Pozemek do trojúhelníku byl výzvou. Architekt si s ním skvěle poradil

  1:00aktualizováno  1:00
V Hluboké nad Vltavou stojí moderní dům s užitnou plochou 172 metrů čtverečních, který si nechala pro sebe postavit čtyřčlenná rodina. Nezvyklý půdorys domu vznikl díky netypické trojúhelníkové parcele. „Problém jsme otočili v příležitost,“ přiznává architekt Jiří Weinzettl ze studia Ateliér 111.

Dům s užitnou plochou 172 metrů čtverečních stojí v jižních Čechách. | foto: archiv a111

Manželé se obrátili na architektonickou kancelář ještě před koupí parcely. Rozhodovali se mezi třemi pozemky. Nakonec se shodli na pozemku do trojúhelníku o rozloze 911 metrů čtverečních, který leží na konci klidné příměstské čtvrti.

„Společně se nám výborně spolupracovalo. Vybraný pozemek nezvyklého tvaru byl příležitostí. Vznikl moderní dům netypického půdorysu, který má užitnou plochu velkou 172 metrů čtverečních,“ říká architekt.

Fotogalerie

Dvoupodlažní stavba má nosný obvodový plášť z keramických tvárnic, železobetonový strop nad prvním nadzemním podlažím a lehkou příhradovou konstrukci nad druhým nadzemním podlažím.

Dům není podsklepený a má minimální technické zázemí, tak si to majitelé přáli. Pozemek je směrem do ulice (cíp trojúhelníku) oplocen jen nízkou subtilní ocelovou brankou. Z jedné boční strany je původní stará kamenná zeď a z druhé je pozemek ohraničen novou zídkou z pohledového betonu.

Ze zadní strany plot chybí, prudký sráz navazuje na hranici pozemku a vytváří dostatečnou, ne však optickou, bariéru. „Zadní část zahrady je intimním místem vnímání všudepřítomných barev, zvuků a vůní obklopující přírody. Tomu napomáhá zejména absence plotu, která by krásy okolí a výhled do údolní nivy koryta Vltavy nešťastně oddělila,“ vysvětluje Jiří Weinzettl.

Dům, který se stavěl dva roky, má v prvním nadzemním podlaží šatnu, hlavní obytný prostor, pracovní kout ukrytý za nábytkovými dveřmi, ložnici rodičů, pokoj pro hosty, koupelnu, toaletu a technickou místnost.

Nezvyklý půdorys domu vznikl díky netypické trojúhelníkové parcele.

Nezvyklý půdorys domu vznikl díky netypické trojúhelníkové parcele.

V druhém podlaží jsou dva dětské pokoje, společná terasa a koupelna s toaletou. Celý tento prostor lze v budoucnu v chodbě za schody přepažit, díky tomu se z druhého podlaží stane samostatná bytová jednotka.

Při zařizování interiéru se majitelé radili s architektonickým studiem. Některé prvky jsou navrženy přímo na míru. V hlavním obytném prostoru je velkoformátová dlažba, koupelnám vládne keramická a skleněná mozaika, pokoje dostaly plovoucí dřevěnou podlahu. V místnostech převažuje bílá v kombinaci se šedou.

Velkými posuvnými francouzskými okny je možné bezbariérově vstoupit na dřevěnou terasu u bazénu a do přední části zahrady, která slouží jako společenský prostor pro setkávání. Zadní část zahrady je skrytá a více soukromá. Na pozemku jsou kromě bazénu s terasou také stání pro auto, zahradní domek a včelí úl.

Ateliér 111

Spolupráce týmu architektů pod hlavičkou Ateliér 111 začala už během studií na fakultě architektury ČVUT v Praze. Dnes s více než desetiletou praxí se ateliér soustředí zejména na návrh a projekci obytných a občanských staveb. V posledních letech se zabývá také úpravami veřejného prostoru ve městech.

Autor:

Nejčtenější

Rodina z jižních Čech vsadila na jistotu. Postavila si oblíbený bungalov

Rodina pana Josefa si v jižních Čechách postavila montovaný bungalov.

Bungalovy jsou v Česku nejžádanějšími rodinnými domy. Pro stavbu této oblíbené nemovitosti se rozhodla i rodina pana...

Ze skromného řadového domu se vylouplo perfektně promyšlené bydlení

Řadovka leží v samém srdci Londýna a je obklopená historickými budovami.

Šťastný nový majitel malé řadovky nedaleko londýnského nádraží King’s Cross se rozhodl pro její kompletní rekonstrukci....

Za Prahou si postavili dům i s terasou. Ta se začala ihned rozjíždět

Čtyřčlenná rodina si za Prahou postavila rodinný dům.

Ida se s manželem a dvěma dětmi se před osmi lety přestěhovala do obce za Prahou, kde si postavili rodinný dům....

Tři interiéry, kde se nebudete nudit. Sázka na měď se vyplatila

Byt La Corte se úspěšně zúčastnil i soutěže Interiér roku.

Interiéry jako z učebnice architektury. Taková je práce tvůrců z ateliéru ZOAA. Netradiční technologie, perfektní...

Byt v secesním domě se po rekonstrukci proměnil na moderní bydlení

Hra s velkými plochami a s nepřímým osvětlením jsou doménou tohoto interiéru....

Leckterý architekt by se při představě rozsáhlých stavebních úprav možná lekl, autor realizace Filip Hejzlar nerovnosti...

Další z rubriky

České lustry dokážou měnit barvu a tvar, rozzáří je i objetí lidí

Instalace De-Lux-Ity  experimentuje s barevným spektrem. Barevné skleněné...

Česká skleněná svítidla patří ke světové špičce. A to nejen díky umění tuzemských sklářů, ale také moderním...

Designový nábytek může pobavit a přitom být i funkční. Podívejte se

Designový nábytek nemusí být vůbec nudný, často mu nechybí humor a nadsázka. A...

Designový nábytek nemusí být vůbec nudný, často mu nechybí humor a nadsázka. A také barvy. Důkazem je dubnový veletrh...

Nejdivočejší domy Česka. Podívejte se, jak dopadlo hlasování čtenářů

Divoké stavby v Česku

Někdo staví dům, aby se mu v něm dobře bydlelo. A pak jsou tací, kteří staví nebo renovují, aby náhodný kolemjdoucí při...

Najdete na iDNES.cz