Pasivní dům má na střeše mech, prosklené stěny a nábytek z překližky

  1:00aktualizováno  1:00
Dům vrostlý do krajiny nabízí veškerý luxus a komfort svým obyvatelům, a přesto neubírá přírodě nic na kráse. Pasivní vila navržená architekty ze studia Paul de Ruiter Architects vyrostla mezi písečnými dunami a budí dojem, že tam prostě patří.

Dům díky použití velkých skleněných ploch a mořeného dřeva skvěle zapadá do kontextu krajiny. | foto: Tim van de Velde

Park Brederode ve městě Bloemendaal v Nizozemí je součástí chráněné krajiny v provincii Severní Holandsko. Samotné město je považováno za nejbohatší místo v celém státě.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Moderní byt

Obklopené plážemi a krásnou krajinou bývá turisty vyhledávaným místem hlavně v létě, ale bydlení je tu krásné po celý rok. Obzvlášť když se z domu díváte velkými prosklenými okny do uklidňující krajiny a jste obklopeni příjemnou čistou krásou dřeva. Když pobýváte v interiéru, který vás obklopí zabydlenou jednoduchostí a elegancí.

S úctou k okolí

Už od počátku bylo zřejmé, že stavba vily nenaruší krásu krajiny. Architektům i majitelům šlo především o zachování krajinného rázu a tomu přizpůsobili koncepci domu.

Exteriér domu je stejně dokonalý jako jeho interiér. Budova nevyčnívá do

Exteriér domu je stejně dokonalý jako jeho interiér. Budova nevyčnívá do krajiny, naopak se s ní prolíná a jemně a mírně z ní vystupuje.

Dům byl tedy navržen tak, aby zabíral co nejméně prostoru, ale nabízel dostatek užitné plochy. To se architektovi bezesporu povedlo. Suterén zasahuje částečně do svahu a viditelná část je obložena mořeným dřevem, které nejlépe koresponduje s rázem krajiny.

První patro přesahuje přes částečně prosklené přízemí. Využití velkých prosklených ploch pouze jemně orámovaných nosnou konstrukcí spojuje dům ještě více s krajinou, která se spolu s oblohou ve sklech zrcadlí.

Fotogalerie

Dům působí subtilním dojmem, přestože jeho užitná plocha je naprosto dostačující. Sklo použité na severní a jižní fasádě propouští do domu velké množství světla a zajišťuje žádoucí přímý kontakt s okolím.

Východní a západní část jsou vybudovány opět z mořeného dřeva, proto mají intimnější a uzavřenější charakter. Skleněné plochy v přízemí i prvním patře disponují mimořádně velkými posuvnými komponenty zasazenými v rámech ze světlého dubu. Všechny konstrukční detaily jsou úmyslně minimalistické, aby tak daly vyniknout otevřenosti budovy.

Šetrný k přírofě

Zvláštní pozornost věnovali architekti při projektu také energiím. Efektivní a kompaktní konstrukce vily byla navržena s vynikající izolací. Dostupná energie je využívána co možná nejefektivnějším způsobem.

Důmyslný systém pracuje s geotermální energií, v domě funguje tepelné čerpadlo, na střeše jsou solární kolektory. Střecha samotná je ještě pokryta mechem. Ekologický není dům pouze pro svou šetrnost k energiím, ale i použitými materiály.

Světlo přichází do domu i prosklenou střechou. Kovové schodiště je opatřené

Světlo přichází do domu i prosklenou střechou. Kovové schodiště je opatřené jednoduchým zábradlím. Zadní stěna kuchyňské linky je přilepena ke schodišti a slouží k zavěšení plakátů a obrazů.

Jsou v něm výhradně přírodní materiály: mořené voskované dřevo, sklo, dřevěná dýhovaná překližka, ze které jsou podle návrhu studia i29 vyrobeny všechny interiérové prvky včetně stěn a skříní v dětských pokojích.

Dřevo použité na vchod a garáž má zvláštní původ. Pochází ze staré lodi, kterou majitelé našli v demoliční firmě na jihu Holandska, celou ji koupili a staré dřevo znovu chytře využili.

Vzdušný interiér

Spojení s přírodou a jednoduchost, která opět koresponduje s okolní krajinou, dělá z domu ideální místo pro relaxaci a čas strávený s rodinou. Otevřenost prostoru neposkytuje interiéru jen dostatek denního světla, ale je zároveň základem pro vytvoření komunikačního prostoru, ve kterém má každý obyvatel své soukromí, ale stejně tak i nepřeberné možnosti, jak trávit čas ve společnosti ostatních.

Úspornost zařízení je umožněna i tím, že úložné prostory jsou vyřešeny na míru navrženými dřevotřískovými skříněmi a dělícími boxy. Materiál, který je běžně používán jako technický, je zde využit tak, že dodává prostoru svěžest a originalitu.

Kuchyňská sestava v antracitové barvě s pracovním ostrůvkem s varnou deskou je

Kuchyňská sestava v antracitové barvě s pracovním ostrůvkem s varnou deskou je zasazena v otevřeném prostoru. Řešení je přizpůsobeno požadavkům rodiny, tedy trávit čas co možná nejvíce spolu.

Interiér není zahlcený nábytkem a ten, který byl vybraný, lze označit slovem nadčasový. Jednotlivé kusy jsou jakoby nahodile, a přesto velmi pečlivě voleny.

Do místností vnášejí svou různorodostí hravost a kontrastují s dýhovanými bloky, které naopak dodávají prostoru celistvost a jednolitost. Sklo se opakuje i v interiéru a přispívá k velkorysosti a vzdušnosti domu.

Betonové stěrky na podlaze a industriální ocelové schodiště jsou poslední tečkou, kterou dosáhli architekti a designéři toho, že se prostor dá označit jako dokonalý. Plakáty a obrazy na stěnách vnášejí do domu individualitu obyvatel.

Vila V. je jednoznačně projektem, který může být velkou inspirací. Je originální, ale ne za každou cenu, je příjemná, ale vkusně zabydleným způsobem, je vzdušná, ale nejde z ní chlad.

Další relaxační zóna je před krbem. Tmavá pohovka v neutrální barvě snese i

Další relaxační zóna je před krbem. Tmavá pohovka v neutrální barvě snese i doteky malých chlapců. Koberec před ní tepelně izoluje a je jasným znakem toho, že se s hrou dětí i v této části počítá.

Autoři

Vize architektů ze studia Paul de Ruiter by se dala vyjádřit slovy inovace, udržitelnost, identita a interakce. Jejich ambicí je přiblížit se pomocí inovativní architektury budoucnosti a přinést neočekávaná kreativní řešení. Paul de Ruiter zastává názor, že budova by měla inspirovat, povzbudit a lidé by se v ní měli cítit šťastní a mít dostatek energie.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Moderní byt č. 1/2014.

Autor:

Nejčtenější

Nesnášela oblouky v bytě, dnes jich má v domě padesát. Smířila se s nimi

V stoletém domě se za poslední roky vystřídalo víc majitelů a každý na něm...

Střetnutí Adriany a stoletého domu s padesáti oblouky bylo bez přehánění osudové. Přineslo radikální změnu nejdříve do...

Rodina z jižních Čech vsadila na jistotu. Postavila si oblíbený bungalov

Rodina pana Josefa si v jižních Čechách postavila montovaný bungalov.

Bungalovy jsou v Česku nejžádanějšími rodinnými domy. Pro stavbu této oblíbené nemovitosti se rozhodla i rodina pana...

Ze skromného řadového domu se vylouplo perfektně promyšlené bydlení

Řadovka leží v samém srdci Londýna a je obklopená historickými budovami.

Šťastný nový majitel malé řadovky nedaleko londýnského nádraží King’s Cross se rozhodl pro její kompletní rekonstrukci....

Luxusní byt v 28. patře má vlastní zahrádku a nádherný výhled na město

Starorůžová barva je stejně jako vzor Herringbone volbou vytříbeného vkusu a...

Dokonalá harmonie tvarů a barev z rukopisu talentované ukrajinské architektky Olhy Wood dokazuje, jak moc může být...

Za Prahou si postavili dům i s terasou. Ta se začala ihned rozjíždět

Čtyřčlenná rodina si za Prahou postavila rodinný dům.

Ida se s manželem a dvěma dětmi se před osmi lety přestěhovala do obce za Prahou, kde si postavili rodinný dům....

Další z rubriky

Luxusní byt v 28. patře má vlastní zahrádku a nádherný výhled na město

Starorůžová barva je stejně jako vzor Herringbone volbou vytříbeného vkusu a...

Dokonalá harmonie tvarů a barev z rukopisu talentované ukrajinské architektky Olhy Wood dokazuje, jak moc může být...

Loft v bývalé Baťově továrně může někomu připomínat vesmírnou loď

Struktura sestavená z trojúhelníků se spirálovitě obtáčí kolem středu dispozice...

Výrobní budovy v areálu zlínské Baťovy továrny lákají i současné architekty. Vysoké stropy jim zde umožňují vytvořit ...

Na Šumavě si postavili promyšlený srub. I po letech jsou z něho nadšení

Srub v šumavské krajině nedoznal během uplynulých let výraznějších změn.

Architekt Zdeněk Šimoník navrhl před lety srub s klempířskými prvky a kovovým obložením. To vše příhodně kontrastuje s...

Najdete na iDNES.cz