitek.
Kulatá litinová pánev Staub má vystouplé žebrování, takže grilovaná ryba, maso i zelenina vypadají stejně, jako kdybyste je sundali z klasického grilu. Značka Staub pochází z Alsaska, francouzského regionu slavného po celém světě pro svou kulinářskou tradici.
Díky širokým rukojetím lze s grilovací pánví snadno manipulovat a především je možné ji použít všude, na plynu, na sklokeramice i na indukci, dokonce i v troubě. Litina je pro tento typ přípravy jídla ideální.
Pokud si chcete dopřát nejen grilované maso, ale i brambory či zeleninu, pak se opět nechte inspirovat u takových milovníků dobrého jídla, jako jsou Francouzi.
Kdo jiný než oni by mohl vymyslet otočný keramický hrnec, kam stačí vložit vybrané suroviny, lehce je okořenit česnekem či bylinkami a pak již bez přidání tuku umístit do trouby nebo rovnou na sporák.
Hrnec Emile Henry se musí jen pravidelně překlápět, abyste dosáhli rovnoměrného propečení. Odměnou za pozornost, kterou přípravě pochoutky musíte věnovat, bude chutná zelenina s křupavou kůrkou, jako kdybyste ji právě sundali z grilu. Navíc tento kus nádobí rádi ponecháte třeba na polici jako krásnou dekoraci v kuchyni.