Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Proti vedrům bojují na jihu Moravy pomocí mlžítek i střešní zeleně

  12:50
Teploty v posledních dnech stoupaly ke čtyřicítce a vlna veder podle předpovědí není u konce. Ostražití jsou hasiči, protože dlouhotrvající horka nahrávají vzniku rozsáhlých požárů. V permanenci jsou také jihomoravští záchranáři, kteří zaznamenávají nadprůměrný počet výjezdů právě ve spojitosti s horkem i letními aktivitami.
Děti se v horkém dni ochlazují u fontány na piazzettě před Janáčkovým divadlem...

Děti se v horkém dni ochlazují u fontány na piazzettě před Janáčkovým divadlem v Brně. | foto: ČTK

Extrémní vedra sužují hlavně obyvatele rozpálených měst. MF DNES se podívala na to, co politici v posledních letech udělali, aby se v jihomoravských „tropech“ dalo alespoň o něco snesitelněji žít.

„Prevence proti přehřívání města je jednou z hlavních brněnských priorit. Dlouhodobě se snažíme rozšiřovat a udržovat městskou zeleň v dobré kondici tak, aby pomáhala ochlazovat mikroklima. Pocitová teplota se díky výparu může snížit o několik stupňů,“ uvedl mluvčí magistrátu Filip Poňuchálek.

Brno se snaží jít také cestou zelených střech. „Dlouhodobým záměrem je zvětšování plochy zeleně díky dotačním programům. Příkladem je Zeleň střechám!, kde mohou obyvatelé čerpat příspěvky na tvorbu zelených střech, kterých se v Brně zatím povedlo vytvořit přes dvě stovky. Svojí rozlohou by pokryly sedm fotbalových hřišť,“ vypočítává Poňuchálek.

Brno sází také na mlžítka, která osvěžují nejbližší okolí. Instalaci dalších mají pracovníci města v plánu o víkendu v lužáneckém parku. „Mlžítka intenzivně zapínáme, několik jich máme rozmístěných v Tyršově sadu nebo právě v Lužánkách. Funkčnost kontrolujeme každý den,“ popisuje ředitel Veřejné zeleně města Brna Jozef Kasala.

Osvěžení vodním oparem hojně využívá i Znojmo. „V centru města pomáhají mlžící sprchy a suchá mlha. Těch prvních máme celkem pět a loni jsme na Masarykově náměstí nově instalovali právě suchou mlhu. V dálkovém ovládání těchto zařízení nám pomáhá speciálně vyvinutá aplikace,“ vyzdvihuje mluvčí radnice Soňa Bystřická.

O rozšíření stanovišť s mlžítky se usilovně snaží také v Břeclavi. „Při tropických teplotách se v centru města můžou lidé zchladit v pěší zóně. Míst s mlžítky postupně přibude, aktuálně jednáme o napojení dalších. Naším cílem je instalace osvěžení ve všech městských lokalitách,“ říká břeclavský starosta Svatopluk Pěček (ANO).

Aby si děti mohly v rozpálených měsících hrát na dětských hřištích, soustředí se města na zastavení slunečních paprsků. „V roce 2019 poskytlo Brno na zastínění dětských hřišť téměř milion a dvě stě tisíc korun, loni to byl téměř milion a půl,“ vyjmenovává Poňuchálek. V Břeclavi radnice letos nainstalovala zastínění na třech hřištích a jedno další brzy přibude.

Zpříjemnit lidem život ve vysokých teplotách se snaží také brněnský dopravní podnik. „Za poslední tři roky se počet klimatizovaných vozů téměř zdvojnásobil. Naším cílem je jejich počet zvyšovat, takže všechny nové vozy už jsou vybaveny touto technologií. Ty staré bez klimatizace postupně vyřazujeme. Do budoucna chceme teplotní komfort nabídnout ve všech vozech, to ale ještě nějakou dobu potrvá,“ uvedla mluvčí podniku Barbora Doležalová.

Třeba u tramvají je momentálně klimatizovaných dvacet souprav z celkových zhruba čtyř stovek.

Soumrak mokrých ulic

V minulosti byly velmi oblíbeným nástrojem proti vedrům kropicí vozy. Od nich ale Brno, na rozdíl třeba od Znojma, letos ustupuje. „Kropení ulic je finančně nákladné a ve finále není ani tak moc efektivní,“ říká mluvčí městské části Brno-střed Kateřina Dobešová.

S tím souhlasí i zástupci dalších městských částí. „Při takových teplotách využití kropicích vozů sice zvažujeme, ale nevidím v tom velkou efektivitu. Nemáme na to techniku ani peníze. Pro osvěžení mohou lidé využít třeba fontánu na náměstí,“ poznamenává starosta Slatiny Jiří Ides (ČSSD). Ostatně kašny pomáhají k ochlazení na mnoha dalších místech jižní Moravy, ačkoli koupání je v nich zakázané.

I přes urputnou snahu o ochlazení měst se na některých místech stále praktikují činnosti se zcela opačným účinkem.

„V městské části Brno-střed došlo k sekání rozsáhlých ploch, na kterých ještě před pár dny kvetla vojtěška. Sekání v tomto počasí zvyšuje prašnost a spálená tráva s odkrytým povrchem přispívá ke zvýšení teplot v okolí,“ kritizuje opoziční zastupitelka městské části Jasna Flamiková (Zelení) špatnou praxi, k níž v uplynulých dnech přistoupilo například také Blansko.

„Sekat trávu nakrátko je pro zmírnění veder špatně. Města potřebují maximum zeleně a vodních prvků. Kde to jde, je dobré zadržovat vodu,“ uzavírá Lukáš Dolák z brněnského Ústavu výzkumu globální změny Akademie věd České republiky.

Tropická vedra v kraji

* V Dyji na Břeclavsku uhynuly desítky tun ryb kvůli nedostatku kyslíku zapříčiněném přemnožením sinic z veder. Hasiči začali odklízet mrtvé živočichy ve středu večer. Celkové množství je podle mluvčí břeclavské radnice Jany Pelcové tak velké, že odstraňování potrvá minimálně týden.

* Podobným škodám se snaží předejít rybáři na Blanensku, kteří se raději pustili do výlovů. „Vyschlo nám několik chovných potoků, ryby nemají vodu ani kyslík, takže je odlovujeme. I tak máme velké ztráty, jež se pohybují kolem 30 až 40 procent. Vylovené kusy umisťujeme do sádek nebo pouštíme do řeky Svitavy,“ sdělil předseda tamních rybářů Martin Sklář.

* Nadměrné výjezdy zaznamenávají jihomoravští záchranáři. „V kraji máme až 300 výjezdů za 24 hodin, přičemž průměr se pohybuje kolem 180. Nesouvisí to však jen s horkem, ale také s tím, že lidé jsou v létě aktivnější a přibývá úrazů. V přímé souvislosti s horkem máme desítky výjezdů denně – řešíme kolapsy, přehřátí a úpaly. Také letos přibývá bodnutí hmyzem,“ popisuje mluvčí záchranářů Michaela Bothová. Hmyz je totiž podle Antonína Přidala z Mendelovy univerzity v teplejším počasí aktivnější. „Může být víc vybuzen, lidé se potí a to spolu souvisí,“ řekl.

* V Kyjově ve čtvrtek po třech letech otevřeli opravené koupaliště za 70 milionů korun. Dva roky tam lidé nesměli kvůli covidu, ale hlavně havarijnímu stavu, kvůli němuž docházelo k velkému úniku vody.

* Vlna veder na jižní Moravě nekončí, v nadcházejících dnech se teploty mají podle meteorologů nadále držet nad 30 stupni Celsia, a to minimálně do úterý.

Autoři:
  • Nejčtenější

Bizarní vilu u Brna koupila mladá žena. Místo původních 110 milionů stačila třetina

16. května 2024  10:23

Řadu let se snažil původní vlastník a budovatel vily ve stylu podnikatelského baroka v...

V Brně zuří kvůli boxu Zásilkovny, řidiči přes něj nevidí do křižovatky

15. května 2024  12:42

Jsou určeny k tomu, aby lidem zjednodušily život, na brněnské Lesné je však jeden z nových...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Brněnská nádražní budova jde po 70 letech k zemi, zmizet musí i podzemní kryt

20. května 2024  13:27

Zhruba patnáct minut po deváté hodině ráno se bagry svými radlicemi zabořily do nádražní budovy v...

V Brně hlídkují aktivisté, vadí jim odchyt holubů a jejich „předhození“ dravcům

14. května 2024  14:07

S nečekaným odporem se setkali zástupci brněnských Židenic při pravidelném odchytu zdejších holubů....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zajít na kafe, probrat věci a rozdělit prachy. Jak se v Brně přidělovaly byty

16. května 2024

Premium Jednou za čtrnáct dní přišel někdejší vlivný brněnský politik ODS Otakar Bradáč do brněnské...

Král se po roce vrací do NHL, smlouvu s ním podepsal Pittsburgh

21. května 2024  23:58

Filip Král se po ročním působení ve Finsku vrací do zámoří a dostane novou šanci prosadit se do...

Děda chtěl vnučku do péče kvůli týrání. Zmanipuloval ji k výmyslům, soudí ho

21. května 2024  17:25

Bouchla mě sušákem na prádlo, kopla do břicha, je zlá, křičí, tahá mě za vlasy, sráží na zem. Takto...

Zloděj ujel s traktorem od hobbymarketu, může jej prodat na náhradní díly

21. května 2024  15:22

Starší, ale stále plně funkční traktor s radlicí a sypačem zmizel v květnu od brněnského...

Na D46 opravují úsek, který může být také ranvejí. Pomáhá i mobilní betonárna

21. května 2024  15:15

Z jedné strany přijíždí nákladní auta naložená tunami cementobetonové směsi, kterou vyloží před...

Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku
Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku

Jestliže vás trápí proměnlivé jarní počasí, máme pro vás tip, kam vyrazit, když počasí zrovna nepřeje. BRuNO Family Park v Brně se postará o zábavu...

Nejhorší noční můra, řekla žena, která v botě syna objevila cizí AirTag

Mého syna někdo sleduje. S takovým pocitem několik týdnů žila žena z Floridy poté, co na svůj iPhone začala dostávat...

Anální sex je výzva. Nejvíc tabu je však v Česku jiná praktika, říká průzkum

Erotické hračky nepředstavují podezřelou exotiku, v ložnicích jsou jako doma. Ostatně jako masturbace. I orální sex....

Svěrák se na mě nedíval jen jako na hezkou buchtu, říká Radka Pavlovčinová

Jan Svěrák ji vidí jako robotku. Radka Pavlovčinová v nové hře filmového a teď už i divadelního režiséra hraje umělou...

Zásnubní šaty elegantní princezny. Spustily Kate efekt, návrhářku zničily

Seriál Když si jeho šaty oblékne některá z členek královské rodiny, obvykle to každý návrhář oslavuje jako životní úspěch....

BMW prohrálo soud s budějovickým prodejcem ojetin o právo na užití loga

Exkluzivně Může nezávislý prodejce ojetých aut používat na provozovně logo automobilky, i když s ní nemá žádnou smlouvu? Vrchní...