Byt v domě s puškařskou tradicí pojaly designérky v eklektickém duchu

  1:00aktualizováno  1:00
Originálně pojatý interiér bytu navazuje na tradici založenou původními vlastníky domu. Designérky tu vytvořily koncept, který propojuje jednotlivé místnosti. Návštěva byla fotografována pro časopis Domov.

Obývací pokoj s křesílky a stolkem na subtilních dřevěných nožkách je zařízený v retrostylu. Rozkládací pohovka slouží ke sledování televize. | foto: Tomáš Dittrich

Rodina majitelů se rozhodla k postupné renovaci činžovního domu v centru Prahy. V 19. století tento dům patřil puškařům Lebedovým, o jejichž věhlas se zasloužil zakladatel rodového řemesla Antonín Vincenc Lebeda. Jeho firma ručně vyráběla a dodávala zbraně pro ty nejbohatší zákazníky po celé Evropě, včetně tří rakouských císařů.

Další zajímavé rozhovory a návštěvy najdete v časopise Domov.

Další zajímavé rozhovory a návštěvy najdete v časopise Domov.

Lebedovy pušky byly oblíbené také jako luxusní dary tehdejším významným představitelům šlechty a politiky. Po Antonínovi postupně převzali živnost jeho synové. S rozvojem strojové výroby však rodinná firma nedokázala obstát v konkurenci a nakonec zanikla.

Současní majitelé domu potřebovali nedávno zrekonstruovat jeden z bytů, který byl ve špatném technickém stavu. Obrátili se na zkušené designérky Gabrielu Hámovou a Alžbětu Macíkovou ze studia Design Friendly, které po řadě konzultací vymyslely zajímavou koncepci vycházející z historie domu. Byt má dispozici 2 + 1 a vysoké stropy, typické pro činžovní domy z počátku 19. století.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Domov.

Byt s příběhem

Každá místnost bytu je pojata odlišně a dohromady tvoří celek v eklektickém duchu. Ten umožňuje spojovat nábytek a doplňky z různých období a vytvářet z nich originální sestavy.

Růžově vymalovaný obývací pokoj s televizí a dřevěným psacím stolem je například inspirovaný 60. a 70. léty 20. století. Dobu vzniku tohoto interiéru připomíná štukový strop.

Fotogalerie

Rozkládací sedačka navržená na míru a nově čalouněné křesílko doplněné lampou působí vzdušně, průhledná designová židle Ghost značky Kartell kontrastuje se solidním dřevěným sekretářem. Stěnu nad pohovkou oživují grafiky s modely pušek, které pocházejí z rodinné dílny Lebedových.

Historické pojetí

Docela jiné pojetí má prostorná ložnice koncipovaná v zámeckém stylu. Stěny pokrývá benátský štuk a zeď za lůžkem zdobí výrazná historizující tapeta od firmy Morris (zakladatel značky, William Morris, byl v devatenáctém století významným představitelem anglického hnutí Arts & Crafts).

Lovecké motivy mají připomínat puškařskou tradici někdejších vlastníků domu. Vzor tapety se stal také námětem obrazu pověšeného proti oknu. Do ložnice byly záměrně vybrány starožitné kousky, designérky je však pojaly originálně a například noční stolky nechaly přetřít na zlatý odstín. Unikátní je také velké zlaté zrcadlo v bohatě zdobeném rámu.

Zámeckou atmosféru kromě tapety podtrhují také závěsy, starožitná postel a...

Zámeckou atmosféru kromě tapety podtrhují také závěsy, starožitná postel a štukový strop se zlatými detaily.

„K nápadu využít motivy lesa a lovu nás přivedla rozeta na stropě se stylizovanými borovicovými šiškami, do jejíhož středu jsme umístily osmiramenný křišťálový lustr,“ přibližuje Gabriela Hámová vznik koncepce.

Menší kuchyňka, zařízená stylovou linkou, má jednu stěnu opatřenu popisovatelnou tabulovou barvou. Vyřezávané židle v jídelním koutě a polička na zdi připomínají český selský nábytek. Stejná světlá dlažba propojuje kuchyni s dlouhou chodbou.

Originální výmalba

Také chodba vymalovaná dvěma odstíny, dole šedým a nahoře zlatožlutým, působí noblesním zámeckým dojmem, který ještě podtrhuje široké zrcadlo a černý nábytek. Zajímavý solitér tu představuje konzolový stolek, který vznikl rozpůlením konferenčního stolku Pavouk ze 60. let od designéra Halabaly.

Také chodba, vymalovaná dvěma odstíny speciální stěrky San Marco v šedé a...

Také chodba, vymalovaná dvěma odstíny speciální stěrky San Marco v šedé a zlatožluté barvě, působí noblesním dojmem a propojuje zdobné s industriálním.

Koupelna se sprchovým koutem, sousedící s kuchyní, je prostorná a pohodlná. Mechový odstín výmalby horní části zdí a stropu ladí s tmavě zelenou barvou ložnice. Obytné místnosti mají dřevěné parketové podlahy, které bylo potřeba nově položit, protože původní se nedaly zachovat a opravit.

Podlahu v obývacím pokoji pokrývá velký perský koberec. Designérkám se podařilo vtisknout interiéru osobitost a zároveň vyzdvihnout některé zajímavé detaily.

Studio Design Friendly

„Ke každému interiéru se pokoušíme přistupovat individuálně a vystihnout místní genius loci. A to se tady, jak doufáme, podařilo. Samozřejmě se snažíme plnit přání klientů, často je ale vzájemnou diskuzí přivedeme na úplně novou myšlenku a najdeme společně řešení, které by je ze začátku vůbec nenapadlo. Čím více si s klienty porozumíme, tím lepší může být výsledek. Chceme ukázat, že design není jen pro pár vyvolených. Během této práce jsme měly poměrně volnou ruku. Baví nás kombinovat nové kousky se starožitnými, které necháváme zrenovovat, nově natřít nebo očalounit. Tímto způsobem nevznikají tuctové interiéry, naopak, každý kus je originál,“ říkají Gabriela Hámová a Alžběta Macíková.

Na přání majitelů není spuštěna diskuse.

Autor:

Nejčtenější

Matěj Stropnický zachraňuje zámek. Každou neděli jej otevírá veřejnosti

Zámek Osečany je státem prohlášenou kulturní památkou a chátrá od revoluce, kdy...

Matěj Stropnický opustil politiku a přesídlil na venkov do Osečan, kde si s partnerem Danielem Krejčíkem pořídili...

Skromný domek proměnili na nádhernou vilu. Je to jejich životní dílo

Plastický chirurg Marius Barstad a jeho žena si nechali přestavět luxusní sídlo...

Norský pár seniorů snil o velkolepých výhledech na moře. Přání se jim splnilo. Dnes si užívají krásnou severskou...

Úraz manželky vše změnil. Skvělá dřevostavba vyřešila všechny problémy

Neobvyklý půdorys vytváří neotřelá zákoutí, tím nejútulnějším je „náruč“...

Helena a Jan potřebovali domov bez výškových rozdílů a překážek, semknutý se zahradou a tak akorát velký pro dva....

Byt v činžovním domě je plný světla. Je připravený na další děti

Množství a kvalita denního světla – tento faktor sehrál při výběru nemovitosti...

Spolupráce investorky a architektky začala u tohoto bytu mnohem dříve, než bývá zvykem, a to již při výběru...

Nejkrásnější domy roku 2019: čtenáři se s odborníky výrazně shodli

Držitelem titulu Dům roku 2019 se v anketě časopisu Můj dům, která se...

Držitelem titulu Dům roku 2019 se v anketě časopisu Můj dům, která se uskutečnila už po čtyřiadvacáté, stal rodinný dům...

Další z rubriky

Matěj Stropnický zachraňuje zámek. Každou neděli jej otevírá veřejnosti

Zámek Osečany je státem prohlášenou kulturní památkou a chátrá od revoluce, kdy...

Matěj Stropnický opustil politiku a přesídlil na venkov do Osečan, kde si s partnerem Danielem Krejčíkem pořídili...

Zámek jako cumel prodávají za 30 milionů. Krásným výhledům nic nebrání

Kim a Niall Turnbullovi vlastní zámek Callingwood Hall v anglickém městě...

Kim a Niall Turnbullovi vlastní zámek Callingwood Hall v anglickém městě Burton. Stavbu z 18. století, která má čtyři...

Za pět měsíců bylo hotovo. Nová roubenka je pro manžele splněným snem

Volný prostor a uprostřed stojí roubenka. Tak si to majitelé přáli.

Když se Zuzana a Otto rozhodli stavět, přáli si, aby se mohli stěhovat velmi brzy. To v případě domu z masivního dřeva...

Najdete na iDNES.cz