Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nejvíc propadlíků je v „ostrovech chudoby“, ukazuje vzdělávací mapa

  15:22
Když se ve městě objeví sociální problémy, radnice nejčastěji reagují tak, že rozšíří počet kamer a posílí hlídky strážníků. Jenže tím jen hasí důsledky. Kořeny neúspěchu často bují už ve školách. Mapa vzdělávacího (ne)úspěchu to ukazuje i v Jihomoravském kraji.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Slavomír Kubeš, MAFRA

Vůbec nejhůř z ní vyšly Pohořelice na Brněnsku, které jsou mezi regiony s nejvyšší mírou vzdělávacích problémů a ještě se Židlochovicemi mají vyšší index zaostávání vzdělávání za sociální situací.

Starosta Pohořelic Miroslav Novák (ODS) přiznává, že ho výsledky mapy trochu zaskočily. „Ale jsou to výsledky za školy v ORP (správní obvody obcí s rozšířenou působností – pozn. red.), nikoliv konkrétní školy v daném městě,“ zdůrazňuje.

Co se týče výsledků v kraji, platí, že jde o jeden z nejvíce „vyrovnaných“. „Tedy že sledované výstupy vzdělávání odpovídají sociální situaci,“ poukazuje autor projektu Karel Gargulák.

Podle něj výhodou kraje je, že má poměrně nízkou míru destabilizující chudoby – například exekucí. Ve velkých městech ale platí, že byť celkově prosperují, jsou sociálně velmi nerovná a vznikají v nich ostrovy chudoby. 

V obvodu Brna se to projevuje vysokým podílem dětí v bytové nouzi, což třeba znamená život v přelidněné domácnosti. Na Brněnsku je takových dětí 1,9 procenta, český průměr je jen 1,1 procenta.

Složitá náprava

Že nejčastějšími důvody nedokončeného základního vzdělání jsou zděděná chudoba rodičů a špatné ekonomické, sociální a bytové podmínky, potvrzuje i Jana Logrová (Piráti) ze sociální komise rady kraje a rady Znojma.

„Proto nám způsobil covid tak tvrdou ránu – děti ze špatných bytových podmínek neměly prostor pro online výuku. Čím hůře děti bydlí, tím hůře se pak učí. Nelze totiž dost dobře dělat domácí úkoly například na ubytovně, kde se tísní rodina hned s několika dětmi školou povinnými,“ vysvětluje tato bývalá sociální pracovnice, jež má s rizikovou mládeží zkušenosti z praxe. 

I podle konzultanta ve školství Miloslava Hubatky covid jasně ukázal disfunkční rodiny – tedy ty sociokulturně znevýhodněné bez návyků i zodpovědnosti, kde je obrovská neúspěšnost a děti neprospívají – v krystalické podobě.

Dříve sám deset let řediteloval ve Znojmě, a tak dobře ví, jak je extrémně těžké nastavit hranice, nedovolit zneužívání systému a důsledně vyžadovat docházku. 

„Pokud nechcete kvůli profesní cti zavírat oči, přiděláte si neuvěřitelně práce a zkomplikujete si život a je to velice časově i psychicky náročné. Naděláte si problémy s danými rodiči, kteří si na vás budou stěžovat a budou velmi nepříjemní. Pak je otázka, jestli vám to za to stojí,“ poznamenává.

Hubatka jako konzultant cestující po školách celé republiky také pozoruje obrovské rozdíly v přístupu OSPOD, laicky „sociálky“. Jen když podporuje školu a jdou jedním směrem, dokážou spolu na rodiče zatlačit.

Nedostatek psychologů i sociálních pracovníků

K vyrovnání rozdílů mezi regiony a obcemi je potřeba nejen spousta peněz, ale také jejich zacílení, míní Pavlína Loňková z brněnské soukromé Základní školy Labyrinth, třetí nejinspirativnější učitelka Česka v soutěži Global Teacher Prize, lektorka a blogerka.

„Chybí kvalitní asistenti pedagoga, máme zásadní nedostatek školních psychologů a sociálních pracovníků,“ říká s tím, že je ale mnohem náročnější nalákat tyto odborníky do lokalit zasažených školním neúspěchem.

Celý systém podpory škol se však podle ní z hlediska dlouhodobého uplatnění dnešních dětí v životě nám všem nakonec vyplatí.

Konzultant Hubatka ale tvrdí, že nasypání peněz do systému může některé věci ještě zakonzervovat. „V poslední době se hodně vedou diskuse, jestli dávat podpůrné prostředky, nebo nastavit represivní prvky. Podle mě se trochu zapřahá kočár před koně, tedy je spíš tendence k tomu prvnímu, ale neřeší se příčina,“ pozoruje.

Příliš obecná analýza

Ostatně v úvodu zmíněné Pohořelice jsou ve financování školství v průměru. „Pro mě je proto otázkou, co analýza přinesla, nevím, jaký si kladla cíl. Možná by bylo lepší, kdyby vyhodnotila konkrétní školu, předala výsledky vedení školy a jejímu zřizovateli a nejlépe tedy i navrhla řešení. Takto mi to přijde jako plácnutí do vody,“ vadí starostovi Novákovi.

I podle Hubatky mapa (ne)úspěchu jen klouže po povrchu a kopíruje, co už ukázala pandemie a co školy dávno vědí. Naopak třeba Logrová ji vítá jako zásadní data pro tvorbu strategických dokumentů.

Autoři mapy tvrdí, že zaujala a zájem o ni je velký. „Nyní pracujeme na možnosti dodat komplexnější obecné reporty každému území. Na ty bychom rádi navázali další konzultační a analytickou podporou,“ avizuje další z autorů výzkumu a mapy Václav Korbel.

V projektu organizovaném PAQ Research se spojili sociologové, ekonomové, datoví grafici, copywriteři i programátoři. Vycházeli z veřejných dat České školní inspekce, Agentury pro sociální začleňování a dalších a porovnávali je na úrovni mikroregionů.

Den otevřených dveří letiště Náměšť

Ve středu 1. května se na letišti Náměšť poprvé veřejnosti představí nové vrtulníky AH-1Z Viper a UH-1Y Venom. K vidění bude další letecká i pozemní technika.

Mohlo by se hodit

  • Nejčtenější

Vrátili se problémoví Romové, zmínila starostka. Komunita chce její rezignaci

26. dubna 2024  16:13

Vlnu nevole a odsouzení rozpoutala svými výroky na adresu Romů poslankyně a starostka brněnských...

Nedávno odvolaný exekutor je po smrti, podle soudu zneužíval peníze dlužníků

22. dubna 2024  15:56

Před necelými dvěma týdny Nejvyšší správní soud odvolal z funkce brněnského exekutora kvůli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zastřelil se nad propastí. V Macoše ukončil svůj život vězeňský dozorce

22. dubna 2024  20:47

Jihomoravská propast Macocha má další oběť. Na začátku víkendu do ní spadl muž středního věku. S...

Novým majitelem Zbrojovky Brno se stal hokejový boss Libor Zábranský

25. dubna 2024  11:25,  aktualizováno  13:52

Majitelem fotbalové Zbrojovky Brno se stal Libor Zábranský, šéf hokejové Komety. V tiskovém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Žena, která skočila s dětmi do Macochy, nechala dopis. Policie případ odložila

24. dubna 2024  10:22,  aktualizováno  10:55

Sebevražedný skok ženy se dvěma malými dětmi do propasti Macocha v Moravském krasu loni v létě...

Odpor k dostavbě D52 slábne, věří silničáři. Místním však vadí vysoký most

30. dubna 2024  6:11

Připomínky občanů k dostavbě dálnice D52 přes Novomlýnské nádrže pod Pálavou míří na rušivou...

Jarní výkyvy teplot mohou způsobit kolaps, varují kardiologové běžce a cyklisty

29. dubna 2024  14:58

Rekreační sportovci, kteří se po zimní pauze vrací k běhu nebo cyklistice, by v těchto dnech měli...

Brněnští revizoři dostanou kamery, pomohou při výmluvách přistižených pasažérů

29. dubna 2024  12:19

Ne všechny kontroly jízdních dokladů se obejdou v klidu. Revizoři občas čelí vulgárním slovním...

Dobrosrdeční lidé měli méně stresu a lépe spali, zjistila vědkyně v Antarktidě

29. dubna 2024  10:58

Mladá brněnská vědkyně Lucie Ráčková zkoumala stres polárníků v extrémních podmínkách v Antarktidě....

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...