Ve Znojmě jsou na své okurky hrdí, pořádají tu i jejich slavnosti.

Ve Znojmě jsou na své okurky hrdí, pořádají tu i jejich slavnosti. | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Vzkříšení kyselé legendy. Znojemské okurky znovu pěstují i vyrábějí u Znojma

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Znojemské okurky ze Znojma? To už dlouho neplatí. Ty z obchodu pocházejí z Tábora v jižních Čechách, Bzence na Hodonínsku i zemí Středního východu. Teď se však zdá, že kyselá znojemská chlouba zažívá vzkříšení.

Online supermarket Košík.cz prodává „jediné pravé“ znojemské okurky, tedy pěstované i nakládané přímo v regionu, které „zrají pod teplým jihomoravským sluncem, křupou jedna báseň a chutnají ještě lépe“.

Zpočátku se znojemské okurky jedly pocukrované jako dezert, zavařování se pak stalo řešením, jak naložit s nadprůměrnou úrodou.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se