Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Místní se zblázní, bojí se na krajích Brna strmého nárůstu dopravy

  10:32
Brněnští starostové se bouří kvůli novému územnímu plánu, který v jejich očích řeší jen výstavbu a nikoliv s ní související dopravní zátěž. Město podle nich obavy a námitky obyvatel ignoruje.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Petr Lundák, MF DNES

Konečně přibudou plochy, kde se bude moci stavět, a vzniknou tak žádané byty, jichž má Brno nedostatek. To na první pohled vyplývá z návrhu územního plánu, jenž počítá s výstavbou například na severu města. 

Pod povrchem však bublá problém, který obyvatelům – zejména okrajových částí Brna – přidělává vrásky. A to extrémní dopravní zatížení.

„V územním plánu je spousta nesmyslů. Umožňuje v Ořešíně každý rodinný dům přestavět na bytový, zastavět bude možné každou zahradu. Jenže na to nejsou dimenzované silnice ani parkování. Všem to zničí kvalitu prostředí a pohodu bydlení,“ zlobí se ořešínský starosta Jan Levíček (nez.). 

„Jediná přístupová cesta k nám vede pod viaduktem v Mokré Hoře, na nějž je navíc navázána průmyslová zóna. V ní vzniknou až dvanáctipodlažní budovy, což způsobí dopravní kolaps,“ upozorňuje.

Podle Levíčka Kancelář architekta města Brna (KAM) a odbor územního plánování a rozvoje města na takové připomínky neslyší. To potvrzuje i místostarosta Řečkovic a Mokré Hory René Černý (ANO). A to přesto, že ohledně výstavby v Řečkovicích nalezli kompromis.

„S rozvojem výstavby v Jehnicích a v Ořešíně zásadně nesouhlasíme. Počítá se s ní násobně, ale dopravní napojení neřeší. Příjezd je přes nás, úzká silnice se přitom stavěla už na začátku 20. století a lemují ji staré domy. Místní se zblázní,“ poukazuje Černý.

Brněnský radní pro územní plánování Filip Chvátal (KDU-ČSL) obavy mírní. „V Ořešíně k nárůstu rozvojových ploch nedošlo a výšková úroveň je nastavená na dvoupodlažní domy. Jehnice oficiálně chtěly rozvojové plochy dokonce ve větší míře, ale po debatě s občany jsme je asi o polovinu zmenšili. Silnice v Mokré Hoře je opravdu v dezolátním stavu, ale už jsme domluvení s Jihomoravským krajem, že se bude podílet na její rekonstrukci. Budeme to řešit, aby byl pohyb pro lidi bezpečný,“ slibuje Chvátal.

Přesto spolek Klidné Jehnice vedený opozičním zastupitelem Kamilem Krinčevem dokonce chystá žalobu. „S lidmi se konkrétní změny a jejich dopady vůbec neřešily. Jehnice se naplánovanou stavbou na bývalém brownfieldu asi o třetinu zvětší a nikdo na to nebral ohled. Nepromítlo se to v dopravě, neřešila se velikost školky a podobně,“ říká Krinčev s tím, že napřed zamíří žalobu na již platnou změnu územního plánu. Podle vývoje se případně pustí do dalších soudů.

Prospěch budou mít jen developeři, zní z Líšně

Ředitel KAM Michal Sedláček tvrdí, že případné soudní dohry se braly při zpracování v potaz. „Rozhodnutí soudu neohrozí platnost územního plánu jako celku, ale rozhodne pouze o jednotlivých plochách a pozemcích,“ podotýká.

Podobné problémy jako na severu Brna řeší i starostové dalších okrajových městských částí. I je trápí rozšířené možnosti výstavby, přemrštěné výškové limity nových domů, poddimenzované silnice nebo úbytek zeleně. 

Zahrádkáři chystají osady

O zeleň a místo pro zahradničení lidé v Brně nepřijdou. Zástupci města a Českého zahrádkářského svazu (ČZS) podepsali začátkem února memorandum, v němž se zavazují hledat nové lokality pro zahrádky, vytváření komunitních zahrad a osad a zlepšovat jejich dostupnost. 

„Plochy zahrádek jsou v novém územním plánu vymezeny především na pozemcích v Tuřanech, které jsou zároveň v blízkosti zastávek,“ podotkl radní pro územní plánování Filip Chvátal (KDU-ČSL). Podle Heleny Vařejkové z ČZS se už chystá osada v tuřanské části Dvorska, která bude mít klubovnu a komunitní prostor pro pořádání akcí pro zahrádkáře i veřejnost.

„Je to frustrující a k naštvání, když se vytváří zásadní dokument, ale neberou se ohledy na stížnosti a připomínky tisíců lidí. Jsem přesvědčený, že nový územní plán tak, jak je koncipovaný, přinese prospěch prvním desítkám developerů, kteří území velmi intenzivně vytěží a zatíží infrastrukturu. A až pak se začne mluvit o tom, že dokument musí být zpřísněn,“ míní líšeňský starosta Břetislav Štefan (ČSSD).

Kvůli opomíjení námitek zamířil z osmi městských částí dopis brněnské primátorce Markétě Vaňkové (ODS). Královo Pole, Židenice, Žabovřesky, Bosonohy, Chrlice, Kníničky a již zmíněné Líšeň s Ořešínem žádají nezávislou analýzu. 

„Vyzvali jsme vedení města, aby si nechalo zpracovat kvalifikované oponentní posouzení návrhu územního plánu. Z toho mu vyplyne, zda jsou naše obavy relevantní, nebo ne. Pokud toto posouzení neproběhne a návrh územního plánu bude v červnu schválen, tak nám nezbývá než se bránit, a to i žalobou. Nikdo z nás si to ovšem nepřeje, je to krajní možnost,“ tvrdí Levíček.

Odpověď zatím na magistrátě připravují. Vaňková zdůraznila, že výtky starostů jsou pro ni důležité, nicméně doufá, že do „finiše“ se klíčový dokument dostane ještě v červnu.

„Věřím, že všechny pochybnosti budou rozptýleny, protože je návrh zpracován kvalitně a postup jeho pořízení je bez procesních pochybení,“ hlásí Vaňková. Sedláček navíc upozorňuje, že zpracování komplexního oponentního návrhu je kvůli časové náročnosti nereálné.

  • Nejčtenější

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Chtěl ho Baník, říkají místní o chlapci, jehož zabila branka. Stav hřiště je štve

2. května 2024  15:02

Premium Z tragédie se vzpamatovávají lidé z břeclavského sídliště Na Valtické. Ve středu večer tam spadla...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Cyklista vjel do křoví a hlavou narazil do stromu. Přilbu měl, přesto zemřel

5. května 2024  12:07,  aktualizováno  13:52

V sobotu v podvečer řešili jihomoravští policisté dvě dopravní nehody. Na Znojemsku naboural řidič...

Rivalové z finále v jedné šatně: Do neděle bychom se zabili, hlásil Sedlák

1. května 2024  15:24

Ještě v neděli by si během finále extraligy nejraději vyškrábali oči, do prodloužení sedmého zápasu...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

V Brně začala výstavba prémiových bytů, jeden vyjde v průměru na 16 milionů

3. května 2024  17:56

Jako o prázdninách, které trvají 365 dnů v roce, si mají v budoucnu připadat rezidenti žijící v...

Třeba to jednou vyjde, říkal si muž u online sázek. Zpronevěřil milion a půl

6. května 2024  18:15

Gambler dnes už většinou nesedí u „beden“, kde čeká na tři třešničky v řadě. Jednou z nástrah...

V Brně otevřeli největší poštu Partner v Česku, doplní ji nový stavební úřad

6. května 2024  14:43

Dosud byly poštovní pobočky v režimu Partner typické pro vesnice či menší města, od pondělka však...

Kanadský obránce Beaudin zamířil po odchodu ze Sparty do Komety

6. května 2024  11:40

Hokejisty extraligového Brna posílí kanadský obránce Nicolas Beaudin, který v závěru aktuální...

V Hodoníně se daří mláděti vzácného lva, na světě jich je pouze stovka

6. května 2024  10:57

Mimořádně cenný přírůstek hlásí hodonínská zoo. Na konci dubna se zde narodilo mládě lva...

Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby
Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby

Přebalit, vykoupat, umýt hlavu, pořádně promazat celé tělíčko... Skvělým parťákem pro takový večerní rituál je sebamed Baby. Sháníte-li jednoho...

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Je to šílený, hodnotily firmy práci řemeslníků, kteří opravili střechu

Po zimě se často ukážou mnohé „vady na kráse“ domu, střechy nevyjímaje. Někdy nezbývá nic jiného než kompletní výměna....

Ukradené auto s AirTagem si našel, ale od policie dostal vynadáno

Vyjít ráno před dům a nenajít tam svůj vůz je noční můrou každého majitele. Do takové nezáviděníhodné situace se dostal...