Prasklé střešní okno jim z domu udělalo bazén. Teď průtrži děkují

  1:00aktualizováno  1:00
Byla to pohroma. Prasklé střešní okno a dešťová průtrž dokázaly vytopit přízemní část domu tak, že zůstalo jediné řešení: vše předělat. Dnes jsou majitelé rádi, několik let odkládaná proměna přišla právě včas.

Nad jidelnim stolem použila designérka svítidlo Tolomeo od Artemide. | foto: Robert Žákovič

Starší dům nedaleko Prahy si říkal o modernizaci, ale ta se stále odkládala. Nakonec vodní živel všechno urychlil. Designérka Kateřina Horská ze studia X interiers dostala za úkol kompletní rekonstrukci přízemí, tedy kuchyně, jídelny a vstupních prostor rodinného domu.

"Zadáním bylo relativně jednoduché, protože rodina s dvěma dospívajícími syny si přála vytvořit čisté, jednoduché prostory. Jenže kromě základního vybavení měli jedno velké přání: umístit sem ještě velké množství trofejí a suvenýrů ze všech možných exotických koutů světa," popisuje Kateřina Horská.

Právě cestování je kromě sportu velkým koníčkem celé rodiny. Nesourodé trofeje a památky byly zatím ukládány všude tam, kde bylo právě místo. Stavební firma vyřešila problém s oknem, designérka se pustila do proměny přízemí.

Vstupní prostor s trofejemi z cest. Podlahu kryje vinylová podlaha v...
Pro suvenýry z cest vytvořila ve vstupních prostorách domu Kateřina Horská...

Pro suvenýry z cest vytvořila ve vstupních prostorách domu Kateřina Horská "výstavní galerii": nechala vyrobit schránky z hrubého dřeva, natřené v zemitých barvách, které dávají jednotlivým kouskům vyniknout. Přizpůsobené je tomuto prostoru i osvětlení, která má působit “jako v galerii".

Galerie v předsíni

Designérka Kateřina Horská vytvořila nakonec ve vstupních prostorách domu doslova výstavní galerii. Pro jednotlivé exponáty a suvenýry nechala vyrobit schránky z masivního dřeva a natřít barvami v zemitých odstínech, aby jednotlivé kousky vynikly. Vše dostalo svůj řád.

I osvětlení se přizpůsobilo danému prostoru i účelu, jemuž má sloužit. Svítidla fungují "jako v galerii", kterou je možné během let ještě dále rozšiřovat. Celková plocha vstupního prostoru a předsíně je totiž 34 m2, kuchyň a jídelna mají 45 m2.

Fotogalerie

Světlé okrové odstíny výmalby doplnila tapeta Tropical Birds z kolekce Frontier, s níž ladí ramínka (pamatovala ještě první republiku) zavěšená na lankách. Zlatý nátěr sladil tento neobvyklý věšák se zlatými ptáčky tapety.

Barevně s výmalbou i doplňky ladí hnědá židle Thalya od Kartellu z transparentního plastu. Celý vstupní prostor, chodby a schodiště pak sjednocuje praktická vinylová podlaha v hnědobronzovém nádechu.

Kuchyň s lavicí

Na vstupní prostor volně navazuje jídelní a kuchyňská část, vše sjednocené opět vinylovou podlahou s dekorem i strukturou dřeva. Kuchyň ve tvaru G (vše je tak rychle po ruce) se obešla bez horních skříněk, zato zde nechybí velký vestavný blok skříněk a spotřebičů zapuštěný do niky.

V kuchyni je světlo Artemide Surf, které svým extrémním světelným výkonem...

V kuchyni je světlo Artemide Surf, které svým extrémním světelným výkonem odrážejícím se nepřímo od stropu místnosti vytváří světelné pole, v němž nevznikají stíny.

Čelní plochy kryje lak v jemném odstínu béžové ve vysokém lesku. Sestavu rámuje tmavá čokoládová barva, která jinak nevýraznou světlou bravu příjemně zdůrazňuje.

Na pracovní desku byl použit umělý kámen, z něhož je také dřez a obklad stěny. Členitá plocha se tak díky zvolenému materiálu vyhnula nepříjemným spárám.
V kuchyni Kateřina Horská použila ještě několik zajímavých prvků. Například čalouněná lavice pod oknem zve jak k posezení, tak k povídání s tím, kdo právě připravuje jídlo. "Je to strategické místo v případě, když chcete radit kuchařce při vaření," usmívá se designérka.

Jemné odstíny šedohnědé

Jemné odstíny šedohnědé "rozsvítilo" křeslo v limetkové barvě.

Zelená limetková barva čalounění se opakuje ještě v jídelní části. Protože v kuchyni nejsou horní skřínky, použila designérka svítidlo Surf od Artemide, které odráží světlo od stropu, nevznikají tak nežádoucí stíny.

Jídelní část oživuje zajímavá tapeta z kolekce Fornasetti či prosklený příborník z masivního dřeva a lampa Tolomeo, opět od Artemide.


Nejčtenější

Pořídili si dřevostavbu zateplenou polystyrenem. A jsou nadšeni

Dřevostavba s tepelněizolačními panely z expandovaného polystyrénu zaručila...

Na začátku bylo rozhodnutí mladé rodiny postavit dům podle vlastních představ a vejít se do rozpočtu. Sen o ideálním...

Ze dvou bytů je jeden nádherný. Vypadá uklizeně a má i zimní zahradu

Byt na telavivském sídlišti z poloviny sedmdesátých let výrazně prokoukl. Od...

Byt na sídlišti Neve Avivim v Tel Avivu od poloviny sedmdesátých let nedoznal žádné změny. Pro mladou rodinu byl...

Pořídili si byt v bývalém hotelu Ritz. Zařídili si jej retro nábytkem

K typové lince majitelé pořídili stůl na míru s deskou ze staré tovární...

Petra Kellerová a Přemysl Koudela se do apartmánu bývalého zbraslavského hotelu Ritz zamilovali poté, co v něm na...

Povodeň ho připravila o domov, pořídil si nový byt v pánském stylu

V obývacím pokoji je dost prostoru pro unikátní designový nábytek, ale i školní...

Majitel knižního nakladatelství a vydavatel Joachim Dvořák umí rozpoznat výjimečné talenty a počkat na bestseller....

Největší předností domu je jednoduchost a výhled na pasoucí se skot

Betonové podlahy se skvěle osvědčily v provozu průchozího přízemí a povedlo se...

Mladí manželé z okraje belgického města Dendermonde byli celý život zvyklí žít na dosah přírodě. Když se rozhodli...

Další z rubriky

S ostudou obce z roku 1964 je konec. Starosta ji kompletně přestavěl

Knihovna s kulturním domem byla v Ludéřově otevřena 8. srpna 1964. V poslední...

Z rozpadajícího se kulturního domu v Ludéřově, části obce Drahanovice v Olomouckém kraji, se díky investici obecního...

Jak se staví sen pro ženu a její vnoučata v domě, který volá o pomoc

V původním obývacím pokoji nebyla ani pohovka.

Dům bez fasády už zdálky dává jasně najevo, že jeho majitelé jsou na tom s financemi i silami hodně bídně. Žije zde...

Jednoduchý dům si sami navrhli i postavili. Na terasu už finance nezbyly

Nízkoenergetický bungalov stavěl Tomáš svépomocí. Důvodem byl napjatý rozpočet.

Tomáš pro svou rodinu nedávno dostavěl svépomocí nízkoenergetický bungalov. U nového domu nedaleko Zlína plánuje také...

Najdete na iDNES.cz