ilustrační snímek | foto: Hnutí Duha, iDNES.cz

Pozor na velkou kočkovitou šelmu, varuje obec. Spatřili ji na Břeclavsku

  • 12
Velká kočkovitá šelma se má pohybovat v okolí obce Bulhary na Břeclavsku. Před jejím výskytem varoval obecní rozhlas, dvě oznámení kvůli ní přijali i policisté.

„Upozorňujeme občany, že v katastru obce Bulhary ve vinici směr Milovice byla ve středu ve večerních hodinách spatřena velká kočkovitá šelma. V případě, že ji uvidíte, kontaktujte linku 158,“ hlásil obecní rozhlas v Bulharech.

První oznámení o možném výskytu šelmy doputovalo k břeclavským policistům na Nový rok odpoledne. Obrátil se na ně řidič projíždějící po nedaleké silnici mezi Sedlecem a Mikulovem.

Ve druhém případě se na policisty obrátil ve čtvrtek dopoledne starosta Bulhar Jiří Osička (nez.), jemuž místní lovec sdělil, že asi o půl třetí v noci na čekané viděl velkou kočkovitou šelmu.

„Při prověřování oznámení se nám zatím výskyt šelmy nepodařilo potvrdit. Na uvedených místech výskytu jsme nenašli ani žádné stopy,“ informoval policejní mluvčí Bohumil Malášek.

Vědci pátrají po rysovi z Moravského krasu, na podzim zmizel beze stopy

Spolu s veterinární správou policisté rovněž prověřili, zda nemohlo dojít k útěku podobného zvířete některému z tamních chovatelů. „Nikdo z nich zvíře nepostrádá ani mu v minulých dnech neuteklo,“ dodal Malášek.

Břeclavští policisté o možném výskytu šelmy informovali také rakouské kolegy. S nimi při prověřování nadále spolupracují.

Před zhruba dvanácti lety policisté pátrali po pumě rovněž na Břeclavsku. Její možný výskyt byl tenkrát hlášen u Velkých Bílovic. Obyvatele okolních obcí varovaly místní obecní rozhlasy. Stopy po pumě se nenašly, pátrací akce byla odvolána.

14. března 2019