Je to pro nás splněný sen, hlesla majitelka nového obývacího pokoje

  1:00aktualizováno  1:00
Dům z roku 1920 a mladý pár. Toto spojení končívá téměř pravidelně stejným scénářem: rekonstrukce vyčerpá finanční možnosti na vnitřní vybavení. V tomto případě naštěstí dostali Renata a Lukáš vybavení obývacího pokoje zdarma.

Sympatická dvojice Renata a Lukáš se už znají sedm let, ale společný dům (ovšem v hodně špatném stavu) si pořídili sotva před rokem. Nadchla je hlavně zahrada se vzrostlými stromy.

Budova z roku 1920 však potřebovala náročnou rekonstrukci (zatím se v ní nedá ani bydlet), do níž se mladí pustili svépomocí. Po dokončení by měla přijít svatba.

Mladý pár hodně zaujala zahrada se vzrostlými stromy.

Mladý pár hodně zaujala zahrada se vzrostlými stromy.

Původní obývací pokoj

Původní obývací pokoj

Na práci se podílejí společnými silami: těžko by ale někdo hádal, že drobná Renata zvládla sama udělat elektrické osvětlení, pracuje totiž ve výrobě v mladoboleslavské škodovce a ani takzvaně mužská práce jí není cizí.

Budoucí manželé toužili ve svém budoucím domově hlavně po útulném obývacím pokoji. Jejich přání se pokusili splnit v posledním díle už 11. řady televizní show Jak se staví sen designéři Zuzana Strouhalová a Radovan Mačák (Prima v sobotu 17. prosince v 18:00).

Začátek v prázdném pokoji bývá jednodušší

Fotogalerie

Na rozdíl od ostatních dílů, kde se začíná likvidací starého interiéru, tady to měli designéři snazší. Místnost určená pro obývací pokoj byla totiž zcela prázdná, dokonce zde chyběla i podlaha. Tu zatím mladý pár při rekonstrukci nezvládl.

Průchod do pokoje zůstal volný, hned vedle obývacího pokoje je totiž kuchyně. Vyšší strop snížili autoři proměny sádrokartonovým podhledem, do něhož zapustili zajímavé kruhové svítidlo v rovině s podhledem.

Doplnili ho stojací lampou a rampami (opět ze sádrokartonu), za něž umístili zářivky, aby se v místnosti mohla měnit světelná nálada.

Intenzitu světlo ve stropě lze regulovat.

Intenzitu světla ve stropě lze regulovat.

Na podlahu použili plovoucí laminátovou podlahu ve světlé barvě s téměř neznatelným dekorem dřeva, která ladí s šedou výmalbou a bílým nábytkem. Navíc prostor opticky zvětšuje.

Kombinace válečku a tapety

Designéři využili při výmalbě tradiční váleček (ovšem v netradiční zlaté) na šedou stěnu, aby ji oživili. Protože interiér je určený mladým lidem, zkombinovali váleček s moderní tapetou na míru ze studia Orsei.

Náklady

Stavební a ostatní práce             75 336 Kč
Nábytek                                       72 250 Kč
Podlaha a osvětlení                     26 980 Kč
Dekorace a vybavení                  19 456 Kč

Celkem                                      199 122 Kč

Velká rohová pohovka jistě zvládne i víc hostů. Doplnilo ji hravé a lehké křesílko Buddy, jehož autorem je právě Radovan Mačák a Otto Fiřt (designérská dvojice Merrygorando).

Designéři splnili i další přání mladého páru, a to krbová kamna. Jejich modernímu tvaru odpovídá i skleněná deska pod kamny chránící podlahu před odlétávajícími uhlíky a popelem. Subtilně působící televizní stěna (jen televize jaksi chybí) ze skla a s bílými lesklými plochami má podle designérů působit odlehčeným dojmem.

Šedou výmalbu oživuje klasický váleček, ovšem ve zlaté barvě. Police nad krbem

Šedou výmalbu oživuje klasický váleček, ovšem ve zlaté barvě. Police nad krbem jsou z nehořlavého sádrokartonu.

"To je mazec," prohlašoval evidentně mile zaskočený Lukáš a prozradil, že se ze všeho klepe nervozitou. Renata pak použila téměř happyendovou větu: "Je to pro nás splněný sen."


Nejčtenější

Pro sebe a manželku postavil dům. Na focení si přizval svůdné krásky

Elegantní řadovou novostavbu si postavil pro sebe a svou manželku brazilský...

Elegantní řadovou novostavbu si postavil pro sebe a svou manželku brazilský architekt Carlos Café v hlavním městě...

Rodinný dům se obejde bez klimatizace. Před vedrem jej chrání žaluzie

Hliníková pergola zastiňuje a chrání prostornou terasu, u oken byly využity...

Rodinný dům podle vlastních představ je splněním snu čtyřčlenné rodiny v malebné vesničce na Valašsku. Rodina dříve...

Rekonstrukce bytu po letech pronájmu byla nutná. Výsledek vás nadchne

Probouráním příček a sjednocením podlahové krytiny vznikl velký světlý prostor...

Po několikaletém pronajímání majitelé uznali, že nastal čas pro využívání bytu pro vlastní potřeby. Aby tomu tak mohlo...

Deset let šetrných budov v Česku: podívejte se na ty nejlepší

2015 - LIKO-Noe: projekt ve Slavkově je ukázkou kancelářské budovy budoucnosti....

Před deseti lety byla otevřena centrála ČSOB v Radlicích, první certifikovaná šetrná budova. Ve stejném roce vznikla z...

Rodina s dětmi utíká před horkem do domu na pláži. Má fasádu z cedru

Střecha domu připomíná tvarem surfovací prkno.

Uběhlo sedm let, co severovýchod Spojených států ochromila tropická bouře Sandy a zpustošila rozsáhlé oblasti včetně...

Další z rubriky

Pojďte dál. Navštivte chrám, kde se před 77 lety ukrývali parašutisté

Národní památník obětí heydrichiády zdůrazňuje morální aspekt hrdinského a...

Pravoslavný chrám svatého Cyrila a Metoděje v Resslově ulici zná jako úkryt parašutistů asi každý. Méně lidí už ví, že...

Rekonstrukce bytu po letech pronájmu byla nutná. Výsledek vás nadchne

Probouráním příček a sjednocením podlahové krytiny vznikl velký světlý prostor...

Po několikaletém pronajímání majitelé uznali, že nastal čas pro využívání bytu pro vlastní potřeby. Aby tomu tak mohlo...

Tak vypadá ráj. Vila v tyrkysové laguně je na prodej za 42 milionů korun

Nově zrekonstruovaná stylová vila je zasazena v tyrkysové laguně na soukromém...

Nově zrekonstruovaná stylová vila je zasazena v tyrkysové laguně na soukromém poloostrově Anahita v Indickém oceánu na...

Najdete na iDNES.cz