Čtvrtek 28. října 2021, Den vzniku samostatného československého státu
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Čtvrtek 28. října 2021 Státní svátek.

„Znojemské“ okurky jsou letos i z Turecka, lidé si stěžují na chuť bláta

  6:29
Čekali byste, že nakládané okurky prodávané pod tradiční značkou Znojmia jsou vypěstované na jižní Moravě? Ale kdeže. Kvůli neúrodě jsou ty letošní i ze Středního východu. Zákazníky to nadzvedlo, podle některých chutná tradiční pochoutka jako bláto.

Jsou méně křupavé a nevalné chuti, kritizují zákazníci „znojemské“ okurky zpracované v cizině. | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Ve Znojmě má tato sladkokyselá pochoutka několikasetletou tradici a místní jsou na osud legendy obzvlášť citliví.

Nejtypičtějším výrobcem znojemských okurek je dodnes značka Znojmia. Na webu se chlubí tím, že jde o původní recepturu nálevu a ještě do minulého týdne i tím, že jde o okurky vyrobené na jižní Moravě. Teď toto tvrzení zmizelo. Znojmáky totiž nadzvedly okurky této značky z Kauflandu. Vadí jim, že jsou znojemské jen naoko.

„Chuť jak bláto a jasno bylo, když jsem zjistil, že tradiční receptura je v podstatě receptura turecké babičky = Vyrobeno v Turecku!“ napsal Petr Los na Facebooku ve svém příspěvku diskutovaném třeba ve skupině Vyrobeno ve Znojmě.

„Už delší dobu je nekupuji také, nejsou dobré ani chuťově – hnus a chuť bláta,“ píše na jejich adresu i uživatelka Maiky Okénková. Lidem vadí, že podle nich nekřupou, jak by měly.

PR manager společnosti Orkla Foods Česko a Slovensko, pod niž značka Znojmia spadá, se ke kritice chuti nevyjádřil. Výrobu v Turecku ale potvrzuje. 

„Ačkoli jsme vždy vyráběli a vyrábíme okurky Znojmia v České republice a dáváme přednost jejich nákupu od tradičních tuzemských pěstitelů, u části jejich výroby jsme si letos museli vypomoct dočasnou produkcí v Turecku,“ sdělil Milan Linka.

Přesun na východ kvůli neúrodě

Vysvětluje to tím, že kvůli covidu-19 mnoho pěstitelů okurky letos vůbec nezaselo a navíc nepříznivé počasí dramaticky snížilo jejich úrodu. „Výroba v Turecku, kde je dostatek kvalitní suroviny, probíhá podle tradičních Znojmia receptur – včetně macerátu z České republiky – a pod přísným dohledem našich odborníků ze závodu v Bzenci,“ zdůrazňuje.

Faktem je, že značka Znojmia je v rukou zahraničního vlastníka už dvanáct let. Velkovýroba okurek přímo ve Znojmě pod touto značkou skončila před osmnácti lety. Poslední, kdo se na ni snažil navázat, bylo družstvo Znojemská okurka zakladatele Zbyška Dřevojana, jenž se hlasitě angažoval v případu zkrachovalé znojemské konzervárny Fruta (více v boxu).

Družstvo se pyšnilo tím, že se okurky do sklenic plní ručně a ranní sklizeň musela být do brzkého odpoledne nalahvovaná. Typické bradavičnaté okurky pocházely výhradně ze Znojemska. K tomu nálev s octem, cukrem, solí a výtažky koření.

Jenže mu chyběly pořádné výrobní prostory a to se po Dřevojanově smrti nepodařilo vyřešit ani jeho dceři Miroslavě Husové. „Zda někdy v budoucnu obnovíme činnost, teď nemůžu říct, nevím. Doba je složitá, přímo turbulentní, a nevím, co bude,“ říká dnes.

Před pěti lety ale originální recepturu včetně značky Znojemská okurka prodala konzervárně PT servis, která vyrábí v Táboře asi dva miliony kusů sklenic za rok, nejvíc před svátky a v grilovací sezoně. Nejprodávanější je takzvané domácí balení s velikostí okurek pět až osm centimetrů, ale nabízí třeba i okurky v kostkách nebo plátcích do gastro provozů.

Podle obchodního ředitele PT servisu Jiřího Janči mají znojemské okurky pořád někdejší prestiž v tuzemsku i na Slovensku. „Kdyby to tak nebylo, tak tyto okurky nepatří k top výrobkům v prodejích. Zájem je velký a stále roste, největší vliv na prodeje má pochopitelně cena,“ upřesňuje.

Utrhnout a zpracovat

Tvrzení Znojmie, že to letos nebylo s okurkami růžové, potvrzuje Otto Bouda ze Znojma, který se svou ženou také vyrábí okurky pod značkou Bouda 1883. Sami mají komplet ruční výrobu. „Používáme co nejkrásnější okurky, k tomu zeleninu a koření. Snažíme se, aby měly charakter znojemských okurek, s čímž mají velkovýrobci problémy a dnes už spíš jen nesou tu značku, ale to je dáno technologií, hrnou jich obrovské množství,“ myslí si. 

Z průmyslových zpracovatelů přitom vyzdvihuje Efko, které, byť také vyrábí v jižních Čechách, používá okurky z jižní Moravy a jako jedni z mála přidávají k okurkám zeleninu.

Bouda vysvětluje, že každá odrůda okurek chutná jinak a má jiné vlastnosti. Zmíněná „blátivost“ může být obsahem vody, druhem, ale hlavně čerstvostí okurky, které by se měly po utrhnutí co nejdřív zpracovat. 

Vliv má samozřejmě i technologie zavařování. Boudovi se striktně drží rodinné receptury – rozhodují i maličkosti, jako druh sklenice nebo její naplněnost. „Okurka má od začátku do konce mnoho proměnných, cokoli změníte, se na výsledku projeví,“ dodávají Boudovi, již mají za své okurky hvězdu z prestižní mezinárodní soutěže Great Taste Awards, ocenění Chuť jižní Moravy a vyhráli i letošní soutěž o nejlepší sterilovanou okurku v rámci Okurkových slavností ve Znojmě.

Historie znojemských okurek se začala psát před 448 lety, kdy si opat Šebestián Freytag přivezl semena a jako první pěstoval v Louckém klášteře okurky. Než se ale dočkaly obliby, trvalo to ještě sto let a zpočátku se jedly pocukrované, jako dezert. 

Jejich zavařování se pak stalo řešením, jak naložit s nadprůměrně vysokou úrodou. Dnes jsou také přísadou lokálních specialit, například znojemské roštěné nebo znojemského guláše.

Znojemské okurky

  • Ve Znojmě se okurky pěstují od 16. století. 
  • Okurkárny se po druhé světové válce spojily v družstvo Znojmia, které se roku 1952 sloučilo s ostatními konzervárnami na jižní Moravě. do národního podniku Fruta Brno. 
  • Roku 1958 byla v Dobšické ulici ve Znojmě otevřena nejmodernější konzervárna ve střední Evropě. 
  • Po roce 1990 se konzervárna vyčleňuje z brněnské Fruty, transformuje se na Znojmia, a. s. 
  • V roce 2002 konzervárna ve Znojmě krachuje na návrh více než stovky věřitelů, o práci přišlo 120 zaměstnanců. Ze znojemské konzervárny zmizel majetek za desítky milionů korun. Její bývalí šéfové za machinace s majetkem dostali u soudu několikaleté tresty. 
  • Ochrannou známku a recepty převzalo Hamé Babice, do výroby pod značkou Znojmia se pustilo od roku 2003 v Bzenci. 
  • Hamé je v rukou zahraničního vlastníka od roku 2008, kdy ji získala společnost Nordic Partners a o několik let později norský potravinářský gigant Orkla.

TEST: Nakládané okurky chuťově obstály. Nejdražší byly ale nejhorší:

19. ledna 2016

  • Nejčtenější

Na svět přišel Oliver v plodovém obalu. „Děti štěstěny“ jsou velmi vzácné

Do porodnice to budoucí maminka nestihla. Malý Oliver se tak narodil v bytě prarodičů a překvapil přivolané znojemské...

Zpěv do rána, zničená zeleň. Z turistů jsme už znechuceni, zní z obcí pod Pálavou

Premium Dolní Věstonice proslavila pravěká venuše. Obec pod Pálavou je magnetem na turisty. Pro místní lidi bohužel až příliš...

V mozku lidí, kteří zažili déjà vu, lze nalézt odlišnosti, říká neurolog

Premium Neurolog Milan Brázdil získal nejvyšší světové ocenění za léčbu epilepsie. „Epilepsie je okno do mozku,“ říká muž,...

Je to veřejný zájem, zamítl soud žalobu na zvolenou trasu R43 přes Bystrc

Krajský soud v Brně zamítl žalobu, kterou podali kritici vybrané trasy plánované silnice R43 od D1 na sever přes...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Hitlerova dálnice znovu před soudem. Kritici chtějí R43 vytlačit z Brna

Nekonečné spory o R43 znovu řeší soud. Kritici napadají plánovanou trasu přes Bystrc. Chtějí vést dálnici oklikou dál...

Otužování podle Wima Hofa je nebezpečné. Hrozí zástava, říká kardiolog Táborský

Premium Otužování je nejlepší prevence proti těžkému průběhu nemoci covid-19. Lidé mají větší šanci, že neskončí v nemocnici,...

Dětem, kterým pomáháte moc, mozek nepracuje správně, říká speciální pedagožka

Premium „Kdybychom k dětem v batolecím a předškolním věku přistupovali v některých oblastech víc ,postaru‘, měli bychom méně...

Váš syn bude žít jen pár týdnů. Zpověď matky zesnulého hokejisty Buchtely

Premium Přežít své dítě. Pro každého rodiče ta nejhorší představa. Teprve dvacetiletý hokejista Ondřej Buchtela zemřel loni v...

  • Další z rubriky

Zemřel Mojmír Heger, filmový a divadelní herec z českých klasik i komedií

Ve věku 93 let zemřel Mojmír Heger, který se proslavil zejména jako dlouholetý herec brněnského Divadla bratří Mrštíků....

Na vakcínu proti covidu se v Brně stojí fronty, očkují i praktičtí lékaři

Několikahodinové čekání ve frontách na očkování bez registrace, snaha o rychlé rezervování termínu nebo shánění vakcíny...

Lidovec Mihola si schválil vyšší plat. Hájí se, že neměl podepsanou smlouvu

Premium Vyhrál výběrové řízení na projektového manažera Arnoldovy vily, následně si jako brněnský zastupitel odhlasoval...

Je to veřejný zájem, zamítl soud žalobu na zvolenou trasu R43 přes Bystrc

Krajský soud v Brně zamítl žalobu, kterou podali kritici vybrané trasy plánované silnice R43 od D1 na sever přes...

TEST s Pampers: Přihlaste se o dětské vlhčené ubrousky New Baby
TEST s Pampers: Přihlaste se o dětské vlhčené ubrousky New Baby

Pampers New Baby jsou dětské vlhčené ubrousky určené pro citlivou pokožku. Protože neobsahují alkohol, nejsou parfemovány a mají neutrální pH, jsou...

Čekají nás daleko horší problémy, než jaké způsobil covid, varuje OECD

Pandemie koronaviru sice zastavila výrobu, vysála státní kasy a způsobila krachy mnohých podniků, to ale není nic proti...

Pavel Liška se omluvil za reklamy pro dodavatele elektřiny a plynu

Pavel Liška měl potřebu se vyjádřit ke svému dlouholetému účinkování v reklamách pro dodavatele plynu a elektřiny...

Kostková má covid, do sobotní StarDance nezasáhne. Televize řeší, co dál

Třetí soutěžní večer oblíbené show StarDance je v ohrožení. Moderátorka Tereza Kostková byla pozitivně testována na...

Iluze dostatku. Obchody v Británii zakrývají prázdné regály fotografiemi

Potěmkinovy regály. Tak by se dal v kostce popsat jev, jehož jsou v posledních týdnech svědky zákazníci v britských...

Důchodové novinky: jak si v roce 2022 finančně polepší penzisté

V příštím roce budou všichni penzisté pobírat vyšší státní důchod, než je tomu letos. Důvodem je valorizace. Pro příští...