Stará garsonka v paneláku je jako ze škatulky. Z lodžie je fajn terasa

  1:00aktualizováno  1:00
Vybydlený byt 1+kk velký 36 metrů čtverečních na pražském sídlišti prošel radikální proměnou, které se ujala kancelář BY architects. Po kompletní modernizaci se neútulný prostor proměnil v příjemné útočiště. Navíc se z omšelé lodžie stala báječná terasa.

Prostor je rozdělený na jednotlivé funkční zóny. | foto: Aleksandra Vajd

Garsonka v posledním patře panelového domu s lodžií velkou 12 metrů čtverečních a s výhledem na celou Prahu byla v katastrofálním stavu. Vybydlený prostor naléhavě volal po kompletní rekonstrukci.

„Zadání od majitele bylo poměrně volné, byt je určený primárně k pronájmu, v budoucnu jako případné útočiště pro jednoho z potomků. Hlavním požadavkem byla účelnost a estetická kvalita navrženého prostoru. Pro naši práci byla velmi důležitá investorova otevřenost a důvěra,“ popisuje spolupráci architektka Markéta Zdebská, která na realizaci spolupracovala s kolegou Markem Žáčkem.

Fotogalerie

Dvojice autorů navrhla jednoduché, až diagramatické členění prostoru na jednotlivé funkční zóny. Kuchyně, koupelna a prádelna jsou logicky přimknuty k instalačnímu jádru.

Kolmo ke kuchyni jsou pak seřazeny tři trakty: hlavní obytný prostor, pracovna a ložnice. Tyto funkce jsou jasně vymezeny panely, které umožňují kombinaci životních situací. Členění prostoru podporuje také osvětlení, které nabízí různé režimy a míru intimity.

„Obytná část přirozeně navazuje na opravenou terasu. Pobyt venku i uvnitř, respektive pohyb tam a zpět zpříjemňují dvě široká posuvná křídla nové prosklené stěny a venkovní šikmá screenová roleta (částečně světelně propustná) na celou šíři bytu na vnějším líci terasy,“ vysvětluje Zdebská.

Otevření bytu na terasu si vyžádalo specifické řešení radiátorového soklu, který je vyzvednut nad podlahu. Kaučukový obklad a mřížka topení ve stejném odstínu působí odlehčeně, radiátor tak přirozeně zapadá do celkového vzhledu interiéru. 

Veškeré vybavení bytu je vytvořeno na míru a v maximální míře vestavěné. V předsíni je umístěna prostorná šatní skříň s botníkem a úklidová skříň s vestavnou pračkou, sušičkou a košem na prádlo, do nějž vede shoz z koupelny přimknuté z druhé strany instalačního jádra.

Obytná část přirozeně navazuje na opravenou terasu.

Obytná část přirozeně navazuje na opravenou terasu.

Pro absolutní komfort je byt, na žádost majitele, vybaven akustickými předstěnami a klimatizací integrovanou do horních skříněk kuchyňské linky.

Podlaha je z krémového kaučuku noraplan, dělicí panely jsou z borové překližky, vestavěný nábytek z bílého lamina a borové překližky, terasa je z modřínu. Okna dodala firma Antikhaus. Kuchyňská a koupelnová deska s dřezem je z corianu.

Bílé dveře se skrytou zárubní jsou od Bdoors, kliky a úchytky mají v černém provedení. Zavěšený gauč s čalouněním od firmy Polstrin tvoří konstrukce z překližkové desky a ocelové pásoviny. Na oknech jsou látkové plisé žaluzie.

BY architects

Markéta Zdebská

Architektka Markéta Zdebská založila ateliér BY architects v roce 2010.

Markéta Zdebská vystudovala architekturu na VŠUP v Praze. Dva semestry působila jako pedagog na ČVUT. V roce 2010 založila vlastní ateliér BY architects. Její práce byla mj. nominována na Českou cenu za architekturu 2017.

Přístup architektonického studia se zrcadlí v respektu ke klientovi, k prostředí a ke koncepční práci. Cílem je nacházet hloubku a vrstevnatost v projektech, které
jsou ateliéru svěřeny do péče.

Autor:

Nejčtenější

Rodina z jižních Čech vsadila na jistotu. Postavila si oblíbený bungalov

Rodina pana Josefa si v jižních Čechách postavila montovaný bungalov.

Bungalovy jsou v Česku nejžádanějšími rodinnými domy. Pro stavbu této oblíbené nemovitosti se rozhodla i rodina pana...

Za Prahou si postavili dům i s terasou. Ta se začala ihned rozjíždět

Čtyřčlenná rodina si za Prahou postavila rodinný dům.

Ida se s manželem a dvěma dětmi se před osmi lety přestěhovala do obce za Prahou, kde si postavili rodinný dům....

Život mezi tvárnicemi. Vila bez stěn s výhledem na nebe spojila rodinu

Prostor na jednotlivé zóny člení zejména bloky nábytku, včleněná patra,...

Předloni dokončená stavba ve městě Sumaré se pyšní architektonickými oceněními. Majitelé si ale nejvíce cení jeho...

Tři interiéry, kde se nebudete nudit. Sázka na měď se vyplatila

Byt La Corte se úspěšně zúčastnil i soutěže Interiér roku.

Interiéry jako z učebnice architektury. Taková je práce tvůrců z ateliéru ZOAA. Netradiční technologie, perfektní...

Byt v secesním domě se po rekonstrukci proměnil na moderní bydlení

Hra s velkými plochami a s nepřímým osvětlením jsou doménou tohoto interiéru....

Leckterý architekt by se při představě rozsáhlých stavebních úprav možná lekl, autor realizace Filip Hejzlar nerovnosti...

Další z rubriky

Vodní hrad Lipý žije. Po odstřelu v 50. letech z něj zůstalo jen torzo

Vodní hrad Lipý založil rod Ronovců koncem 13. století.

Součástí historického centra České Lípy je vodní hrad Lipý, který založil rod Ronovců koncem 13. století na...

Poradna architekta: byt s atypickou dispozicí je vždycky problém

V atypickém prostoru není pro rodinu s dětmi dostatek místa ani úložného...

Bytové domy, které hýří atypickými dispozicemi interiérů, bývají černou můrou pro bytové architekty. Varují před jejich...

Jak se staví sen: kvůli nové kuchyni museli vybourat koupelnu i šatnu

Průchod do kuchyně

Panelákový byt a dispozičně nevyhovující kuchyň. To zná spousta lidí. Jenže Janu trápí i mnohem větší problém: rakovina...

Najdete na iDNES.cz