Koupili malý byt v Brně. Za 200 tisíc z něj dokázali vytřískat maximum

  1:00aktualizováno  1:00
Industriální nádech, cementová stěrka na podlaze, obnažené cihly, bělená prkna na stropě a vegetační stěny. Tohle vše má Mini Loft v Brně. Stvořili jej manželé a architekti Andrea a Jaroslav Marešovi, kteří založili ateliér Hiconcept.

"Náš Mini Loft jsme si navrhli tak, aby prostor dobře sloužil pro bydlení, práci a přijímání návštěv. Jsou to naše oblíbené činnosti," uvádí Andrea. | foto: Hivision.cz, Jaroslav Mares

"Byt se nám ihned líbil, je nedaleko centra a hned za rohem je hudební klub Fléda. Zároveň je zde dobré parkování a relativní klid," přiznává architekt Jaroslav Mareš. I když je byt o rozloze 46 metrů čtverečních ve zvýšeném přízemí, je z něj dobrý výhled a je slunný.

Byt byl ale nevýhodně členěný, plochu zabírala dlouhá chodba, koupelna měla nevhodný tvar, jeden pokoj byl průchozí a kuchyňský kout byl hodně stísněný. Marešovi marně hledali místo pro jídelní stůl nebo šatnu.

Z bytu 2+1 mají Mini Loft

Přesto se do bytu ihned nastěhovali a žili v něm ještě před rozsáhlou rekonstrukcí. Kvůli ní se ale museli provizorně nastěhovat do malého domku u Brna.

Jejich vytoužený Mini Loft, jak svému bydlení říkají, si vyžádal rozsáhlé bourací práce. Vznikl tak zcela otevřený prostor o rozloze 40 metrů čtverečních, zbylých 6 metrů čtverečních zabrala předsíň, toaleta, šatna, vestavěná skříň s pračkou a ledničkou a komora.

Původní příčky byly špatně umístěné, naštěstí nebyly nosné. Všechny tedy šlo odstranit. Zároveň vznikly v bytě nové, které tvoří výše zmíněné zázemí a navíc částečně oddělují kuchyni a koupelnu. Ta je nejvýraznějším prvkem celého Mini Loftu. Je totiž otevřená. "Je z ní skvělý výhled, především na vertikální zahradu a navíc takto řešená koupelna neubírá obytný prostor, protože je jeho součástí," říká Jaroslav.

Největší výzvou při rekonstrukci byly materiály. "Nesnášíme imitace, laminát s fotografií dřeva, PVC s fotografií dlažby a podobně. Nikdy tyto věci svým klientům nedoporučujeme, je to směšná habaďura. Náš byt je důkazem, že není třeba klesnout k trapným náhražkám. Lze za velmi dobrou cenu vytvořit domov z charismatických materiálů," dodává architektka Andrea Marešová.

Na podlaze je proto designová cementová stěrka. Bezespárový a odolný stěrkový povrch je i v koupelně. Zvolený povrch si na nic nehraje, je to drsná podlaha s patinou, po které se návštěvy nebojí nemilosrdně šlapat. Stropní podhled tvoří podlahové palubky s polokrycí bílou lazurou. Část zdiva se podařilo odhalit, je tedy pohledové a má pouze bílý nátěr. 

"Náš Mini Loft jsme si navrhli tak, aby prostor dobře sloužil pro bydlení, práci a přijímání návštěv. Jsou to naše oblíbené činnosti," uvádí Andrea.

Kuchyňská linka je z masivu a vyšla cenově stejně jako její laminátová imitace. Pracovní deska je z nerezu a má specificky broušený povrch, na kterém nezůstávají otisky, to je specialitou jejich architektonického ateliéru Hiconcept.

Výrazným prvkem v bytě je vertikální zahrada. Oba architekti rádi pracují se zelení, kterou považují za nedílnou součást stavby například v podobě střešních zahrad, zelených fasád, interiérových vegetačních stěn nebo zelení vyrůstající z konstrukcí.

"Budovu nebo interiér vždy navrhujeme ve velmi strohé a čisté podobě a místo arogantních konstrukčních nebo materiálových vylomenin oživujeme střízlivý objekt prorůstající zelení. Podobně je na tom i náš byt, vertikální zahrada rozbíjí nekompromisní černou a bílou barvu," vysvětluje Andrea.

Část zdiva se podařilo odhalit, je tedy pohledové a má pouze bílý nátěr.

Část zdiva se podařilo odhalit, je tedy pohledové a má pouze bílý nátěr.

"Náš Mini Loft jsme si navrhli tak, aby prostor dobře sloužil pro bydlení, práci a přijímání návštěv. Jsou to naše oblíbené činnosti," uvádí Andrea. "Původně jsme si mysleli, že rekonstrukci zvládneme za dva měsíce. To se ale nepovedlo. Potřebovali jsme si všechny materiály osahat a vyzkoušet. Proměna se protáhla na téměř rok a ani dnes ještě není vše hotové."

Pomalá a promyšlená modernizace se vyplatila, náklady nepřekročily 200 tisíc korun. Výhodou byla také pečlivá příprava v podobě 3D modelu včetně nábytku a projekty instalací a rozvodů. Díky tomu vše proběhlo bez problémů, i když manželé přiznávají, že by rekonstrukci nyní udělali výrazně rychleji. S výsledkem jsou ale maximálně spokojeni.

Mini Loft je pro Marešovy nejen jejich domovem, ale i pracovním místem a ateliérem v jednom. Oba prohlašují, že ponorkovou nemocí netrpí a je jim spolu fajn. "Přestože je nám v našem Mini Loftu dobře, vrhli jsme se na přestavbu rodinného domu u Brna, ve kterém jsme žili během rekonstrukce bytu. Časem se tedy přesuneme za město a náš dnešní byt budeme využívat pouze jako ateliér, nebo jej nabídneme někomu jinému," uzavírá Jaroslav.

Ateliér Hiconcept

Architekti Andrea a Jaroslav Marešovi používají ve svých návrzích velmi jednoduchá a přirozená řešení. Při navrhování je pro ně důležitá minimalistická koncepce bez komplikací. Téměř banální uspořádání objektu oživují charizmatickými materiály a hojným využitím zeleně zakomponované přímo do stavby. Vyvinuli také typový projekt luxusní vily za milion korun ZenHome.

Autor:

Nejčtenější

Horská chata zvenčí respektuje historii, uvnitř nabízí luxusní pohodlí

Původní část má fasádu z tradičního opalovaného dřeva.

České i moravské hory dohánějí letitý dluh. Přibývají moderní horské hotely a apartmány, staré se rekonstruují. Autoři...

Dům, zahrada, sad. Rodina si splnila sen o klidném životě na vesnici

Stavba je posazena v nejvyšší části pozemku.

Příroda, klid, venkov, žádný signál, divoká zvěř a v noci absolutní tma. Na takovém místě si Petr se Šárkou postavili...

Jak se staví sen: proměna kuchyně, kde nebyla původně ani dvířka

Nová kuchyň je v romantickém venkovském stylu, proto zde přibyly i trámy z...

Lucie si před 18 lety postavila s manželem dům a svou vysněnou farmu. Zachraňovala týrané koně, ale manželství se jí...

Malou dřevostavbu si řezbář vyrobil za tři měsíce, má jen dvoje dveře

Dřevostavbu si majitel postavil za tři měsíce.

Ne, není to tradiční dům. Nemá sousedy ani klasické místnosti. Dveře spočítáte velmi rychle. Jsou jen dvoje, vchodové a...

Chalupářský styl nahradily v domě moderní prvky a kovářská čerň

Trámy a krov nechali architekti upravit lazurou v bílé barvě, vše doplnili...

Proměnit interiér staršího domu a dodat mu moderní vzhled, to byl hlavní úkol pro architekty ze studia Free Architects....

Další z rubriky

Plechová vrata ukrývala zpustlou zahradu. Za záchranou stojí Robinsoni

Doubravník v okrese Brno-venkov má krásnou Zahradu ticha.

Doubravník v okrese Brno-venkov má necelou tisícovku obyvatel. Ti mladší z nich donedávna ani nevěděli o zanedbané...

Paneláková proměna bytu 3+1 pro mladou rodinu: bez bourání to nepůjde

Vizualizace: Základem je bílá barva skříněk, která splývá s bílou výmalbou. Do...

Rekonstrukce panelákových bytů jsou téměř vždy spojené i se změnou dispozic. Přece jen životní styl se změnil. I rodina...

Jak se staví sen: proměna kuchyně, kde nebyla původně ani dvířka

Nová kuchyň je v romantickém venkovském stylu, proto zde přibyly i trámy z...

Lucie si před 18 lety postavila s manželem dům a svou vysněnou farmu. Zachraňovala týrané koně, ale manželství se jí...

Najdete na iDNES.cz