Z venkovského domku vytvořili skvělý dům, kde zůstala i historie

  1:00aktualizováno  1:00
Opravdu těžko byste v této stavbě poznali někdejší nenápadný vesnický domek. Natolik se jej novým majitelům povedlo přetvořit v pohodlné místo k bydlení se všemi dnešními vymoženostmi. Kouzlo místa a zahrada se vzrostlými stromy tu však zůstaly.

Kamenná fasáda členěná pásy oken vtiskla venkovskému domu moderní vzhled. | foto: Tomáš Dittrich

Prostorný venkovský dům, kam jsme přijali pozvání, využívali dříve jeho majitelé Dušan a Kathinka Poliačkovi hlavně jako víkendový. Teprve nedáv­no se rozhodli udělat z něj hlavní stan pro sebe a svoji tříčlennou psí smečku, ačkoli většina jejich pracovních aktivit zůstává v Praze.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Domov.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Domov.

Dušan Poliaček vystudoval současně dva obory, strojní in­ženýrství na technické univerzitě a průmyslový design na vysoké umělecké škole v Braunsweigu.

V Německu, kde prožil převážnou část života, založil s manželkou společnost zaměřenou na grafický design. Roku 2002 se rozhod­li přestěhovat do Čech. I zde se úspěšně věnovali propagační grafice ve vlast­ním studiu 1to1 design a pracovali pro re­nomované značky.

Tehdy bydleli v me­zonetovém bytě na Vinohradech, který jim sloužil zároveň jako kancelář. Poz­ději se Dušan vrátil ke svému pů­vodnímu oboru a dnes spolupracuje s řa­dou německých průmyslových firem a dal­ších společností v rámci Evropské unie.

Rozsáhlá rekonstrukce

Asi před deseti lety Poliačkovi objevili v jedné středočeské vesnici starší domek, do jehož přestavby se posléze pustili. „Pro­jekt nám vypracoval architekt Josef Smutný, průběžně jej s námi konzul­to­val a upravoval podle našich připo­mí­nek,“ přibližuje Dušan dobu před zahá­jením rekonstrukce.

Fotogalerie

„Velký oříšek představovalo provedení neomítnuté kamenné zdi z opuky, protože dispozici jsme oproti té původní rozšířili směrem do dvora, a potřebovali jsme zeď v nové části dostavět. Zedníci se správný po­stup učili na sousední budově, která dnes slouží jako technické zázemí,“ vysvětlují Poliačkovi vznik opukové stěny, která člověka okamžitě zaujme.

V přízemí leží nalevo od vstupu velká pracovna, vpravo se přes obývací pokoj otevřený do krovu prochází do společné kuchyně s jídelnou. Do patra jsou situo­vány soukromé místnosti, koupelna a dvě ložnice.

Druhá ložnice je přístup­ná také z galerie. Odtud vede točité ko­vové schodiště přímo do obývacího po­koje, kde tvoří nepřehlédnutelný prvek. Každá místnost v přízemí je pro­sklená, přirozeně osvětlená francouzskými okny, která během letní sezony umož­ňují vyjít rovnou na zahradu. Dům vy­tápí tepel­né čerpadlo, přízemí propo­juje litá betonová podlaha.

Úcta k tradici

Každá místnost v domě i jeho zařízení nese stopy Dušanovy profese. Je autorem originálních svítidel v jídelně a v chodbě, lavic i kulatých odkládacích stolků v obýváku a v pracovně stolu a židlí s industriální podnoží inspiro­va­nou sedačkami z tramvaje.

Stěny v obý­vacím pokoji zdobí originály obrazů od různých umělců, které Kathinku a Du­šana něčím zaujaly a které na stěně z pří­rodních kamenů vypadají jako v nějaké galerii. Velkoryse pojatý obytný prostor, z něhož je prosklenou střechou vidět nebe, i bohatě prosklená kuchyně přirozeně propojují interiér s velkou zahradou.

Dřevěný stůl Nepomuk i křesílka s kovovou podnoží našly inspiraci v průmyslovém...

Dřevěný stůl Nepomuk i křesílka s kovovou podnoží našly inspiraci v průmyslovém designu.

Majitelé

Ing. Dušan a Kathinka Poliačkovi, studio PanSlavista

Vloni Dušan s manželkou založili studio PanSlavista, které nabízí vlastní kusy nábytku a doplňků. „Snažíme se obnovit zapomenuté věci, vymyslet nové a využít přitom přírodní materiály. Milujeme staré výrobky, kterým se snažíme znovu vdechnout život a uvést je do každodenního užívání.“

Na přání majitelů není spuštěna diskuse.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Domov.

Autor:

Nejčtenější

Rodina z jižních Čech vsadila na jistotu. Postavila si oblíbený bungalov

Rodina pana Josefa si v jižních Čechách postavila montovaný bungalov.

Bungalovy jsou v Česku nejžádanějšími rodinnými domy. Pro stavbu této oblíbené nemovitosti se rozhodla i rodina pana...

Ze skromného řadového domu se vylouplo perfektně promyšlené bydlení

Řadovka leží v samém srdci Londýna a je obklopená historickými budovami.

Šťastný nový majitel malé řadovky nedaleko londýnského nádraží King’s Cross se rozhodl pro její kompletní rekonstrukci....

Za Prahou si postavili dům i s terasou. Ta se začala ihned rozjíždět

Čtyřčlenná rodina si za Prahou postavila rodinný dům.

Ida se s manželem a dvěma dětmi se před osmi lety přestěhovala do obce za Prahou, kde si postavili rodinný dům....

Tři interiéry, kde se nebudete nudit. Sázka na měď se vyplatila

Byt La Corte se úspěšně zúčastnil i soutěže Interiér roku.

Interiéry jako z učebnice architektury. Taková je práce tvůrců z ateliéru ZOAA. Netradiční technologie, perfektní...

Byt v secesním domě se po rekonstrukci proměnil na moderní bydlení

Hra s velkými plochami a s nepřímým osvětlením jsou doménou tohoto interiéru....

Leckterý architekt by se při představě rozsáhlých stavebních úprav možná lekl, autor realizace Filip Hejzlar nerovnosti...

Další z rubriky

Unikátní rekonstrukce: nad restaurací je patro pro motorkáře i vězně

Během dvouleté rekonstrukce se odkryly a zrestaurovaly historické cihlové...

Vila Tugendhat, ale i Velká cena motocyklů či vězení na Špilberku, to vše inspirovalo architekty při proměně slavného...

Jak se staví sen: kvůli nové kuchyni museli vybourat koupelnu i šatnu

Průchod do kuchyně

Panelákový byt a dispozičně nevyhovující kuchyň. To zná spousta lidí. Jenže Janu trápí i mnohem větší problém: rakovina...

Jednoduchý dům si sami navrhli i postavili. Na terasu už finance nezbyly

Nízkoenergetický bungalov stavěl Tomáš svépomocí. Důvodem byl napjatý rozpočet.

Tomáš pro svou rodinu nedávno dostavěl svépomocí nízkoenergetický bungalov. U nového domu nedaleko Zlína plánuje také...

Najdete na iDNES.cz