Pátek 22. ledna 2021, svátek má Slavomír
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Pátek 22. ledna 2021 Slavomír

Postavili si pasivní dům aneb vzpomínky na Afriku v moravské obci

  1:00
Dům s jezírkem a upravenou zahradou nestojí v rezidenční čtvrti v teplých krajích. Ačkoliv to tak podle některých fotografií vypadá. Ve skutečnosti jde o malou obec na Moravě, která se ničím neodlišuje od běžného obrazu našich vesnic.

Úzkou dlouhou parcelu lemuje podél jižní strany bariéra, kterou tvoří skalka, zídka ze štípaného místního kamene, opěrná betonová stěna a plné dřevěné oplocení. Kompaktní hmota nijak nenaznačuje, že jde o kombinaci železobetonového přízemí a dřevěné nástavby. Zdroj: www.mujdum.cz. | foto: Kamil Saliba, Lukáš Černík

Na původně nehostinném, navíc protáhlém a úzkém pozemku, vytvořili architekti spolu s rodinou mikrosvět plný pohody. Přitom na parcele v malé obci, lemované ze tří stran komunikacemi a "utopené" pod bývalou hrází mlýna, si na první pohled málokdo dokázal představit stavbu rodinného domu.

Jen 80 m dlouhá parcela, orientovaná směrem severovýchod – jihozápad, se směrem ke kratším stranám zužuje a ve střední části, kde jedině bylo možné dům umístit, dosahuje výškový rozdíl mezi úrovní pozemku a přístupové komunikace přes dva metry.

Hlavní průčelí domu je orientováno prosklenými plochami na západ, na dřevěnou

Hlavní průčelí domu je orientováno prosklenými plochami na západ, na dřevěnou terasu, která pokračuje bazénkem. Skládá se z hlubší části určené na plavání a výše položené čisticí zóny s přírodním biotopem (čisticí rostliny a ryby). Cirkulaci vody pohání čerpadlo. Zdroj: www.mujdum.cz

"Přáli jsme si zůstat v obci a toto byl jeden z mála volných pozemků, proto jsme se rozhodli riskovat a jít i do nestandardního řešení," vysvětluje dnes již spokojeně bydlící majitel domu.

"Stavba navržená v symbióze se zahradou a vodní plochou nakonec proměnila zdánlivě neobyvatelný kout v příjemnou oázu, kterou si užíváme každý den, a ani nemáme potřebu jezdit na dovolenou do cizích krajin," dodává.

Z nouze ctnost

Fotogalerie

Proměnit nepřítele v přítele či nevýhodu v přednost patří, jak naznačuje staré přísloví, ke znakům mistrovství. Zde se tento protimluv díky precizní prostorové úvaze podařilo naplnit.

Dvoupodlažní obdélníková stavba zaujímá střední, nejširší část pozemku, v této pozici bylo možné dodržet předepsané odstupové vzdálenosti od sousedního domu i od hranice parcely a po obou stranách vytvořit zahradu.

Dům je uspořádán tak, aby výhledy z obytných místností směřovaly do zahrady, v podélných obvodových stěnách zůstává jen několik nezbytných oken z koupelen a zázemí.

Úroveň podlah odpovídá výškovým poměrům terénu. Na přístupovou komunikaci navazuje zpevněná plocha – stání pro dva automobily – a hlavní vstup do domu. Za zádveřím následuje mezipodesta hlavního schodiště, šest schodů stoupá do horního, ložnicového podlaží a deset stupňů vede dolů do přízemí, do hlavní obývací části.

Zahrada je oproti sousední komunikaci snížena o více než 2 m, kompozice z

Zahrada je oproti sousední komunikaci snížena o více než 2 m, kompozice z kamenů, travin a štěrku navozují atmosféru africké savany. Zdroj: www.mujdum.cz.

Hlavní vstup do domu a parkovací stání. Z jižní strany je z ulice vidět jen

Hlavní vstup do domu a parkovací stání. Z jižní strany je z ulice vidět jen horní podlaží. Zdroj: www.mujdum.cz

Horní podlaží obsahuje schodišťovou halu, dva dětské pokoje orientované na západ, ložnici rodičů na východní straně, šatny a koupelny. Těžištěm přízemí je společná obývací zóna. Sezení, jídelna i kuchyň, umístěné v jednom obdélníkovém prostoru, plynule přecházejí plně prosklenou jihozápadní fasádou na dřevěnou terasu s krbem a jezírkem a dále do zahrady.

Může se hodit

Postavte si dům podle svých představ. Ideální pozemek vybírejte na Reality.iDNES.cz.

Díky opěrné zdi, plnému dřevěnému oplocení, zídkám a dalším stavebním úpravám zde vznikla příjemná intimní zóna, venkovní akcent rodinného života.
Za kuchyní, umístěnou ve středu přízemí, je příslušenství a malá chodba vedoucí do pracovny.

Majitelé domu si přáli, aby se návštěvy, oslavy a další společenské události odehrávaly mimo obývací pokoj, proto se k obývací části z jihu připojuje zimní zahrada a relaxační místnost s malým barem, vinným sklepem a vlastním hygienickým příslušenstvím.

Společná obývací část je vybavena velkou koženou sedací soupravou, stěny s

Společná obývací část je vybavena velkou koženou sedací soupravou, stěny s benátským štukem se odrážejí od tmavě hnědé teakové podlahy. Stejné dřevo je použito i na stropním podhledu s integrovaným osvětlením. Zdroj: www.mujdum.cz

Od funkce ke konstrukci a materiálům

Pod jednolitým dřevěným pláštěm se ukrývají dva odlišné konstrukční systémy, jejichž volba vyšla z technických i praktických požadavků. Relaxační místnost tvoří spoj mezi domem a svahem, její strop je základnou zpevněné plochy před vstupem do domu.

Autoři

Prof. arch. Ivan Ruller (1926), Ing. arch. Robert Rais, Ph.D. (1977), Ing. arch. Martin Kareš, Ph.D. (1977)

Robert Rais a Martin Kareš jsou absolventi Fakulty architektury VUT v Brně, dříve členové ateliéru prof. arch. Ivana Rullera, žijící legendy funkcionalismu, oceněné státním vyznamenáním.

V r. 2003 založili vlastní architektonický ateliér Europrojekta, zabývají se navrhováním nejrůznějších typů občanských a bytových staveb, urbanistickou i vzdělávací činností.

Realizovali více než stovku rodinných domů, čímž se řadí k nejúspěšnějším ateliérům v tomto oboru u nás. Získali řadu renomovaných ocenění za architekturu, např. Cenu Bohuslava Fuchse, Zvláštní cenu Státního fondu rozvoje bydlení a další.

Proto má přízemí pevnou, vysoce únosnou železobetonovou skeletovou konstrukci, druhé podlaží vzhledem k přání rodiny urychlit realizaci stavby vyrostlo jako montovaná dřevostavba.

Okna s izolačními trojskly, sendvičový plášť, solární kolektory a další řešení zohledňují aspekt úspory energie.

Majitel domu se zabývá truhlářskou výrobou a na rozdíl od mnoha jiných případů nezůstal jeho domov v roli kovářovy kobyly. Dům se stal "výkladní skříní" vysoce kvalitních materiálů i dokonalého řemeslného provedení.

Na nábytku jednoduchých elegantních tvarů lze obdivovat dekorativní strukturu méně užívaných druhů dřeva, jako jsou oliva, jilm, ovangol, makasar a další tropické dřeviny. Skvěle vynikly ve spojení s kamenem a dalšími přírodními materiály.

Technické údaje

Zastavěná plocha: 200 m2
Užitná plocha: 350 m2
Konstrukce: betonové základové pasy, přízemí železobetonový skelet s vnějším kontaktním zateplením, patro montovaná dřevostavba s rámovou konstrukcí a sendvičovým obvodovým pláštěm, fasáda celého domu má provětrávaný dřevěný obklad s izolací z minerální vlny, zastřešení – izolace Sarnafil s kačírkovým zásypem
Výplně otvorů: okna dřevěná euro s izolačními trojskly, předokenní hliníkové žaluzie, dveře dřevěné dýhované do obložkových zárubní (atypická výroba na míru)
Vytápění: ústřední plynové, podlahové vytápění + podlahové konvektory, krb s krbovou vložkou napojený na tepelný výměník, solární kolektory pro ohřev TUV, klimatizace, tepelné čerpadlo systém vzduch/vzduch

Dům je realizován jako nízkoenergetický.

Cena stavby: přibližně 5 000 Kč/m3 (bez vybavení interiérů)

Společenská místnost aneb vzpomínky na Afriku. Falešné ručně opracované a

Společenská místnost aneb vzpomínky na Afriku. Falešné ručně opracované a patinované stropní trámy ze starého jilmového dřeva působí zcela autenticky, stejně jako břidlicový obklad stěny kombinovaný s teletinou a originální svítidlo vyrobené na zakázku z ocelového plechu. Zdroj: www.mujdum.cz.

Slovo autorů

"Rodinná vila byla postavena jako ´pasivní´ stavba s odkazem na funkcionalistické tradice, a to včetně řešení dispozic. Jednoduchý kubický tvar je pojat s ohledem na principy nízkoenergetických staveb realizovaných v zahraničí. Za touto zdánlivou jednoduchostí stojí pečlivě promyšlený koncept a speciální konstrukční řešení objektu, které je aplikováno jak v nosné části domu, tak i v konstrukci obvodového pláště," říká architekt Martin Kareš.

"Po výtvarné stránce má stavba pokračovat v tradici funkcionalistické architektury s důrazem na otevřený společenský prostor rodiny, který reaguje a volně se prolíná s okolní obytnou zahradou. Prostory tak do sebe nenásilně vstupují a navzájem se ovlivňují v každou denní či roční dobu skrze velkorysou prosklenou plochu obývacího pokoje, dimenzovanou od podlahy až po strop. Tento prvek umožňuje rodině majitelů, i v centrální části města, žít vlastním a nerušeným životem," dodává Martin Kareš.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Můj dům č. 7/2012.

Autor:
  • Nejčtenější

Kamelie Hana Buštíková svůj byt v Praze za 30 let proměnila k dokonalosti

Hana Buštíková, polovička pěveckého dua Kamelie, žije ve svém pražském bytě už třicet let. Za tu dobu dokázala své...

Byt ve staré železniční výtopně má digestoř z uhláku a umyvadlo z lampy

Měditepec Tomáš Trubač má neobyčejnou profesi a stejně tak i bydlí. Nedávno zrekonstruoval přes sto let starou...

Zepředu mají nenápadný dům, zezadu luxusní prosklenou stavbu

Mladý pár, který očekával narození svého prvního dítěte, oslovil s návrhem přestavby domu na břehu jezera Ontario...

Ruině vrátili život. Zachráněný dům připomíná, jak náročné to kdysi bylo

V obci Tučín v okrese Přerov můžete díky společnému úsilí zastupitelstva, místních občanů a spolků zažít návrat v čase...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Jak bydlí olympijská vítězka. Neumannová má ráda bělené dřevo, připomíná jí hory

Premium Nejúspěšnější česká běžkyně na lyžích Kateřina Neumannová se nedávno doma pustila do moderní proměny. Spolehla se na...

Poslali jste životopis a marně čekáte na reakci. Proč jiným odpovědí, ale vám ne

Premium Jak žádají o práci bílé límečky a jak ty modré? Na koho nasazují personalisté robota? A proč se zájemcům o práci z...

Malý stěhovák pro rodinu. Měřili jsme, který kombík je ten nejlepší

Premium Ve velkém testu jsme srovnali tři kompaktní kombíky, které mohou být alternativou populární octavie. Navíc nejsou tak...

Jak bude za času Vodnáře? Býci se dočkají lásky, dařit se bude Pannám

Premium Vládu na nebi si jednotlivá znamení zvěrokruhu předávají podle toho, jak do nich vstupuje Slunce, což bývá vždy kolem...

  • Další z rubriky

Zepředu mají nenápadný dům, zezadu luxusní prosklenou stavbu

Mladý pár, který očekával narození svého prvního dítěte, oslovil s návrhem přestavby domu na břehu jezera Ontario...

Replika bývalého cukrovaru díky dvěma sestrám slouží k bydlení

Dominika Vařeková se výzev nebojí. I proto přijala nabídku rodiny na vedení rekonstrukce bývalého cukrovaru. Momentálně...

Kamelie Hana Buštíková svůj byt v Praze za 30 let proměnila k dokonalosti

Hana Buštíková, polovička pěveckého dua Kamelie, žije ve svém pražském bytě už třicet let. Za tu dobu dokázala své...

Jak bydlí olympijská vítězka. Neumannová má ráda bělené dřevo, připomíná jí hory

Premium Nejúspěšnější česká běžkyně na lyžích Kateřina Neumannová se nedávno doma pustila do moderní proměny. Spolehla se na...

Vytetovaná sexuální instrukce zaráží i mého gynekologa, líčila dívka

Nesedí k ní, ale onen vulgární sexuální povel má na podbřišku opravdu vytetovaný. Vznikl jako rozpustilá, hrdá,...

Analytik: Evropa byla od blackoutu setiny. Bez ČR by to Rakousko nezvládlo

8. leden 2021 se mohl stát skutečným „černým dnem”. Evropě totiž hrozil blackout, tedy masivní výpadek dodávek...

Dalibor Janda leží ve vážném stavu v nemocnici na koronární jednotce

Dalibor Janda (67) byl hospitalizován v pražské Fakultní nemocnici Královské Vinohrady. Zpěvák leží ve vážném stavu na...

Bezplatné jezdění po dálnici? Elektronické známky téměř nikdo nehlídá

Premium Druhý týden platí na českých dálnicích novinka v­ podobě elektronické dálniční známky. Zatímco lidé takzvané viněty...

Hráč vytvořil v Minecraftu Everest v měřítku 1:1, na vrchol lezl čtyři hodiny

S využitím skutečných geografických dat vytvořil streamer G0ularte virtuální kopii nejvyšší hory na Zemi a poté vylezl...