Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Velký návrat vlaků, v neděli po roce vyjedou na trati mezi Brnem a Blanskem

  11:13
Koupit jízdenku v nádražní hale, i se zavazadly pokračovat pěšky na několik set metrů vzdálené autobusové stanoviště u hotelu Grand a pak v Blansku přestoupit na vlak. Takovou anabázi zažívají už téměř rok mnozí cestující, kteří z Brna vyrážejí hlavním železničním koridorem na sever. V neděli bude těmto komplikacím konec.

Na frekventovanou trasu mezi Brnem a dvacet kilometrů vzdáleným Blanskem se totiž po rozsáhlých opravách vrátí vlaky, které nahradí autobusovou flotilu dočasně pendlující mezi oběma městy.

Jízda po modernizované trati má být rychlejší a pohodlnější. „Na většině rekonstruovaných úseků se zvýšila traťová rychlost o pět až deset kilometrů v hodině. Maximální rychlost bude nově 110 kilometrů, zatímco dosud to bylo sto,“ přibližuje mluvčí Správy železnic Pavel Tesař.

V dotčeném úseku mezi Brnem a Blanskem půjde o časovou úsporu v řádu pouze několika minut, rychlejší čas dojezdu ovšem přinese nasazení nových vlaků Moravia, které nakupuje Jihomoravský kraj a bude je půjčovat dopravcům, aktuálně Českým drahám. Jde o tytéž moderní soupravy, které nyní sám národní dopravce provozuje od Blanska na sever pod názvem RegioPanter.

Od nedělního začátku platnosti nového jízdního řádu se předpokládá provoz pěti kratších vlaků, které má kraj v současnosti k dispozici, a to na lince S2 právě z Brna na Blansko, opačným směrem na jih do Křenovic a také na trati ze Šakvic do Břeclavi.

„Zbylé nové jednotky budou do zkušebního provozu s cestujícími, jakož i následně do pravidelného provozu nasazovány postupně v dalších měsících,“ sděluje Květoslav Havlík, mluvčí společnosti Kordis, která koordinuje veřejnou dopravu v Jihomoravském kraji. Nejpozději ovšem vyjede všech 37 souprav v dubnu.

Do té doby musejí cestující počítat s tím, že na lince do Blanska budou stále jezdit i starší vagony. Stejně jako na trati z Brna na Tišnov a opačným směrem na Židlochovice či Hustopeče, kde je rovněž časem nahradí nové jednotky.

Nové koleje, mosty i nádraží

Než se vlaky po zmodernizované železnici z Brna do Blanska rozjedou na „plnou páru“, bude to osm dní trvat. Traťová rychlost totiž bude zpočátku kvůli ladění provozu částečně omezená. „Z toho důvodu budou vybrané osobní a spěšné vlaky i všechny rychlíky odjíždět z Brna proti pravidelnému jízdnímu řádu dříve, jiné budou za Blanskem o několik minut opožděny,“ přibližuje Havlík.

Některé spoje proto ani nezastaví v jednotlivých stanicích opraveného úseku. Cestující tak musejí pečlivě nastudovat jízdní řád, aby zjistili, zda má daný vlak na jejich cílové stanici skutečně zastávku.

Kordis také slibuje na trati z Brna na sever více vlaků, které budou jezdit v kratším intervalu, a to i o víkendech nebo svátcích. „Linka S2 bude nově o víkendech jezdit z Brna do Blanska a Rájce-Jestřebí v intervalu 30 minut namísto původní hodiny,“ nastiňuje Havlík.

Ve špičkách pracovních dnů navíc bude na vybrané spoje s konečnou v Rájci, které budou odjíždět každou čtvrthodinu, nově navazovat expresní autobus 251. Ten zastaví pouze ve Velkých Opatovicích a Boskovicích.

Do Prahy i nadále přes Vysočinu

Zatímco rychlíky a osobní vlaky se na koridor mezi Brnem a Blanskem v neděli vrátí, mezinárodní expresy mířící na Prahu budou nadále jezdit po časově delší trase přes Havlíčkův Brod, po níž cesta z Brna do hlavního města trvá přes tři hodiny. Důvodem je pokračující oprava tratě u Ústí nad Orlicí. Spoje Českých drah, soukromého RegioJetu i zahraničních dopravců se na běžně využívanou trať přes Českou Třebovou vrátí v polovině příštího roku.

Přes pouze drobné časové úspory byla generální rekonstrukce koridoru za zhruba 7,2 miliardy korun podle Správy železnic potřeba. Naposledy se podobná oprava v daném úseku prováděla na konci 90. let, a to ještě ne v takovém rozsahu jako nyní. Modernizace se nyní dočkaly jednotlivé stanice od Adamova po Bílovice nad Svitavou, nové jsou koleje, pražce, dráty, mosty, podchody i lávky pro pěší.

Přestože se některé plány musely měnit za pochodu, termín dokončení stavební firmy stihly. „Došlo ke změně technologie opravy některých tunelů. Dále se provedly úpravy více skalních úseků na trati, u nichž se nutnost zásahu ukázala až po odstranění porostu,“ odhaluje Tesař.

Dělníci budou u trati pracovat ještě v následujících týdnech a měsících, to už však nebude mít na železniční provoz vliv. Plánují se například opravy silnic, které byly zasaženy stavbou, tedy nejspíš hlavně té, která vede z Adamova do Bílovic podél Svitavy a kudy jezdily těžké nákladní vozy i náhradní autobusy.

Další výluky napřesrok

Pro příští rok mohou být cestující v klidu, poněvadž se žádná velká výluka na jižní Moravě po delší době neplánuje. A to přesto, že nedávno železničáři oficiálně zahájili modernizaci trati ze Střelic do Zastávky u Brna, tedy navazující etapu na již hotový úsek z Brna.

Náročná bude podle Správy železnic především výstavba druhé koleje, která potrvá po většinu příštího roku. Zároveň však kvůli ní nebude až na krátkodobé výluky provoz vlaků na delší dobu přerušen. V roce 2024 při modernizaci celého železničního svršku, stavbě nových nástupišť i trakčního vedení se to už ovšem bez výluky neobejde.

Podobně napřesrok musejí počítat cestující s omezením také ve stanici Brno – Královo Pole. Ta se začne podle dlouhodobých plánů kompletně modernizovat, chystá se i výstavba zcela nové nádražní budovy. „Součástí stavby je rovněž kompletní rekonstrukce první koleje v úseku Brno-Maloměřice – Kuřim, která navazuje na již provedenou rekonstrukci druhé koleje,“ informuje mluvčí Správy železnic s tím, že příští rok bude vypsáno výběrové řízení na zhotovitele.

Autor:
  • Nejčtenější

Nedávno odvolaný exekutor je po smrti, podle soudu zneužíval peníze dlužníků

22. dubna 2024  15:56

Před necelými dvěma týdny Nejvyšší správní soud odvolal z funkce brněnského exekutora kvůli...

Zastřelil se nad propastí. V Macoše ukončil svůj život vězeňský dozorce

22. dubna 2024  20:47

Jihomoravská propast Macocha má další oběť. Na začátku víkendu do ní spadl muž středního věku. S...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Plánovaný podzemní tunel na D43 v Brně má být zkrácený, starostové protestují

19. dubna 2024  6:05

Chystaná podzemní trasa dlouho slibované silnice je v dokumentech zkrácená i přes původní sliby....

Novým majitelem Zbrojovky Brno se stal hokejový boss Libor Zábranský

25. dubna 2024  11:25,  aktualizováno  13:52

Majitelem fotbalové Zbrojovky Brno se stal Libor Zábranský, šéf hokejové Komety. V tiskovém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Žena, která skočila s dětmi do Macochy, nechala dopis. Policie případ odložila

24. dubna 2024  10:22,  aktualizováno  10:55

Sebevražedný skok ženy se dvěma malými dětmi do propasti Macocha v Moravském krasu loni v létě...

Problém Drnovic si uvědomujeme. Americký šéf o budoucnosti Vyškova

26. dubna 2024

Premium Ještě před půl rokem o americké společnosti Blue Crow Sports Group nevěděli ani fanoušci...

Muž zaplatil nové parkovací oprávnění, i tak mu přišly pokuty. Zasáhl ombudsman

25. dubna 2024  17:17

Brněnský senior dostal od města automaticky vygenerovaný mail s upozorněním, že mu končí platnost...

Kometa si vybrala náhradu za Furcha, čeká na Stezkův návrat ze zámoří

25. dubna 2024  14:53

Náhradu za končícího Dominika Furcha, který má údajně namířeno do Mladé Boleslavi, si vedení...

Novým majitelem Zbrojovky Brno se stal hokejový boss Libor Zábranský

25. dubna 2024  11:25,  aktualizováno  13:52

Majitelem fotbalové Zbrojovky Brno se stal Libor Zábranský, šéf hokejové Komety. V tiskovém...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...