Nová kuchyň nadchla maminku i děti. To je hustý, jásala majitelka

  1:00aktualizováno  1:00
Kuchyň v domku z roku 1918 změnu potřebovala. A nejen kvůli tomu, že v ní chyběla myčka. Vedle nepraktické dispozice nabízela jen staré spotřebiče, směsku nábytku a omšelou podlahu.

Fotogalerie

Paní Martina bydlí v Nymburku s dvěma dospělými dětmi. "Mamahotel" jí zatím dělá radost, protože domek by byl pro ni samotnou příliš velký.

Tomáš Marx a David Machač, designéři televizního pořadu Jak se staví sen (Prima v sobotu 10. prosince v 18:00), se nerozpakovali ani chvíli. Vše včetně staré podlahy muselo pryč, a to i okenní parapet.

Hodně věcí, málo místa

Kuchyň paní Martiny trpěla typickými "českými neduhy": nedostatek pracovní plochy, zato spousta dekorací a vystavených věcí, které i po uklizení působí jako chaos a nepořádek.

Chladnička a samostatný mrazák zabíraly zbytečně moc místa.

Chladnička a samostatný mrazák zabíraly zbytečně moc místa.

Kvůli průtokové karmě umístěné nad dřezem nebylo možné použít víc horních

Kvůli průtokové karmě umístěné nad dřezem nebylo možné použít víc horních skříněk.

Když se k tomu přidá doslova směs nábytku různých stylů, materiálů a barev, je jasné, že designéři začali pečlivě "smýčit". Radost jim neudělal ani průtokový ohřívač vody nad dřezem, kvůli kterému nebylo možné použít nad ním horní skříňky. Jen škoda, že kamera neukázala zvolené řešení, usuzovat lze pouze na ohřívač umístěný do spodní skříňky v blízkosti dřezu.

Po stržení staré podlahové krytiny bylo nutné podlahu vyrovnat, poté byl použit vinyl, odolný a praktický materiál s měkkým nášlapem. Kuchyňské skříňky ve vysokém lesku v bílé barvě na čelních plochách skříněk doplnily boky a část dvířek z lamina s dezénem švestky.

Přisazený stůl nabízí snadnou manipulaci s jídlem při stolování.

Přisazený stůl nabízí snadnou manipulaci s jídlem při stolování.

Posuvné dveře do pouzdra se stávají v televizní show Jak se staví sen už téměř klasikou. Oblíbené jsou u autorů proměn i římské rolety na oknech či sádrokartonový podhled se zapuštěnými světly, který řeší nerovné stropy včetně nových rozvodů elektrického proudu.

Designéři nechali také odstranit parapet, aby mohla pracovní deska kuchyňské linky pokračovat až pod okno. Výsledný vzhled působí čistým dojmem.

Náklady

Stavební a ostatní práce    94 655 Kč
Kuchyňská linka                 55 140 Kč
Spotřebiče                         77 140 Kč
Podlaha a nábytek             26 660 Kč
Dekorace a vybavení         19 450 Kč

Celkem                            273 045 Kč

Efektně vypadá také obklad mezi skříňkami, na který Tomáš Marx a David Machač použili takzvaný Sculptural, systém, z něhož lze vytvářet velké bezesparé plochy s unikátním reliéfním designem.

Tvoří jej GRG panely (kombinace sádry a sklolaminátu), jež se vyrábějí na míru spojením počítačového návrhu a ručního řemeslného zpracování. Panely se pak následně stmelí tak, až stěna vypadá jako odlitá z jediného kusu.

Nové uspořádání pracovní části kuchyně je ve tvaru písmene U.

Nové uspořádání pracovní části kuchyně je ve tvaru písmene U.

K zajímavým kouskům použitým v proměně patří i lustr se značkou Eglo, který se jen tak nerozbije: na kovové kostře je vypnutá speciální tkanina. Vysoký truhlík osazený orchidejemi zaplnil jinak těžko využitelný prostor podél stěny.

Tříčlenná rodina byla s kuchyní spokojená, maminka se jen těžko bránila slzám. "To je hustý," pronesla v duchu slovníku, který nezapře častý kontakt s dětmi.


Nejčtenější

Pro sebe a manželku postavil dům. Na focení si přizval svůdné krásky

Elegantní řadovou novostavbu si postavil pro sebe a svou manželku brazilský...

Elegantní řadovou novostavbu si postavil pro sebe a svou manželku brazilský architekt Carlos Café v hlavním městě...

Rodinný dům se obejde bez klimatizace. Před vedrem jej chrání žaluzie

Hliníková pergola zastiňuje a chrání prostornou terasu, u oken byly využity...

Rodinný dům podle vlastních představ je splněním snu čtyřčlenné rodiny v malebné vesničce na Valašsku. Rodina dříve...

Rekonstrukce bytu po letech pronájmu byla nutná. Výsledek vás nadchne

Probouráním příček a sjednocením podlahové krytiny vznikl velký světlý prostor...

Po několikaletém pronajímání majitelé uznali, že nastal čas pro využívání bytu pro vlastní potřeby. Aby tomu tak mohlo...

Deset let šetrných budov v Česku: podívejte se na ty nejlepší

2015 - LIKO-Noe: projekt ve Slavkově je ukázkou kancelářské budovy budoucnosti....

Před deseti lety byla otevřena centrála ČSOB v Radlicích, první certifikovaná šetrná budova. Ve stejném roce vznikla z...

Rodina s dětmi utíká před horkem do domu na pláži. Má fasádu z cedru

Střecha domu připomíná tvarem surfovací prkno.

Uběhlo sedm let, co severovýchod Spojených států ochromila tropická bouře Sandy a zpustošila rozsáhlé oblasti včetně...

Další z rubriky

Přátelé ho před luxusní vilou varovali. Teď dře nonstop a hledá kupce

Plastický chirurg celebrit Raj Kanodia si nechal ve čtvrti Bel Air v Los...

Plastický chirurg celebrit Raj Kanodia si nechal ve čtvrti Bel Air v Los Angeles postavit sídlo na investici. Zadlužil...

Jak zařídit miniaturní byt? IKEA hledala řešení u domácností v Asii

Nová řada nábytku Rognan je určena do místností s plochou 10 m2. Celá sestava...

Byty se zmenšují, jejich ceny stoupají. A přibývá single domácností, kterým malý prostor tolik nevadí. Podle Eurostatu...

V 70. letech bylo možné cokoliv. A tak také zařídila svůj vysněný byt

Novinářka Laura Hofenková z Wageningenu v Nizozemsku se v dubnu 2018...

Novinářka Laura Hofenková z Wageningenu v Nizozemsku se v dubnu 2018 přestěhovala do svého vysněného bytu. Téměř vše,...

Najdete na iDNES.cz