Každému jeho vlastní šuple. Perla Beskyd má pro návštěvníky nové lákadlo

  1:00aktualizováno  1:00
V Polsku, nedaleko českých hranic, vyrostly na úpatí hory Kyčera nezvyklé apartmány. Stavba je koncipována jako komoda, ve které má každý host svou vlastní „zásuvku“. Objekt dostal od tvůrců přiléhavé jméno: Szuflandia, které lze přeložit jako Šuplíkov.

Nové apartmány vyrostly na úpatí hory Kyčera v Těšínských Beskydech. | foto: Brandys Design

Polská Visla, která je v zimě populárním centrem sportovních radovánek a hostí pětici lyžařských center i komplexy se skokanskými můstky, si dlouhá desetiletí buduje renomé aktivně relaxační destinace.

Fotogalerie

Ubytovací zařízení v okolí rostou jako houby po dešti. Často jsou replikou chalup dávno minulých, nebo architektonickými omyly, jako například obří hotel Golebiewski, který ve Visle slouží už déle než patnáct let a kdyby nestál v Těšínských Beskydech, mohl by směle přistát na pláži jakéhokoliv středozemního letoviska.

Vnést do výstavby kvalitní vkus byla jedna z hlavních motivací tvůrčího a manželského dua Joanny a Lukasze Brandysových, kteří společně s týmem kolegů ze studia Brandys Design projekt Szuflandie realizovali.

Stavbu předloni ocenila odborná i laická veřejnost, apartmánový dům zvítězil v internetovém hlasování veřejnosti prestižní polské architektonické soutěže Polska Architektura XXL.

Pozemek na výstavbu našli majitelé až po dlouhých třech letech intenzivního hledání a vysnili si na něm prostou severskou stavbu. Na začátku projektu ovšem nebylo jednoznačné zadání na originální, až progresivní architekturu.

K tomu, aby se investoři Ewelina Legierská a Artur Drewniak vydali touto cestou, je přesvědčili až tvůrci. Vysvětlili jim, že neobvyklá podoba domu dokáže zajistit řadu dalších hostů i mimo řady sportovních nadšenců a také se z velké části postará o povedený marketing, na který už majitelům nezbývaly finanční prostředky.

Jako klíčový materiál pro dvě spolu přímo sousedící budovy vybrali architekti dřevo. Je základním stavebním prvkem i dekorem současně, interiéry jsou plné překližky a lokálního textilu z přírodních vláken.

Přírodních materiálů se nehodlali vzdát, ač rezignovali na upjaté sledování tradičních forem: členité apartmány mají rovné střechy, prostorné kamenné terasy a velkoryse prosklené plochy.

Stavbu ocenila odborná i laická veřejnost, dům zvítězil v internetovém...

Stavbu ocenila odporná i laická veřejnost, dům zvítězil v internetovém hlasování veřejnosti prestižní polské architektonické soutěže Polska Architektura XXL.

Díky dominujícímu dřevu zapadají apartmány do lesního okolí zcela přirozeně. Interiéry navrhla sama Joanna Brandysová, která je autorkou nejen kuchyňských koutů vyrobených na míru, ale i lamp, stolů a dalších doplňků. Stínidla lamp ručně tkala. 

V domě je v každém patře po jednom apartmánu, ubytovat se mohou dvě až čtyři osoby. Zázemí včetně obytné zóny a jednoduché kuchyňské linky korunuje ve všech pokojích vtipné umístění lůžek, která mají díky prosklení nekonečné romantické výhledy do přírody. Na parcele je také venkovní bazén a ohniště pro letní hosty, zimní návštěvníci ocení vlastní soukromou lyžárnu.  

Na návštěvnost si majitelé rozhodně nestěžují. Jak na vyhlášení přiznala pořadatelům architektonické soutěže Ewelina Legierská, kromě turistů z Polska si jejich apartmány oblíbilo také mnoho hostů z České a Slovenské republiky.

Autor: pro iDNES.cz
Témata: Bydlení

Nejčtenější

Na předražený nájem neměli. Levný rodinný dům si postavili za dva měsíce

Novostavba stojí na okraji ekvádorského hlavního města Quito.

Ekvádorská tříčlenná rodina každý měsíc finančně krvácela. Manželé zaplatili přemrštěný nájem v hlavním městě Quito a...

Pro sebe a manželku postavil dům. Na focení si přizval svůdné krásky

Elegantní řadovou novostavbu si postavil pro sebe a svou manželku brazilský...

Elegantní řadovou novostavbu si postavil pro sebe a svou manželku brazilský architekt Carlos Café v hlavním městě...

Rodinný dům se obejde bez klimatizace. Před vedrem jej chrání žaluzie

Hliníková pergola zastiňuje a chrání prostornou terasu, u oken byly využity...

Rodinný dům podle vlastních představ je splněním snu čtyřčlenné rodiny v malebné vesničce na Valašsku. Rodina dříve...

Deset let šetrných budov v Česku: podívejte se na ty nejlepší

2015 - LIKO-Noe: projekt ve Slavkově je ukázkou kancelářské budovy budoucnosti....

Před deseti lety byla otevřena centrála ČSOB v Radlicích, první certifikovaná šetrná budova. Ve stejném roce vznikla z...

Rodina s dětmi utíká před horkem do domu na pláži. Má fasádu z cedru

Střecha domu připomíná tvarem surfovací prkno.

Uběhlo sedm let, co severovýchod Spojených států ochromila tropická bouře Sandy a zpustošila rozsáhlé oblasti včetně...

Další z rubriky

Na předražený nájem neměli. Levný rodinný dům si postavili za dva měsíce

Novostavba stojí na okraji ekvádorského hlavního města Quito.

Ekvádorská tříčlenná rodina každý měsíc finančně krvácela. Manželé zaplatili přemrštěný nájem v hlavním městě Quito a...

Děti na prázdninách, nastává ideální čas pro proměnu dětského pokoje

Tabulovou barvu lze použít i na dveře, nejen na stěnu.  Máte tak šanci...

Jen pár dní a začnou prázdniny. Mnohé děti odjedou na tábory nebo k babičkám a rodiče mohou konečně odpočívat. Nebo se...

To sousedé nečekali. Manželé si postavili dům na 31 metrech čtverečních

Jednopokojová „vilka“ stojí na lukrativní tokijské adrese.

Takeši Hosaka pro sebe a svou ženu postavil v Tokiu jednopokojový dům s plochou 18 metrů čtverečních. Originální...

Najdete na iDNES.cz