ilustrační téma

ilustrační téma | foto: MAFRA

Finanční úřad v Brně zavřel restauraci, její provozovatelka odmítala EET

  • 169
K uzavření restaurace na Dukelské třídě v Brně v pondělí dopoledne přistoupil Finanční úřad pro Jihomoravský kraj. Provozovatelka podniku tvrdošíjně odmítala zavedení elektronické evidence tržeb (EET), k němuž ji nepřimělo ani několik pokut.

Podle finančního úřadu si provozovatelka ani po několikaměsíčním šetření nepořídila odpovídající pokladní zařízení.

„Dosud si ani nepodala žádost o přidělení autentizačních údajů, nemůže tedy zasílat údaje o evidovaných tržbách správci daně a vydávat účtenky podle zákona o evidenci tržeb,“ uvedl zástupce ředitele jihomoravského finančního úřadu David Stančík.

Provozovna bude znovu otevřena, až poplatník prokáže finančnímu úřadu, že si požádal o autentizační údaje a má funkční pokladní zařízení. „Může jít tedy o hodiny, ale též o týdny. Záleží zcela na poplatníkovi,“ podotkl Stančík.

Uzavření podniku ze strany finančního úřadu je krajním opatřením, ke kterému zatím došlo jen v pár případech v republice. Na jižní Moravě byly za celý loňský rok uzavřeny pouze dvě prodejny papírenského zboží, knih a drogerie ve Vyškově a Slavkově u Brna, které patřily téže podnikatelce.

„Zhruba po měsíci si pořídila pokladnu a oba podniky byly znovu otevřeny,“ informoval Stančík.

Letos zatím finanční úřad provedl na jižní Moravě 1 100 kontrol. K některým v případě prohřešků proti EET vyráží opakovaně, což se promítá ve výši pokut.

„Ale uzavření provozovny je naprosto výjimečné. Nenazval bych to trestem, jedná se o donucovací prostředek k tomu, aby došlo k pořízení kasy a evidování tržeb podle zákona,“ sdělil Stančík.