Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Víc zážitků, přehršel vzorků. Vinaře ve Znojmě a Mikulově čeká velký mejdan

  6:34
Přes 132 tisíc lidí zavítalo loni na největší jihomoravská vinobraní ve Znojmě a Mikulově, čímž se návštěvnost vyšvihla na předcovidovou úroveň. A podobný úspěch se očekává i od pátku do neděle, kdy se v obou místech opět propojí víno, hudba a historie do velkého mejdanu.
Pálavské vinobraní stejně jako to znojemské propojuje oblíbený nápoj s hudbou a historií.

Pálavské vinobraní stejně jako to znojemské propojuje oblíbený nápoj s hudbou a historií. | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Znojemské vinobraní láká na stovky různorodých zážitků včetně novinek. „Před zraky návštěvníků přejdou profesionální provazochodci prostor zvaný Jáma mezi kostelem sv. Mikuláše a rotundou sv. Kateřiny v délce bezmála 120 metrů. Opravdu unikátní programový bod dodá vedle rytířských turnajů a ohňových show dávku adrenalinu,“ oznamuje František Koudela, ředitel pořádající Znojemské Besedy.

Provazochodectví se jako artistická disciplína provozovalo již ve středověku, ve Znojmě jej nyní návštěvníci spatří v pátek i sobotu.

Hlavní atrakcí vinobraní je průvod krále Jana Lucemburského s chotí a pětistovkou postav jako připomínka jeho návštěvy města z roku 1327. Vedle Miroslava Hraběte se poprvé představí Marta Dancingerová, rovněž herečka původem ze Znojma, známá ze seriálů Kukačky nebo Ordinace v růžové zahradě.

Vinobraní pořádají dvě města současně, cenový rozdíl je obrovský

„Doufám, že z úkolů, co budu mít, nic nepokazím,“ usmívá se s tím, že se těší i na komunikaci s krajany. „Vždycky mě příjemně překvapí. Na Moravě si ze sebe umí lidé víc udělat srandu, je tady větší sebeironie,“ pochvaluje si prostředí, z něhož pochází.

Dosavadní královna Šárka Charvátová se ujme režírování průvodu. Tuto funkci přebírá po Václavu Beranovi, který ji zastával víc než třicet let. „Vinobraní léta prožívala v roli královny. Její organizační a divadelní zkušenosti jsou jistotou, že ve stopě pana Berana bude dobře pokračovat,“ věří Koudela.

Tradiční součástí pátečního i sobotního průvodu jsou také zlaté a stříbrné pamětní mince, které do města veze královská družina a rozhazuje je mezi diváky. Jejich letošní motiv připomene 300 let od korunovace krále Karla VI., který cestou z ceremonie zavítal do Znojma a jehož návštěva se zapsala mezi významné události města.

Hudba všeho druhu

Také na Pálavském vinobraní v Mikulově je královský průvod jedním z hlavních hřebů programu, v sobotu jej povede Václav IV. v podání Marka Tichého s Chantal Poullain po boku. K historii zde odkazují i kejklířská vystoupení či přehlídky kostýmů, ve Znojmě zase vznikne ulička chudiny nebo inkviziční soud.

Vinobraní jsou zároveň také mohutnými koncerty. Ten znojemský se odehraje hned na několika hudebních scénách. Hity kapely Queen zazní v podání celosvětově nejznámější tribute skupiny Qeenie, českou autorskou tvorbu přiveze jedna z nejhranějších kapel Mirai, přijedou také zpěvačka Aneta Langerová, písničkář Pokáč, zpěvák Mikolas Josef, cimbálová muzika Harafica, Bert and Friends a rovněž Vojenský umělecký soubor Ondráš se svým orchestrem a taneční částí souboru.

8. září 2022

Představí se i legenda českého popu Dalibor Janda, Katarína Knechtová ze Slovenska, Ondřej Havelka a jeho Melody Makers nebo dívčí kapela Vesna, která reprezentovala Česko v soutěži Eurovision.

Do Mikulova se sjedou známá jména jako Viktor Sheen, No Name, Jelen, Čechomor, Anna K, Slza, Eddie Stoilow, Botox nebo IMT Smile, součástí programu je i spousta cimbálových a folklorních vystoupení.

Pod Pálavu zavítají také osobnosti různých oborů, aby s návštěvníky diskutovaly o tématech spojených s vínem, konkrétně kardiochirurg Jan Pirk, pianista Ivo Kahánek, architekt Václav Hlaváček a umělecký sklář Jiří Pačinek. „Lidé mají v Mikulově jedinečnou příležitost se pobavit s kapacitami v daných oborech. Je nám ctí, že se nám podařilo tyto osobnosti přilákat,“ jásá ředitelka akce Petra Eliášová.

Posílená doprava i nové taxi

To nejdůležitější ovšem nabídnou vinaři, a to vína a burčáky. Ve Znojmě jak v městských mázhauzech, tak třeba na vinném trhu, který obsadí náměstí Slepičí trh v doprovodu cimbálu. Další scéna zaměřená na lidovou muziku vznikne u rotundy sv. Kateřiny, kde bude umístěno degustační místo vinařů spolku VOC Znojmo.

Na Pálavském vinobraní se bude degustovat i ve Velkém zámeckém sále díky konání takzvané Národní soutěže vín mikulovské podoblasti. „Návštěvník si na zámku zakoupí degustační bločky, které posléze smění za vybrané vzorky vín. Těch bude letos v Mikulově úctyhodných 655, je tedy z čeho vybírat a každý si najde to své,“ přibližuje Eliášová. Na zámku se během víkendového veselí budou konat komentované prohlídky zdarma.

Europiva máme, doufám, že se nedožiji i eurovína, zaznělo na vinobraní

Co se týče dopravy, do Znojma budou mířit jak posílené spoje místní MHD, tak dalších regionálních linek včetně těch z Brna. Čtyři záchytná parkoviště pojmou stovky osobních aut. „Koordinátoři vybaví přijíždějící tištěnými programy a navedou je na správnou cestu do centra města,“ informuje Koudela. Cena permanentky činí na místě 750 korun, děti do 15 let mají vstup volný, stejně jako lidé bydlící v centru.

Návštěvníci Pálavského vinobraní mají nechat auto na jednom ze sedmi parkovišť a využít zdarma kyvadlovou autobusovou dopravu nebo nově taxi za cenu pevně danou předem. Permanentka na místě přijde na 1 200 korun, děti do 12 let vstupné neplatí.

Další vinobraní na jižní Moravě

  • 8. až 9. září - Královopolské vinobraní (Brno): Uctění markraběte Jana Jindřicha Lucemburského, každou hodinu zdarma degustace, soutěže nebo sobotní sabráž sektů.
  • 9. září - Lednické vinobraní & gulášfest: Ochutnávka vín a burčáků, soutěž ve vaření gulášů s ochutnávkou.
  • 16. září - Retro vinobraní a mistrovství ve sběru hroznů ve Valticích: Brigáda ve vinohradu v montérkách a šátcích jako v 60. letech za zpěvu budovatelských písní.
  • 15. až 16. září - Bzenecké krojované vinobraní: Přehlídka folklorních souborů a muzik, krojovaný průvod i s bohem vína Bacchusem.
  • 15. až 16. září - Velkopavlovické vinobraní: Průvod krojované chasy městem, ochutnávky a doprovodný program v duchu lidových tradic.
  • 30. září - Velkobílovické vinobraní: Kuriózní burčákový trojboj k otestování, zábava pro děti a ochutnávka lokálních produktů.
  • Nejčtenější

Vrátili se problémoví Romové, zmínila starostka. Komunita chce její rezignaci

26. dubna 2024  16:13

Vlnu nevole a odsouzení rozpoutala svými výroky na adresu Romů poslankyně a starostka brněnských...

Nedávno odvolaný exekutor je po smrti, podle soudu zneužíval peníze dlužníků

22. dubna 2024  15:56

Před necelými dvěma týdny Nejvyšší správní soud odvolal z funkce brněnského exekutora kvůli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zastřelil se nad propastí. V Macoše ukončil svůj život vězeňský dozorce

22. dubna 2024  20:47

Jihomoravská propast Macocha má další oběť. Na začátku víkendu do ní spadl muž středního věku. S...

Novým majitelem Zbrojovky Brno se stal hokejový boss Libor Zábranský

25. dubna 2024  11:25,  aktualizováno  13:52

Majitelem fotbalové Zbrojovky Brno se stal Libor Zábranský, šéf hokejové Komety. V tiskovém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Žena, která skočila s dětmi do Macochy, nechala dopis. Policie případ odložila

24. dubna 2024  10:22,  aktualizováno  10:55

Sebevražedný skok ženy se dvěma malými dětmi do propasti Macocha v Moravském krasu loni v létě...

Otec Masarykovy univerzity i ústavy. Špičkový právník vzešel z rodiny matematiků

27. dubna 2024

Vídeňský rodák František Weyr strávil podstatnou část života v Brně a zanechal tu nesmazatelnou...

Z českých krajin mizí původní druhy rostlin, nahrazují je teplomilné, uvádí studie

27. dubna 2024  11:34

Původní druhy rostlin z české přírody mizí, krajinou se šíří teplomilné a nepůvodní druhy....

Mám strach, jestli jsem herce nezavedl do špatné uličky, říká brněnský režisér

27. dubna 2024  10:20

Po třiceti letech se brněnský divadelní herec a režisér Petr Gazdík znovu zabývá Bastardem. Býval...

Není střelec. Ví, co dělá. Zábranskému věří funkcionáři, fanoušci ale váhají

27. dubna 2024  8:28

Nejpozději v pátek měl podnikatel Pavel Svoreň přebírat od Václava Bartoňka většinu ve fotbalové...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...