Byt z první republiky měl pokojík pro služku, teď má pořádnou kuchyň

  1:00aktualizováno  1:00
Lenka s Martinem zdědili po rodičích třípokojový byt v Praze 6. Klidná čtvrť a dobrá dostupnost centra, to je pro mladou rodinu ideální bydlení. Navíc tu Martin bydlel jako dítě a má na zdejší čtvrť jen příjemné vzpomínky.

Kuchyň vznikla jako kombinace skříněk z IKEA a od truhláře. | foto: Tomáš Dittrich

„Návrat do dětství“ byl tak pro Martina hodně příjemný, i když věděl, že aktuální stav bytu je nevyhovující. Mladí manželé se však nebáli, zděděný byt pro ně představoval už třetí společné bydlení, takže měli celkem jasno o fungování vlastního bytu.

Do kompletní rekonstrukce se pustili s vervou, trvala nakonec skoro rok. „Chtěli jsme zachovat originální atmosféru v domě postaveném ve 30. letech minulého století. Nechali jsme proto repasovat dveře a parkety. Špaletová okna byla bohužel ve špatném stavu, takže jsme museli pořídit nová,“ vysvětluje Martin.

Původní koupelna

Původní koupelna

Původní úzká kuchyň

Původní úzká kuchyň

Světlý byt 3+1 s plochou 105 m2 má dostatečně velké dva pokoje, ale malou kuchyň a pak bývalý pokojík pro služku. Manželé si však přáli především větší a moderně vybavenou kuchyň, stejně tak koupelnu. V neposlední řadě se rozhodli přemístit také toaletu, která sousedila s lodžií.

Kuchyň umístěná v části bytu obrácené do dvora byla malá a úzká, sousedící pokojík pro služku fungoval jako komora. S novou dispozicí bytu a návrhem řešení kuchyně a koupelny pomohl majitelům architekt Miroslav Ščudla. Ten upravil dispozici na 2+1, byt konečně získal „normální“ proporce místností.

Proměna bytu

Změny v dispozici bytu hodně prospěly. Architekt Miroslav Ščudla rozšířil koupelnu díky tomu, že mohl „ubrat“ z plochy sousedního pokoje. Komora a toaleta, která je nově v předsíni, uvolnily místo nové kuchyni.

Do niky umístil architekt vestavnou skříň. Zrepasované jsou dveře do pokojů i...

Do niky umístil architekt vestavnou skříň. Zrepasované jsou dveře do pokojů i parkety v pokojích.

Nábytek do kuchyně se povedlo pořídit za dobrou cenu: architekt šikovně zkombinoval jednoduché horní skříňky z IKEA a spodní vyrobené na zakázku v truhlářství v obdobném designu.

Architekt Ščudla vybral také nové dveře s nadsvětlíky, které prostor kuchyně a sousední předsíně opticky zvětšily, svůj podíl na „velké“ kuchyni mají i vhodně zvolené světlé barvy a použití nožek místo soklů u spodních skříněk.

Zastavení na červenou

Po přestavbě koupelny se do ní vešly vana a prostorný sprchový kout se skleněnou zástěnou od tuzemského výrobce Ravak, od něhož jsou také vodovodní baterie.

Fotogalerie

Plynový kotel a pračka se elegantně schovaly v nice zakryté látkovou japonskou stěnou z IKEA. Toto řešení je jednoduché a také levné.

I kvůli ceně hledali manželé zařizovací sanitární předměty na internetu. Zpočátku si představovali dvě umyvadla na desku, ale pak dali na radu architekta a pořídili si jedno velké, metrové.

S výběrem keramického obkladu a dlažby si nechali Lenka s Martinem opět poradit a zvolili českou tradiční značku Rako. V plzeňském showroomu se spontánně rozhodli pro retro kolekci obkladů „Rako 1883“.

Dvě umyvadla by se do koupelny nevešla.

Dvě umyvadla by se do koupelny, byť rozšířené, nevešla.

Kromě nevšední kombinace výrazné, ale neagresivní červené a elegantní krémové barvy se jim líbil celoplošný květinový dekor a zajímavé detaily. Ty totiž záměrně připomínají styl obkladů použitých ve 20. letech ve vile Tugendhat. Efekt popraskané glazury či zkosené hrany působí autenticky.

Na podlahu koupelny, toalety, předsíně i kuchyně použili majitelé dlažbu ze série Wood, která imituje dřevěná prkna. Zprvu vybraný světlý odstín nakonec vystřídala tmavší varianta ze stejné kolekce. Imitace dřeva spojila velkou část bytu a opět jej opticky zvětšila.

Díky změně dispozici se podařilo do koupelny umístit i sprchový kout.

Díky změně dispozice se podařilo do koupelny umístit i sprchový kout.

Za japonskou stěnou z IKEA se v nice skrývá pračka a kotel.

Za japonskou stěnou z IKEA se v nice skrývá pračka a kotel.

Doplňky, které koupelnu doladily, si postupně pořídili v obchodech Butlers a A la maison. Další místnosti však na kompletní zařízení teprve čekají, důvodem jsou, jak jinak, finance. Rekonstrukce poměrně velkého bytu představuje i při uvážlivém výběru a hledání dobrých cen pro rodinu se standardními příjmy finančně hodně náročnou záležitost.

Autoři:

Nejčtenější

Horská chata zvenčí respektuje historii, uvnitř nabízí luxusní pohodlí

Původní část má fasádu z tradičního opalovaného dřeva.

České i moravské hory dohánějí letitý dluh. Přibývají moderní horské hotely a apartmány, staré se rekonstruují. Autoři...

Jak se staví sen rok poté. Nové bydlení změnilo život mnoha rodinám

Příběh babičky a jejích dvou vnoučat: z úzké kuchyně a ložničky vznikla obytná...

Další ročník televizní show Jak se staví sen – extra začal návratem do rodin, kterým pořad pomohl v předchozím roce....

Dům, zahrada, sad. Rodina si splnila sen o klidném životě na vesnici

Stavba je posazena v nejvyšší části pozemku.

Příroda, klid, venkov, žádný signál, divoká zvěř a v noci absolutní tma. Na takovém místě si Petr se Šárkou postavili...

Byt pro mladý pár a psa měl štěstí. Odvážné nápady z něj udělaly palác

Byt stojí v centru Sao Paula, největšího a nejbohatšího města Brazílie.

Architektonická kancelář Pascali Semerdjian přestavěla byt v brazilském Sao Paulu. Bydlí v něm mladá dvojice vášnivých...

Jak se staví sen: proměna kuchyně, kde nebyla původně ani dvířka

Nová kuchyň je v romantickém venkovském stylu, proto zde přibyly i trámy z...

Lucie si před 18 lety postavila s manželem dům a svou vysněnou farmu. Zachraňovala týrané koně, ale manželství se jí...

Další z rubriky

Ze starého domu vytvořil mladý pár moderní bydlení se spoustou světla

Zvenčí nepoznáte, že jde o rekonstrukci staršího rodinného domku.

Mladý pár z Košic se rozhodl zrekonstruovat starý dům v městské části Džungľa. Výsledek jejich práce ukazuje, že je...

Chalupa na horách dostala novou podobu, cenné stavební prvky zůstaly

Velká světnice v přízemí slouží k odpočinku, stolování, vaření i dalším...

Zrekonstruovat starou chalupu v podhůří pro rekreační bydlení je už řadu let velmi častým a atraktivním řešením. Jen...

Jak se staví sen rok poté. Nové bydlení změnilo život mnoha rodinám

Příběh babičky a jejích dvou vnoučat: z úzké kuchyně a ložničky vznikla obytná...

Další ročník televizní show Jak se staví sen – extra začal návratem do rodin, kterým pořad pomohl v předchozím roce....

Skladové prostory nebo studio v centru Krnova
Skladové prostory nebo studio v centru Krnova

Hlubčická, Krnov - Pod Bezručovým vrchem, okres Bruntál
15 000 Kč/měsíc

Najdete na iDNES.cz