Ilustrační foto

Ilustrační foto | foto: Vojtěch Horáček, iDNES.cz

Vlaky i autobusy čekal před víkendem nápor

Svátky a prodloužený víkend způsobil, že všechny autobusové a vlakové linky mezi Prahou a Brnem byly v pátek přeplněné lidmi. Svou roli ale mohla sehrát i čtvrteční velká řetězová nehoda na dálnici D1. Vytížené byly kvůli tomu především ranní spoje.

"Jel jsem o půl sedmé do Brna a vlak byl poměrně plný. Nevěřím moc tomu, že by takhle brzy ráno lidé z Prahy už cestovali na Velikonoce. Spíš si myslím, že vlak zvolili namísto auta,“ uvedl tiskový mluvčí Českých drah Ondřej Kubala. A dodal, že dráhy včera zaznamenávaly zvýšený zájem cestujících mezi Prahou a Brnem po celý den.

"Museli jsme posilovat pokladny na brněnském nádraží, přesto se tvořily fronty. Těžko ale říct, kolik z těch lidí cestovalo vlakem kvůli strachu z dálnice a nakolik se jedná o klasický velikonoční nápor,“ popsal Kubala.

Že stav největší české dálnice drahám přihrává zákazníky, potvrzují i cestující. "Ve čtvrtek odpoledne jsem cestovala z Prahy do Brna, jako obvykle železnicí. Jezdím vlakem každý týden a ještě nikdy nebyl tak nacpaný. Všichni sice seděli, místa byla zaplněná a plno bylo i v jídelním voze,“ říká Jana Slezáková. Lidé ve vlaku podle ní probírali, že se dálnice bojí, zvlášť po dopolední havárii na 100. kilometru D1.

Plno bylo i v autobusech
Dráhy ovšem zcela určitě svým konkurentům na linkách mezi Prahou a Brnem neubraly všechny zákazníky. Autobusy nejezdily včera po dálnici prázdné ani náhodou.

"Na dnešek máme vyprodáno, jediná šance, jak se s námi do Prahy dostat, je přijít na nástupiště a podívat se, jestli se sešlo dost lidí na to, aby dispečer vypravil posilu,“ uvedla operátorka na infolince společnosti Tourbus. A dodala, že vyprodáno má společnost na celou dobu velikonočních svátků. Přitom v běžném nesvátečním období patří Tourbus spíše k menším přepravcům na trase.

Student Agency se zvýšeným zájmem cestujících dopředu počítala a nasadila posilové spoje. "Proti běžnému pátku jsme nasadili dvojnásobné množství autobusů. A podobné to zůstane i o prodlouženém víkendu,“ uvedl Radim Jančura, majitel Student Agency. Nápor cestujících tak jeho linky zvládly, a dokonce s mírnou rezervou. Patnáct minut před odjezdem spoje o půl sedmé zbývalo například v posilovém autobuse jedno volné místo. Také společnost Eurolines nabízela včera ještě několik volných míst.


Den otevřených dveří letiště Náměšť

Ve středu 1. května se na letišti Náměšť poprvé veřejnosti představí nové vrtulníky AH-1Z Viper a UH-1Y Venom. K vidění bude další letecká i pozemní technika.

Mohlo by se hodit