Jak proměnit byt poničený „lidovou tvořivostí“: všechno předělat

  1:00aktualizováno  1:00
Požadavky na bydlení se mění, i byty v činžovních domech z první republiky dispozicí už často majitelům nevyhovují. Bourání příček však bývá ve starších domech velmi náročné, nebo i nemožné. A bez odborníka vyloučené.

„Zbytky“ kuchyně | foto: Archiv majitele

„Už delší dobu sleduji vaši rubriku o bydlení a protože jsem se v poslední době stal majitelem bytu, který potřebuje rekonstrukci, rozhodl jsem se vás požádat o zpracování optimálního návrhu,“ píše čtenář Jan. V bytě ve druhém patře v domě z 20. let minulého století zatím bydlí sám, ale rozhodně nepočítá s tím, že by tomu tak bylo i do budoucna.

Stropy v předsíni mají výšku přibližně 3,2 m, níže zasahují překlady (2,9 m), v kuchyni a v pokojích jsou stropy snížené asi na 2,8 m. Dveře z chodby do kuchyně chybí, z koupelny do kuchyně jsou pouze lamelové. Nová dřevěná okna zůstanou samozřejmě zachována. Součástí bytu je také balkon, který však předchozí majitel zazdil a předělal na komoru.

Koupelna s akrylátovou vanou

Koupelna s akrylátovou vanou

Chodba má výšku stropů 3,2 m.

Chodba má výšku stropů 3,2 m.

„Rekonstruovat bych chtěl veškeré vybavení bytu včetně rozvodů a podlahy, měl bych rád více úložných prostor, například vestavěnou skříň v ložnici či v chodbě vestavěné patro pod stropem. Součástí obývacího pokoje by měl být počítačový stůl,“ vypočítává své požadavky na bydlení majitel bytu.

V kuchyni preferuje vestavné spotřebiče včetně chladničky. Přeje si také ponechat vanu v koupelně a oddělené WC, ale v závěsném provedení a otočené více do prostoru. Veškeré rozvody (topení, voda, plyn) by rád schoval do zdí, pokud to bude možné.

„V návrzích bych ocenil navržení optimálního využití vstupního prostoru s koupelnou, WC a balkonem, vstup do koupelny z chodby s použitím posuvných dveří do pouzdra a podlahovým vytápěním v chodbě,“ doplňuje svá přání Jan.

Původní stav

Původní stav

Současný stav

„V tomto případě jde o byt v cihlovém domě dispozičně řešený jako 3+1, kde majitel plánuje kompletní rekonstrukci včetně všech rozvodů. Nová jsou pouze dřevěná okna, která zůstanou zachována. Byt je dispozičně rozdělený nosnou zdí mezi obývacím pokojem a ložnicí, která striktně vymezuje velikost původní ložnice,“ vysvětluje Ing. Tomáš Zima z Ateliéru Dispozic, který se specializuje na návrhy dispozičního řešení bytů i nebytových prostor.

Fotogalerie

Přáním majitele bylo vytvořit příjemné bydlení pro mladý pár, s dostatečným množstvím úložných prostor, pracovním místem v obývacím pokoji, kuchyňskou linkou tvaru U, nebo L a samostatným WC.

Před Janem tak stojí hodně práce, byt je totiž výrazně poznamenaný „lidovou tvořivostí“, která olepila koupelnu hned třemi dekory obkladaček, prapodivným vedením rozvodů a nezapomněla ani na zlikvidování balkonu, z něhož pomocí okna udělala komoru. Přechozí majitelé nezapomněli ani na dřevěné obložení v předsíni ve stylu hájenky.

Varianta 1

Varianta 1

Varianta 1

V první variantě je navržena samostatná kuchyň ve tvaru U, která zůstává na původním místě. Zůstala také příčka mezi kuchyní a obývacím pokojem, který je vybavený sedací soupravou, pracovním místem a TV stěnou.

V ložnici se na přání majitele umístilo další pracovní místo a dostatek úložného prostoru. „Koupelna zůstává na původním místě, má však přemístěný vstup, který zajistí lepší využití prostoru a dobrou návaznost koupelny na WC,“ upozorňuje Tomáš Zima.

Varianta 2

Varianta 2

Varianta 2

V koupelně vznikla nika pro umístění pračky a plynového kotle. V prostoru předsíně se na přání majitele vytvořilo vestavěné podlaží pro uskladnění věcí, WC a spíž zůstávají beze změny, výměna klasické WC mísy za závěsnou variantu není problém.

Druhá varianta je řešená jako 3+kk, kde se částečně vybourala nenosná příčka mezi kuchyní a obývacím pokojem. V prostoru kuchyně se získal dostatek prostoru pro umístění jídelního stolu pro čtyři osoby a kuchyňskou linku tvaru L. V obývací části je opět sedací souprava s TV stěnou a pracovním koutem.

Ložnici rozděluje nábytek na na spací zónu a pracovnu. Ložnice byla opět vybavena velkou šatní skříní. Zbytek bytu zůstal stejný jako v první variantě, pouze se upravila dispozice koupelny.

Varianta 3

Varianta 3

Varianta 3

Ve třetí variantě je koupelna situována na místo původní kuchyně a prostor spíže je využit jako vestavěná skříňka. „Výhodou je přímé oslunění prostoru a možnost přirozeného větrání,“ zdůrazňuje výhody řešení Tomáš Zima.

Kuchyň ve tvaru L přímo navazuje na vstupní prostor a plynule přechází do prostoru obývacího pokoje. Ten je vybaven sedací soupravou s TV stěnou a jídelním stolem.

Do prostoru ložnice je opět umístěna pracovna a velká šatní skříň. V předsíni vznikla na původním místě koupelny prostorná šatna, stejně jako u předchozích dvou variant bylo i zde vloženo nové patro pro uskladnění sportovního vybavení a dalších věcí.

Všechny rozvody v bytě jsou vedeny po stěnách, v prostoru dveří zafungovala...

Všechny rozvody v bytě jsou vedené po stěnách, v prostoru dveří zafungovala „lidová tvořivost“.

Současná toaleta

Současná toaleta

Poradna pro čtenáře

Potřebujete změnit dispozici bytu? Zašlete na e-mailovou adresu bydleni@idnes.cz potřebné podklady:

• dobře zaměřený půdorys původního stavu
• fotografie stávajícího stavu, nejlépe šířkové, v dostatečné kvalitě a šířce minimálně 1 500 pixelů 
• popis požadavků (kolik osob bude byt či dům obývat, požadavky na vybavení koupelny, kuchyně, příležitostné spaní, pracovní místo a podobně)

Do předmětu zprávy napište: Dispozice

Autor:

Nejčtenější

Rodina z jižních Čech vsadila na jistotu. Postavila si oblíbený bungalov

Rodina pana Josefa si v jižních Čechách postavila montovaný bungalov.

Bungalovy jsou v Česku nejžádanějšími rodinnými domy. Pro stavbu této oblíbené nemovitosti se rozhodla i rodina pana...

Za Prahou si postavili dům i s terasou. Ta se začala ihned rozjíždět

Čtyřčlenná rodina si za Prahou postavila rodinný dům.

Ida se s manželem a dvěma dětmi se před osmi lety přestěhovala do obce za Prahou, kde si postavili rodinný dům....

Život mezi tvárnicemi. Vila bez stěn s výhledem na nebe spojila rodinu

Prostor na jednotlivé zóny člení zejména bloky nábytku, včleněná patra,...

Předloni dokončená stavba ve městě Sumaré se pyšní architektonickými oceněními. Majitelé si ale nejvíce cení jeho...

Tři interiéry, kde se nebudete nudit. Sázka na měď se vyplatila

Byt La Corte se úspěšně zúčastnil i soutěže Interiér roku.

Interiéry jako z učebnice architektury. Taková je práce tvůrců z ateliéru ZOAA. Netradiční technologie, perfektní...

Byt v secesním domě se po rekonstrukci proměnil na moderní bydlení

Hra s velkými plochami a s nepřímým osvětlením jsou doménou tohoto interiéru....

Leckterý architekt by se při představě rozsáhlých stavebních úprav možná lekl, autor realizace Filip Hejzlar nerovnosti...

Další z rubriky

Jednoduchý dům si sami navrhli i postavili. Na terasu už finance nezbyly

Nízkoenergetický bungalov stavěl Tomáš svépomocí. Důvodem byl napjatý rozpočet.

Tomáš pro svou rodinu nedávno dostavěl svépomocí nízkoenergetický bungalov. U nového domu nedaleko Zlína plánuje také...

Už šest let opravují dům. Na plot se dostalo až nyní, má to ale háček

Rodinný dům na Kroměřížsku si rodina koupila před šesti lety.

Petra bydlí s rodinou na Kroměřížsku v domě z 80. let. Koupili jej před šesti lety a vrhli se na potřebnou celkovou...

Josef Košek opravil starou kapli. Za vlastní peníze a dohledu památkářů

Kapli v Hodkovicích nad Mohelkou opravil soukromník Josef Košek.

Kapli u kostela, která je v Hodkovicích nad Mohelkou v Libereckém kraji známá jako márnice, dal nový kabát soukromý...

Najdete na iDNES.cz