Proměna bytu 3+1 po 10 letech: rozzářily jej barvy ve stylu pop-artu

  1:00aktualizováno  1:00
Interiérová designérka pomohla vytvořit příjemný domov rodičům s dospívajícím synem a čtyřnohou kamarádkou tak, aby měli všichni místo pro sebe i pro společně trávené chvíle. Návštěva byla fotografovaná pro časopis Domov.

Marián pochází z východního Slovenska a netají se obdivem k průkopníkovi pop-artu Andymu Warholovi. Proto designérka do bytu navrhla originální grafiku, která vychází ze vzoru tapety s motivem hortenzie i z výrazné pop-artové barevnosti a připomíná i slavné Warholovy plakáty. Tento digitálně tištěný obraz nyní visí u okna v jídelním koutě. | foto: Tomáš Dittrich

Než se rozhodl pořídit si vlastní byd­lení, žil Marián s manželkou a sy­nem v pronájmu na pomezí Vinohrad a Žižkova. Při sledování různých developerských projektů objevili v nabídce dům na severním okraji Prahy a v roce 2006 si zde koupili byt 3+1 s účelně rozvrženou dispozicí.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Domov.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Domov.

Z dlouhé chodby vedou dveře do kou­pelny, na WC, do ložnice, dětského pokoje i do obytné kuchyně.

Nová etapa

Asi po deseti letech se manželé rozhod­li pro kompletní rekonstrukci. Oslovili nakonec pět architektů a designérů a po několika konzultacích si vybrali zkušenou interiérovou designérku Gabrielu Hámovou ze studia Design Friendly, s níž si hned padli do noty. Zaujaly je její předchozí realizace interiérů a také její osobní přístup ke zvykům a potřebám rodiny.

Následovala řa­da rozhovorů o zvyklostech a záli­bách všech členů rodiny a na základě toho­to povídání Gabriela vytvořila vizuali­zace nové dispozice. Rekonstrukční práce začaly loni po Velikonocích a musely probíhat za běžného provo­zu domácnosti.

Fotogalerie

V první etapě došlo na proměnu chodby, dětského pokoje a ložnice, kterou bylo potřeba oddělit od koupelny souseda příčkou s hlukovou izolací. Pokračovalo se vybudováním praktické průchozí šatny a regálu po délce chodby. V další fázi přišel na řadu obývací pokoj s kuchyní.

Kuchyň s jídelnou a obývacím pokojem

„Kuchyň se pro mě stala největší výzvou. Linka byla krátká a celému obýváku vévodila velká sedačka, kterou si majitelé přáli zachovat. Nakonec se jí ale vzdali,“ vzpomíná dnes s úsměvem designérka.

Nové rozvržení místnosti je účelnější a přitom působí vzdušně, takže jsou majitelé s výsledkem nadmíru spo­kojeni. Linka má nyní tvar L a uzavírá ji sloup s vestavnou troubou, lednička se vešla do niky za rohem. Gabriela použila na stěnu skleněný obklad lacobel a na pracovní desku s integrovaným dřezem umělý kámen staron.

V originální grafice od Gabriely Hámové se objevuje vzor šedé tapety s...

V originální grafice od Gabriely Hámové se objevuje vzor šedé tapety s hortenzií. Tento motiv se opakuje na stěně i na polštářcích.

Další zajímavý nápad představuje barový pult z jedné strany podepřený kovovou podnoží a z druhé domácí vinotékou, kterou tak Gabriela začlenila do jídelního koutu. Ke sledování televize slouží nová rohová sedačka, na stěně proti ní visí vitrína s broušeným sklem, které Marián sbírá.

Designérka použila novou dubovou plovoucí podlahu, celá místnost je laděna do odstínů šedé, modré a tyrkysové barvy.

Pokoj pro mladého sportovce

Dvanáctiletý syn je nadějným hráčem florbalu. Kromě sportu ho jako všech­ny v jeho věku baví počítače a snad jsou v tom i geny, protože jeho otec pracuje jako IT specialista. Pokud syn není na tréninku, tráví spoustu času ve svém pokoji, a tak rozvržení ná­bytku věnovala designérka velkou péči.

Chystáte se na rekonstrukci? Najděte si nejlevnější půjčku.

Postel nechala od pracovního koutu oddělit vysokým regálem, kde je místo na knížky i oblíbené foto­gra­fie. Nad lůžko použila dřevěné oblo­žení z masivní borovice a pamatovala i na dostatek úložných prostor.

Byt není nijak velký, ale díky novému uspořádání se povedlo každý kousek místa účelně využít a vytvořit pří­jemné bydlení pro aktivní rodinu. „Ještě nás čeká předělat koupelnu, ale teď si rádi od budování oddechneme,“ prozrazuje sympatický majitel bytu plány do budoucna za tichého sou­hlasu černé fenky, která je miláčkem rodiny.

Na přání majitelů není spuštěna diskuse.

Regál má dole úložný prostor a nahoře police na knížky i na vystavení...

Regál má dole úložný prostor a nahoře police na knížky i na vystavení fotografií sportovních idolů nadějného mladého florbalisty.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Domov.

Autor:

Nejčtenější

Dům, který si na nic nehraje, zvítězil v soutěži Interiér roku

Stavba respektuje své okolí i místní tradice.

Ctít tradice neznamená jen uchovávat věci a domy, které vznikly před stovkami či desítkami let, ale využít to, co...

Postavili si rodinný dům, který se stal dokonalým parťákem pro život

Přesah střechy i hmota garáže tvoří kolem hlavního vstupu závětří chránící před...

Lída a Jiří bydlí přesně tak, jak si vždy přáli. S oblíbenými pěveckými idoly na stěnách, obrázky známých autorů, retro...

Už šest let opravují dům. Na plot se dostalo až nyní, má to ale háček

Rodinný dům na Kroměřížsku si rodina koupila před šesti lety.

Petra bydlí s rodinou na Kroměřížsku v domě z 80. let. Koupili jej před šesti lety a vrhli se na potřebnou celkovou...

Jak se staví sen: kvůli nové kuchyni museli vybourat koupelnu i šatnu

Průchod do kuchyně

Panelákový byt a dispozičně nevyhovující kuchyň. To zná spousta lidí. Jenže Janu trápí i mnohem větší problém: rakovina...

Při zařizování bytu se obešel bez architektů, vsadil na pálené cihly

Lampu nad stolem majitel objevil v obchodě pro kutily, stála ho jen pár stovek....

Mít doma stěnu z pálených cihel je dnes docela módní. Autenticitou a syrovostí vnášejí do interiéru určité kouzlo,...

Další z rubriky

Už šest let opravují dům. Na plot se dostalo až nyní, má to ale háček

Rodinný dům na Kroměřížsku si rodina koupila před šesti lety.

Petra bydlí s rodinou na Kroměřížsku v domě z 80. let. Koupili jej před šesti lety a vrhli se na potřebnou celkovou...

Splnili si sen o novém domě se zahradou. Bydlí se jim skutečně krásně

Zastavěná plocha masivní dřevostavby je 110 metrů čtverečních.

Rostislav a Vlasta bydleli v bytě a plánovali si postavit moderní montovaný dům. Po dlouhém hledání našli vhodný...

Mladý pár rekonstruuje secesní vilu, zajímavé prvky se snaží uchovat

Autorský světelný objekt navrhl Vojtěch původně pro výstavu Designblok. Do...

Potkali se a sedli si. Stoletá secesní vilka v České Třebové a mladí partneři, kterým ještě nebylo třicet. Designéři...

Najdete na iDNES.cz