Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vinobraní se rozrůstají, problém s EET vyřeší konzumní lístek

  16:40
V předprodeji už zmizelo tolik vstupenek jako loni, kdy Pálavské a Znojemské vinobraní navštívilo na 150 tisíc lidí. Letos jich bude nejspíš ještě víc a pochutnají si na výjimečném víně. V Mikulově jubilejně už dnes, ve Znojmě za týden.

Pálavské vinobraní v Mikulově | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Co do počtu lidí v ulicích se dnes Mikulov rozroste více než osminásobně. Na jubilejní sedmdesáté Pálavské vinobraní přijede na 60 tisíc lidí.

Na sociálních sítích se ještě čile obchoduje s permanentkami a poslední opozdilci shánějí ubytování. Většinou marně. Hotely a penziony obsazují místa na tento zářijový víkend i rok dopředu. Poslední nadějí, kam složit hlavu, jsou stanová městečka. I ta jsou ale často přeplněná.

Letos se budou lidé ubytovávat až ve 14 kilometrů vzdálených Pasohlávkách. „Přidali jsme třetí stanové městečko v autokempu Merkur, kde je 1 200 míst pro stany a karavany. Do Mikulova jsme sjednali kyvadlovou dopravu, takže se lidé zdarma dostanou tam i zpět až do půlnoci,“ informovala Lenka Křivánková z pořádající Mikulovské rozvojové.

Město už od začátku týdne žije přípravami. V ulicích se objevují kovové zábrany, které nasměrují dopravu i vstup lidí do placených zón. Už dnes v poledne se očekával první nápor návštěvníků.

„Zájem je obrovský, a to i přesto, že se letos zvýšilo vstupné,“ podotýká Křivánková. V prázdninovém předprodeji lidé letos lístky sehnali za 550 korun, tedy o 60 dráž než loni. Na místě budou permanentky na celý víkend stát 600 korun.

Půjde o výjimečný ročník, věští vinaři

Návštěvníci se mají na co těšit. Vinobraní je hlavně oslavou nové úrody vína a s tou jsou jihomoravští vinaři, na rozdíl od jiných zemědělců, velmi spokojení. „Kvalita se zatím jeví jako nadprůměrná, úroda je srovnatelná s loňským rokem, který také poznamenaly jarní mrazy,“ tvrdí Zdeněk Fibich, hlavní enolog vinařské skupiny Vinifera.

5 tipů MF DNES

  • Historický průvod
    V sobotu přesně ve 12.00 projde městem průvod krále Václava IV. i s královnou Chantal Poullain a několika desítkami postav v historických kostýmech. Na něj navazuje krojovaný průvod.
  • Výstava k sedmdesátce
    Celých sedm dekád vinobraní mapuje výstava Regionálního muzea v Mikulově s názvem 70 ́ Pálavské vinobraní 1947-2017, která se ohlíží za jeho historií. K vidění je na mikulovském zámku.
  • Ohňostroj s hudbou z rádia
    Oslavy doprovází velkolepý ohňostroj „Slunce a víno“, jenž bude v sobotu ve 23.15 hodin slavnostně odpálen z Kozího hrádku. Hudbu k němu si mohou hosté užít odkudkoliv, protože bude vysílána na radiové frekvenci 88,9. Lze ji poslouchat také pomocí mobilní aplikace.
  • Koncerty v amfiteátru
    Vystoupí Jana Kirschner, David Koller, Čechomor, Jelen, Ben Cristovao, No Name, Mig 21 a mnoho dalších.
  • Po stopách vinaře
    Stejnojmenný vzdělávací program je při akci novinkou. Je pojatý jako soutěž složená z interaktivních her, v nichž se lidé dozvědí mnohé o práci ve vinohradu, výrobě vína i folkloru.

Další informace najdete na stránkách Pálavského vinobraní zde.

I podle Pavla Vajčnera, šéfa Znovínu Znojmo, se lidé mají na co těšit. „Určitě půjde o zajímavý, výjimečný ročník. Tepla bylo hodně, hrozny jsou vyzrálé, nebudou mít tolik kyselin, cukry jsou už teď hodně vysoké. Střídaly se teploty, tři čtyři dny teplo, pak zase chladno, takže by měla být i aromata,“ vyzdvihuje.

Kromě vína a oblíbeného burčáku čeká na návštěvníky spousta zábavy. Pódia už v Mikulově vyrostla na šesti místech, v některých ulicích se program výrazně rozšiřuje. To stěžejní se ale odehraje hlavně na Náměstí a v amfiteátru.

Dnes tu vystoupí třeba Ondřej Ruml, Jana Kirschner či David Koller. Zítra zase Čechomor, No Name, Mig 21, Jelen nebo Václav Neckář.

Stálicí zůstává historický program - sobotní průvod připomínající vysvobození krále Václava IV., kterému z vězení ve Vídni pomohl majitel mikulovského panství Jan z Lichtenštejna. Královnu ztvární znovu herečka Chantal Poullain, byť se tím průvod výrazně vzdaluje historické správnosti. Při vysvobozování krále totiž nebylo pro ženy místo.

„Byla to vojenská záležitost. Šli krást krále z vězení. Nevěděli předem, že se to obejde bez boje,“ vysvětluje Václav Hortvík, historik z okresního archivu v Mikulově.

Novinkou letošního Pálavského vinobraní bude třeba oživlá křížová cesta v podání studentů pražské AMU při nedělním výstupu na Svatý kopeček. Nebo sobotní noční ohňostroj věnovaný právě kulatému výročí. Jeho sedm dekád mapuje i nová výstava na zámku. Tamtéž vznikne artová stěna, na níž se budou výtvarně podílet všichni návštěvníci. Každá vstupenka na vinobraní zároveň slouží jako poukaz do Aqualandu Moravia.

Jídlo jako ve středověku

Komu pálavská zábava nepostačí, může to dohnat za týden na Znojemském vinobraní, kam se chystá ještě víc lidí než do Mikulova.

Jeho největší novinkou je středověká krčma s pokrmy připravenými podle receptů z doby Jana Lucemburského. Menu nabídne například huspeninu z divočáka, zauzenou poctivou klobásu, kapří šišky s pepřem nebo jehněčí na rožni. A stejně jako ve středověku se bude jíst jen rukama nebo lžící.

Organizátoři museli řešit i to, jak se vypořádat s EET. „Při vstupu na nádvoří hradu obdrží každý svůj vlastní konzumní lístek. Pokud se vydá přímo do krčmy, bude se mu na něj zapisovat útrata. Tu pak uhradí u východu z nádvoří, kde obdrží účtenku,“ vysvětluje Petr Irmann za Gato production.

Středověká krčma je šestou historickou scénou vinobraní. Třídenní multižánrový program se odehraje na celkem třinácti scénách a tradičně nabídne nejen unikátní průvod krále Jana Lucemburského, ale i oblíbené koncerty. Tentokrát vystoupí Vojta Dyk a B-Side Band, Vašo Patejdl, Michal Hrůza nebo Ewa Farna.

  • Nejčtenější

Muž na rozlučce se svobodou shodil turistu z hradeb, dostal 10,5 roku vězení

11. dubna 2024  10:02,  aktualizováno  11:38

Krajský soud v Brně dnes potrestal Slováka Daniela Madarásze 10,5 lety vězení za to, že loni v září...

Pikantní obrat a pomoc od rivala. Vsetín zvažuje možnost hrát baráž ve Zlíně

10. dubna 2024  18:51

Zimní stadion Luďka Čajky ve žlutozeleném hávu? Štípněte se, to vážně není sen. Hokejový Vsetín...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nehodu autobusů se 76 zraněnými způsobil zesnulý řidič. Jel příliš rychle

15. dubna 2024  14:16

Policisté uzavřeli tragický případ srážky autobusů, při níž se loni v létě na dálnici D2 u Brna...

Hasiči odstřelili trhavinou vysoký strom, výjimečný postup uzavřel silnici

12. dubna 2024  16:32

Místo běžného řezání pilou odstřel pomocí trhaviny. Výjimečný postup při likvidaci velkého...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Jeden zákaz nestačil. V Brně na vyšrafovaná místa přidali betonové zátarasy

10. dubna 2024  17:04

Vyšrafované bílé pruhy zakazují parkování aut v křižovatkách v ulicích okolo Nejvyššího soudu v...

Divočina v Děčíně na úvod i v závěru. Ústí dál válcuje Pardubice

17. dubna 2024  21:12,  aktualizováno  23:36

Ústečtí basketbalisté potvrdili roli favorita i ve druhém utkání čtvrtfinále ligového play off a v...

Úspěšná prostějovská série skončila s Vyškovem. Chyběla odvaha, hlesl kouč

17. dubna 2024  20:44

Třetí skalp silného soupeře v řadě fotbalisté Prostějova nezískali. Ve 23. kole druhé nejvyšší...

Druhá liga: Dukla i Vyškov vyhrály a dál je mezi nimi dvoubodový odstup

17. dubna 2024  19:53

Fotbalisté vedoucí Dukly i druhého Vyškova ve 23. kole druhé ligy zvítězili a nadále je na špici...

Do Brna se po odmlce vrátí duhový průvod, pořadatelé věří ve větší toleranci

17. dubna 2024  17:03

Po dlouhých čtrnácti letech vrátí festival Brno Pride Week do ulic města duhový průvod. Předchozí...

Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?
Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na běžné, obecně neškodné látky v okolním prostředí. Taková látka, která vyvolává alergickou...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...