Ze secesního domu zachránili vše cenné, přidali moderní technologie

  1:00aktualizováno  1:00
Vyrovnat se s náročnými požadavky na pasivní standard se daří v případě rekonstrukce historických budov poměrně zřídka. Výjimkou, která ukazuje možné cesty, je secesní vila v Poděbradech. Projekt byl nominován v 8. ročníku soutěže E.ON Energy Globe v kategorii Stavba.

Secesní vilu v lázeňském městě Poděbrady se podařilo obnovit na moderní polyfunkční dům, aniž by ztratila svůj historický půvab. V prvních dvou nadzemních podlažích je jídelna a kavárna, sál pro cvičení jógy nebo taiči, šatna, místnost masérny a kancelář. Třetí podlaží slouží k bydlení majitelů a hostů. | foto: Tomáš Vanický

Historicky cenný dům z roku 1907 v lázeňském městě Poděbrady zakoupili Tomáš a Daniela Vaničtí v zanedbaném stavu. Okouzlila je neobyčejná atmosféra města i krása zdejších historických budov.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Můj dům.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Můj dům.

Secesní vila ve Fügnerově ulici je dílem proslulého místního stavitele Josefa Fialy, jehož firma se podílela kromě mnoha krásných budov i na stavbě zdejších lázní. Noví majitelé chtěli vrátit vile její bývalou krásu a přinést do ulice poblíž lázeňského parku svěží moderní život.

Rekonstrukcí byl objekt přeměněn na energeticky úsporný polyfunkční dům s kavárnou, prostorami pro masáže a cvičení jógy a taiči i pro bydlení majitelů s pokojem pro hosty. Zachována zůstala cenná fasáda secesní vily, nádherné vnitřní schodiště i původní dlažba.

Za pět minut dvanáct

Tomáš pracuje jako konzultant a energetický specialista, je členem Centra pasivního domu, a proto, jak sám říká, byla pro něj rekonstrukce secesní vily velkou výzvou. Chtěl dokázat sám sobě i veřejnosti, že cenné stavební památky lze rekonstruovat tak, aby si zachovaly původní ráz a genius loci a přitom vyhověly přísným energetickým standardům moderní doby.

Fotogalerie

„Uvažoval jsem o novém přístupu k podnikání a našemu novému bydlení. Spojil jsem svoji profesi s přírodními materiály a zdravým životním stylem, který oba dva preferujeme,“ říká na úvod Tomáš a ukazuje na fotografiích výsledky své práce.

„Daniela provozuje jídelnu i kavárnu také na Vysočině, ale v této vile jsme chtěli mít všechno pod jednou střechou, vlastní byt, hostinský pokoj, kavárnu, veganské bistro, prostory na cvičení jógy, taiči a masérnu. Projekt se snažíme vést ve zdravotním a relaxačním duchu, aby vše zapadalo do konceptu tradičního lázeňského města,“ dodává se zaujetím.

Z předložených fotografií je patrné, že dům byl ve velmi špatném stavu a prosil kolemjdoucí a památkáře o záchranu.

Budovu na začátku 20. století postavili z pálených a vápenocementových cihel, stropní konstrukce byly dřevěné. Na půdě střešními okny zatékalo a při realizaci terasy došlo k poškození stropů nad druhým nadzemním podlaží.

Původní stav domu

Původní stav domu

Secesní vilu se podařilo obnovit na moderní polyfunkční dům, aniž by ztratila...

Stav po rekonstrukci.

Vše vedlo k postupnému zániku domu, na vnějších i vnitřních zdech odpadávala omítka a všechno původně krásné přecházelo v zašlé, jež postupně zahalovaly plíseň a bujná vegetace. Jako zázračné zjevení zde působilo kamenné schodiště s nádherným umělecky zdobeným zábradlím a pod letitým nánosem prachu prosvítala původní ornamentální dlažba.

Obnova starosvětské krásy

Noví majitelé se s posvěcením památkářů rozhodli pro citlivou rekonstrukci, která respektuje původní stavbu a promyšleně využívá všech historicky cenných prvků. Důležité bylo především omezení zásahů do jedinečné secesní fasády se sgrafitem.

V secesním domě se zachovalo unikátní kamenné schodiště s nádherným umělecky...

V secesním domě se zachovalo unikátní kamenné schodiště s nádherným umělecky zdobeným zábradlím a původní dlažba s výraznými ornamenty.

Z domu zůstaly původní vnější a vnitřní nosné stěny, schodiště se zábradlím či klenutý strop nad suterénem. Také původní dlažba, kterou bylo třeba očistit, byla do chodby a na podesty schodiště vrácena, stejně tak se využily i více než stoleté půdovky.

Vzhledem k novému užívání jednotlivých podlaží se změnily požadavky na akustiku, požární bezpečnost a statiku. Proto původní dřevěné trámové stropy nahradily železobetonové.

Dům byl profesionálně zateplen hi-tech izolacemi v kombinaci s tradičními materiály. Pro vnitřní plošné zateplení se použila aerogelová izolace, na vnější kontaktní zateplení jádrová omítka. Původní plastické zdobné prvky štítů byly navráceny na zateplovací systém.

Nové podhledy a vnitřní příčky se postavily převážně z panelů lisované slámy a doplnily tradičními plnými pálenými a vápenopískovými cihlami. Koncepce prací vycházela z realizace původními technikami a využití přírodních a tradičních materiálů.

„U této stavby jsem předem stanovil, že se určité materiály používat nebudou, vlastně jsem je přímo zakázal. K některým mým požadavkům se přistupovalo s despektem, například ke slaměným panelům, k hliněným omítkám, potom i k panelům s aerogelem. Složité bylo ustát i požadavek na vrácení původní očištěné dlažby,“ vysvětluje Tomáš Vanický a ukazuje na kvalitně zpracované hliněné omítky, marocké štuky, terazzo a dřevěné podlahy.

Okna do ulice nahradily repliky původních, osazené izolačním zasklením. Do dvora byla vybrána stylová dřevěná okna s izolačním trojsklem.

Z důvodu nového užívání jednotlivých podlaží došlo ke změně požadavků na...

Z důvodu nového užívání jednotlivých podlaží došlo ke změně požadavků na akustiku, požární bezpečnost a statiku. Původní dřevěné trámové stropy byly nahrazeny železobetonovými.

Nechybí ani kvalitní řízený větrací systém s rekuperací tepla. Tmavé místnosti bez oken v bytě přirozeně osvětlují světlovody, dešťová voda zachycovaná v nádrži pod terénem dvora se používá pro zavlažování zahrádky.

K celkové spotřebě energie a k energetickým standardům Tomáš říká: „Pokud vezmeme dům jako celek, je možné říci, že se nachází v lepším nízkoenergetickém standardu, přičemž byt se blíží standardu pasivních domů. Komerční prostory obsluhuje centrální kotelna, kde máme dva kondenzační kotle na zemní plyn zapojené do kaskády, byt má pro vytápění a přípravu teplé vody instalováno tepelné čerpadlo.“

Kvůli rozdílnému způsobu užívání jednotlivých podlaží má každé z nich samostatnou vzduchotechnickou jednotku s vysokou účinností zpětného získávání tepla z odpadního vzduchu.

Původní stav domu - zadní část

Původní stav domu - zadní část

Stav po rekonstrukci - zadní část domu

Stav po rekonstrukci - zadní část domu

„Původní výpočtová spotřeba energie na vytápění odpovídala hodnotě 183 kWh/m2, po aplikaci zateplení a technologií TZB se snížila na 65 kWh/m2 a rok,“ upřesňuje Tomáš Vanický a dodává, že postupy této rekonstrukce jsou spolehlivě aplikovatelné na většinu historických staveb.

Průměrná specifická spotřeba energie na vytápění a přípravu teplé vody v letech 2014 až 2017 je podle slov nových majitelů vily u stávajících komerčních podlaží 47 kWh/m2 za rok. Průměrná celková spotřeba bytu (vytápění, příprava teplé vody, řízené větrání, osvětlení a další spotřebiče) za stejné období vztažená na metr čtvereční odpovídá 52 kWh za rok.

Technické údaje

Studie: Ing. arch. Ivan Sobotka, Ing. Tomáš Vanický

Projekt: Hana a Miroslav Herčíkovi & kolektiv

Zpracování části vytápění a vzduchotechniky: Ing. Iva Mědílková

Technický dozor: Miroslav Herčík

Dodavatel: PMS, spol. s r. o., Poděbrady

Celková podlahová plocha: 564,5 m2

Výpočtová spotřeba energie na vytápění dle vyhl. 148/2007 Sb.: 65 kWh/m2/rok

Tomáš a Daniela propojili při rekonstrukci poděbradské vily své profesní zájmy...

Tomáš a Daniela propojili při rekonstrukci poděbradské vily své profesní zájmy a vytvořili unikátní projekt, který preferuje přírodní materiály a zdravý životní styl.

Autor

Ing. Tomáš Vanický

Absolvent Fakulty stavební ČVUT v Praze, obor pozemní stavby a konstrukce, zaměření stavební fyzika. Vlastník společnosti E-koncept.

Další zajímavé realizace najdete v časopise Můj dům.

Autor:

Nejčtenější

Horská chata zvenčí respektuje historii, uvnitř nabízí luxusní pohodlí

Původní část má fasádu z tradičního opalovaného dřeva.

České i moravské hory dohánějí letitý dluh. Přibývají moderní horské hotely a apartmány, staré se rekonstruují. Autoři...

Dům, zahrada, sad. Rodina si splnila sen o klidném životě na vesnici

Stavba je posazena v nejvyšší části pozemku.

Příroda, klid, venkov, žádný signál, divoká zvěř a v noci absolutní tma. Na takovém místě si Petr se Šárkou postavili...

Byt pro mladý pár a psa měl štěstí. Odvážné nápady z něj udělaly palác

Byt stojí v centru Sao Paula, největšího a nejbohatšího města Brazílie.

Architektonická kancelář Pascali Semerdjian přestavěla byt v brazilském Sao Paulu. Bydlí v něm mladá dvojice vášnivých...

Jak se staví sen: proměna kuchyně, kde nebyla původně ani dvířka

Nová kuchyň je v romantickém venkovském stylu, proto zde přibyly i trámy z...

Lucie si před 18 lety postavila s manželem dům a svou vysněnou farmu. Zachraňovala týrané koně, ale manželství se jí...

Dům pro čtyřčlennou rodinu u řeky Lučiny je vzdušný a příjemně lidský

Dům pro čtyřčlennou rodinu navrhlo studio ODDO architects.

Rodina koupila pozemek za Havířovem u řeky Lučiny a lužního lesa, aby na něm postavila dům. Manželé oslovili studio...

Další z rubriky

Panelákový byt 3+kk oživila spousta chytrých detailů. Ožily i lodžie

Obytný prostor pokračuje volně i na lodžii. Jídelní stůl supluje kuchyňský...

Některé projekty působí „jako přes kopírák“. Mladý pár si pořídí panelový byt ve špatném stavu a rozhodne se jej...

Nové jméno, stará krása. Secesní vila v České Lípě neuvěřitelně prokoukla

Až do roku 1989 vila sloužila jako Dům pionýrů a spořitelna a po roce 1989...

Rodina Altschulů postavila v České Lípě kolem roku 1898 secesní letohrádek a dala mu název Villa Altschul. Budova po...

Paneláková proměna bytu 3+1 pro mladou rodinu: bez bourání to nepůjde

Vizualizace: Základem je bílá barva skříněk, která splývá s bílou výmalbou. Do...

Rekonstrukce panelákových bytů jsou téměř vždy spojené i se změnou dispozic. Přece jen životní styl se změnil. I rodina...

Najdete na iDNES.cz