Úterý 24. listopadu 2020, svátek má Emílie
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Úterý 24. listopadu 2020 Emílie

Chtěl chlapský byt, má kuchyň s barovým nádechem a postel za panelem

  1:00
Viděli se jen krátce a na poslední chvíli. Přesto i toto krátké setkání stačilo, aby si architekti a mladý muž „padli do oka“. Dostali navíc jasné zadání: chlapský byt bez zbytečných kudrlinek, přírodní materiály, neutrální barevnost s důrazem na šedou.

Kuchyňský ostrůvek nabízí dostatečný prostor pro vaření, navíc je prodloužený, a vytváří tak jídelní část ve stejné úrovni.Sezení vyřešily barové židličky. | foto: Tomáš Dittrich

„Klient nás kontaktoval doslova za pět minut dvanáct. Vzpomínám si na telefonát, ve kterém sdělil, že ještě ráno o nás nevěděl, nyní se dívá na naše webové stránky a rád by se s námi potkal, ale v noci odjíždí na několik týdnů pracovně do zahraničí. Takže schůzka byla velmi narychlo,“ popisuje architektka Jana Pavelcová ze studia Boq architekti začátek spolupráce s mladým investorem.

Úvodní a na dlouhou dobu jediné setkání se prostě povedlo. V bytě s plochou pouhých 36 m2 bylo potřeba oddělit obývací část od spaní, vytvořit pracovní kout a vyřešit kuchyň s jídelní částí tak, aby fungovala. A ještě jeden „detail“: někde bylo nutné zaparkovat kolo.

Materiálový základ tvoří kombinace bílého thermopalu, přírodního dubu s...

Materiálový základ tvoří kombinace bílého thermopalu, přírodního dubu s olejovaným povrchem a šedých kompaktních desek fundermax s hliníkovou vložkou.

„Klient měl základní představu, kde by se která zóna měla nacházet, ale té jsme se nakonec příliš nedrželi,“ říká Jana Pavelcová.

Upozornění: fotografie vznikly před nastěhováním majitele.

Plány přes skype

Představení návrhu probíhalo i přes oceán snadno, skype byl ideálním řešením. „Klientovu představu o dispozici jsme převrátili naruby, on byl přes počáteční překvapení z našeho řešení velmi nadšený. Vše odsouhlasil,“ popisuje architektka Pavelcová.

Následovaly další debaty přes skype kvůli vnitřnímu rozložení skříní a specifikaci materiálů, opět ve vzácné shodě. „K dořešení stačilo pár e-mailů a ve chvíli, kdy se klient ze zahraničí vrátil, jsme pro něho měli připravený projekt ve složkách,“ říká architekt Miroslav Stach, také ze studia Boq architekti.

Tím to ovšem neskončilo. Klient si své budoucí bydlení oblíbil natolik, že se rozhodl investovat i do doplňků, které mu autoři projektu doporučili. Následovalo tedy několik společných obchůzek po showroomech, aby viděl „vše na živo“. Přímo v bytě pak během realizace vybrali společně ze vzorníku látku na římské rolety, aby viděli, jak budou v interiéru působit. A bylo hotovo.

Co s malým prostorem

Fotogalerie

Byt byl původně rozdělený na dvě průchozí místnosti. Vzhledem k tomu, že ho do této podoby čerstvě zrekonstruoval developer, majitel i architekti se společně rozhodli, že nemá smysl pouštět se do nějakých zásadnějších dispozičních změn spočívajících ve zbourání dělicí stěny.

„Pracovali jsme tedy na podkladu stávajícího dispozičního řešení,“ říká Jana Pavelcová.

Ve vstupní části navrhli architekti jednoduchý botník, nad kterým je držák na kolo, ještě zde přibudou háčky pro pověšení svršků. Pak se vstupuje do kuchyně s jídelnou, kde si autoři projektu, i přes poměrně malé rozměry, dovolili navrhnout ostrůvek. Funguje jako takový „středobod“ celé místnosti.

Může se hodit

Britská čtvrť: Projekt Britská čtvrť v pražských Stodůlkách je jedním z...

Moderní bydlení v rezidenci Britská Čtvrť Vám nebude nic chybět.

Další nabídka bytů na Reality.iDNES.cz

Nabízí dostatečný prostor pro vaření, navíc je prodloužený, a vytváří tak jídelní část ve stejné úrovni. Sezení vyřešily barové židličky. Při vaření je pan domácí otočený směrem do místnosti, má výhled z okna ven a nemusí se k hostům otáčet zády.

Na stěnu umístili architekti podsvícený policový systém, který umocňuje „barový“ dojem celé kuchyně. Počítá se zde s vystavením sklenic a dalšího nádobí.

„V rohu této místnosti je malý kout s kulatým oknem, který jsme využili jako komoru pro umístění zavazadel a větších předmětů. Tento koutek odděluje od zbytku místnosti posuvný panel,“ popisuje Miroslav Stach.

Ložnicovou část lze otevřít podle potřeby, nebo zcela uzavřít.

Ložnicovou část lze otevřít podle potřeby, nebo zcela uzavřít.

Druhá místnost funguje jako obývací pokoj s ložnicí. „Protože klient má velmi nepravidelný pracovní režim, který se příliš neohlíží na denní či noční dobu, rozhodli jsme se tuto místnost předělit posuvnými panely, a místo na spaní tak v případě potřeby úplně oddělit od obývací části,“ popisuje Jana Pavelcová.

Podařilo se tak zajistit klid na odpočinek i během dne, aniž by to mělo zásadní vliv na režim jeho partnerky. Tato dělicí stěna je v jedné části prosklená, aby se, pokud si to bude majitel přát, dostalo do ložnice i ranní slunce. V opačném případě jsou okna vybavena zatemňovacími roletami v tmavé barvě. V ložnici je i šatní skříň, za postelí pak další úložný prostor pro umístění peřin.

Pro pracovní kout se našel prostor u okna, jde o jednoduchou sestavu stolu s nízkou zásuvkou „položenou“ na skříňce s výklopem. V obývacím pokoji si majitel přál minimum nábytku, je zde proto jen jednoduchá pohovka v šedé barvě a konferenční stolek.

Ostrůvek funguje jako „středobod“ celé místnosti.

Ostrůvek funguje jako „středobod“ celé místnosti.

V úrovni dělicí příčky se uvažuje o instalaci projekčního plátna se zpětnou projekcí, která zajistí možnost sledování filmů jak z obývacího pokoje, tak z ložnice.

Materiálový základ tvoří kombinace bílého thermopalu, dřevěných prvků z přírodního dubu s olejovaným povrchem a šedých kompaktních desek fundermax s hliníkovou vložkou, která v hraně vytváří zajímavý efekt. Obvodové stěny jsou obloženy bílým lícovým zdivem.

Také doplňky odpovídají barevnosti interiéru, použity byly zejména výrobky ve skandinávském designu, převažuje tak dřevo a šedá barva.

Autoři návrhu

Boq architekti: Ing. arch. Jana Pavelcová, Ing. arch. Miroslav Stach
Jsme mladí architekti, tvůrčí duo. Jsme blázni do architektury, specializujeme se na malé prostory, které si žádají odlišný přístup. Malé byty mají svá specifika, vyžadují komplexní přístup a inovativní myšlení. Je třeba orientovat se na detail, nebát se nápaditých a často neobvyklých řešení. Jedině tak lze docílit toho, že malý byt nabídne plnohodnotné bydlení a nebude jen místem na spaní.

Máme svůj styl, za kterým si stojíme, ale rádi se učíme novým věcem a nebojíme se rozšiřovat naše obzory. Nemáme žádné motto, našim cílem je kvalitní architektura, design a spokojený klient, který nás doporučí.

Autoři:
  • Nejčtenější

Ze staré stodoly dokázali mladí architekti vytvořit obytnou chalupu

Pro architekty Filipa Havliše a Davida Zámečníka je hračkou jakýkoli interiér. Bravurně si poradí s novostavbou i s...

Úžasný prostor. Kartářka Kočková žije v domě, který si jako malá namalovala

Premium Kartářka a věštkyně Barbara Kočková žila dlouho v podmínkách, které by slabší povahy jen těžko snášely. Život v...

Byt v centru Chebu byl k pláči. Dnes je to sympaťák plný světla

Památkově chráněná zóna v srdci historického Chebu je jedinečné místo pro bydlení, bohužel se totéž nedalo říci o bytu,...

Stará chata přešla k luxusu. Má zlatou chladničku i mramorové obklady

Když si nedávno mladý norský pár Lenne a Lars koupili chatu z 90. let minulého století, nadchla je hlavně její poloha...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Tři realizace architektek, které dokážou propojit staré s moderním

Domácích realizací je celá řada, tak se podívejme za hranice. Průvodkyněmi budou architektky pražského ateliéru Idea...

Proč je Eva Burešová tak hubená? Promluvit ji donutila Prachařová s anorexií

Premium Herečka Eva Burešová (27) se zastala Mariany Prachařové (26), která přiznala anorexii. Hvězda Slunečné je ale sama kost...

Měli lepší stroje Sověti, nebo Američané? O jednom neobyčejném souboji

Premium Když autu dojde palivo těsně před čerpací stanicí, můžete ho k ní dotlačit. Ale co dělat, když se totéž stane letadlu...

Manažer postavil srub uprostřed chráněné oblasti. Tvrdí, že to je posed

Premium Nejprve tvrdil lidem, že je to seník. Když se o jeho stavbu začaly zajímat úřady, prezentoval ji jako posed. Ve...

  • Další z rubriky

Tmavé podkroví zachránila žlutá barva a bezpečnostní síť nad kuchyní

Tmavý, malý až stísněný prostor… I tak lze popsat vršovické podkroví předtím, než prošlo kompletní rekonstrukcí. Cílem...

Královna českého gospelu se usadila na Sázavě. Za zahradu vděčí covidu

Královna českého gospelu Zuzana Stirská vlastní chatu na Sázavě. Jelikož doménou jejího manžela je práce se dřevem,...

Musím vyčistit okapy, ale soused mi v tom brání. Co mám dělat?

Premium Okapy u rodinného domu musím čistit ze sousedova dvorku. Soused mě ale nechce na svůj pozemek pustit. Čistila jsem je...

Ideální druhý domov vás nezruinuje, přesto je pohodlný. Co je na prodej?

Zmizet z města do komfortního obydlí se v současné době zdá jako ideální řešení. Nemovitost by měla být v přírodě a...

Jsem znechucená, říká Eva Burešová, kterou vyfotili s Forejtem z MasterChefa

Eva Burešová (27) a Přemek Forejt (33) byli společně vyfoceni, jak vycházejí z domu, kde herečka bydlí. Hvězda seriálu...

Svatební cesta byla fiasko, vztah zachránila Milešovka, tvrdí novomanželé

Poslední dvojicí, kterou dala dohromady věda pomocí testů připravenosti na vztah, atraktivity vzhledové i čichové a...

Dědička pivovaru Guinness je po smrti, zemřela na následky smolné nehody

V pouhých devatenácti letech zemřela dědička světoznámého irského pivovaru Guinness Honor Ulothová. Vnučka...

Ordinace v růžové zahradě za půl roku skončí, co seriál nahradí?

Po více než patnácti letech od okamžiku, kdy padla první klapka, začal tvůrčí tým seriálu Ordinace v růžové zahradě 2...

Fronty ještě přijdou, vláda zapomněla na rodiče s dětmi, tvrdí prodejci

Od rána obchodníci poprvé povinně počítají zákazníky, aby měl každý pro sebe 15 metrů čtverečních v přepočtu na plochu...