Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak Sověti v Brně válcovali Baník. Před 70 lety se poprvé hrálo za Lužánkami

  9:53
Přesně před sedmdesáti lety se hrál první fotbalový zápas na brněnském stadionu za Lužánkami. Nenastoupila k němu ani domácí Zbrojovka, ani Rudá hvězda Brno, hostům z Dynama Moskva se postavil výběr „baníkovských“ družstev z Kladna a Ostravy.
Momentka ze zápasu DSO Baník (v tmavých dresech) proti Dynamu Moskva na...

Momentka ze zápasu DSO Baník (v tmavých dresech) proti Dynamu Moskva na stadionu za Lužánkami 5. listopadu 1953 | foto: archiv Zdeňka Kofenta

Historie jednoho z nejslavnějších stadionů v zemi se začala psát v předvečer Měsíce československo-sovětského přátelství, za dozoru komunistických pohlavárů.

O to, v jakém městě a na jakém stadionu se hraje, pravděpodobně tehdy šlo až ve druhé řadě. Fotbalisté a hokejisté ze Sovětského svazu přiletěli v listopadu 1953 do Československa především demonstrovat svazek mezi oběma zeměmi, což podpořili i tím, že nastoupili k přátelským utkáním.

Na ledě se Sověti představili před zraky nejvyšších politických špiček v Praze, kde ve vůbec prvním vzájemném duelu na české půdě vyškolili domácí reprezentaci v čele s Bubníkem, Dandou, Bartoněm, Pantůčkem a dalšími pozdějšími legendami výhrou 7:3.

Fotbal se hrál v Brně, a přestože se mu od vládnoucí komunistické strany a médií dostalo o něco menší pozornosti, do dějin českého sportu se zapsal jiným způsobem: zápas se uskutečnil na zbrusu novém stadionu za Lužánkami, jenž tak 5. listopadu před 70 lety prožil svoji velkou premiéru.

„Ten stadion byl největší, jaký jsme tehdy viděli. Byli jsme z něho pěkně vykulení. Nejlepší u nás, krása. Že to byl vůbec první zápas, jsme tehdy asi nevěděli, ale že je stadion nový, bylo poznat. Pěkný trávník, bylo hezky, tribuny úplně plné. Však uvidíte na fotce, jen co ji najdu, mám jich v albu pár,“ zašveholí Zdeněk Kofent, bývalý kladenský fotbalista, který v Brně jako devatenáctiletý „bažant“ na straně domácích nastoupil.

Sestavy mužstev

Baník: Kojecký – Markusek, M. Linhart – Fábera, Kofent, Šajer (46. Sršeň) – Kokštejn, Kuchler, J. Majer (46. Wiecek), Křižák, Bragagnolo.
Dynamo: Jašin – Rodionov, Križevskij – Kuzněcov, Bajkov, Savdunin – Rižkin, Beskov, Koršunov, Salnikov, Šabrov.
Branky: Koršunov 3, Salnikov, Šabrov

Ve svém domě v obci Družec na Kladensku má album po ruce a ochotně v něm zalistuje. A i kdyby neměl – pozoruhodný příběh utkání, k němuž byl povolán, má dodnes před očima. Sovětský fotbal v Brně zastupovalo Dynamo Moskva, tehdejší evropská špička. Domácí proti němu postavili soubor prezentující havířské regiony, složený z hráčů Kladna a Ostravy. Tým, nazvaný DSO Baník, se sešel pouze pro tuto příležitost, a třebaže v něm byl i takový borec jako legendární kanonýr Miroslav Wiecek, proti sehranému soupeři byl bez šance.

Ač byl duel prvním na jednom z nejznámějších českých stadionů, dnes je téměř zapomenut.

„Heleďte, my na ně neměli. Byli lepší, rychlejší, hráli jako profíci, vypadali jsme proti nim jako amatéři. Ti nás, pane, vodili! Já hrál na Salnikova, to byl panečku fotbalista. Dali nám pět nula,“ rozesměje se letos devětaosmdesátiletý Kofent při vzpomínce na debakl. „Možná proti Sovětům mohl úspěšněji hrát jeden mančaft. Pro nás, kteří jsme se ani neznali, to bylo těžký,“ připustí někdejší záložník.

První zápas na ploše, která se stala pro Brno a celý jihomoravský region posvátnou, na ikonickém stadionu, tedy sehrály týmy, jež s Brnem neměly společného vůbec nic.

Proč? Vysvětlíme za chvíli.

Napřed Čajkovskij, pak fotbal

Stadion za Lužánkami vznikl v polovině 20. století na třetí pokus. Poprvé plány ve 30. letech zastavil nedostatek financí, podruhé válka. Napotřetí už se plán na největší sportovní zónu v tehdejším Československu realizace dočkal. Po zimním stadionu vznikl i ten fotbalový.

Možná by se na něm začalo hrát později než ve zmíněný první listopadový čtvrtek ve třiapadesátém. Čtyři roky trvající stavba ještě nebyla zcela dokončena, jenže právě začínal Měsíc československo-sovětského přátelství – a ten počkat nemohl. Tak se finišovalo, jak to jen šlo.

„Brněnští občané v posledních dnech urychlili s velkým nadšením brigádnické práce na stadionu a umožnili, že utkání mohlo dobře sledovat 50 tisíc diváků,“ opěvoval nasazení uvědomělé veřejnosti, která nenechala komunistický svátek padnout, deník Rovnost.

Slavný brankář Lev Jašin při tréninku na stadionu za Lužánkami před jeho otevřením

Kdo přidal ruku k dílu, měl za to právo koupit si přednostně vstupenku. A že takových zájemců bylo! Takhle o události psalo Svobodné slovo: „Start moskevského Dynama byl pro Brno mimořádnou událostí. Nebylo snad jediného občana moravského hlavního města, který by nechtěl sledovat zápas. Ulice se ve chvílích před zápasem proměnily v lidské mraveniště, mající jeden směr – stadion Zbrojovky Brno. Více než 40 tisíc diváků prošlo jeho provizorními branami a několik tisíc dalších zůstalo na přilehlém svahu, aby aspoň odtud viděli sovětské fotbalisty.“

Mimochodem, tento zvyk, tedy sledovat fotbal z kopce nad stadionem, se v Brně ujal a přetrval.

Zpět však k zápasu. Předcházely mu povinné projevy komunistických pohlavárů, na které z tribuny dohlížel ministr vnitra Rudolf Barák. Sověti se na duel v Brně připravovali dva dny, které si zpestřili návštěvou představení Čajkovského opery Piková dáma, chybět nesmělo přivítání na radnici. Trenér Michail Jakušin novinářům sdělil, že v Brně hrál fotbal už dříve, konkrétně v roce 1934 za Moskvu proti Židenicím s výsledkem 3:2 pro sovětské barvy. Přihlížejícím brněnským trenérům ukázal několik cvičení.

„Vyjádřil se pochvalně o bezvadném travnatém hřišti na novém stadionu a vyslovil přesvědčení, že čtvrteční i všechna další utkání budou projevem vřelého československo-sovětského přátelství,“ přispěchalo s informací Rudé právo.

Dvě výročí v listopadu

V brance mělo Dynamo pozdější hvězdu světové kopané Lva Jašina, prvního držitele Zlatého míče mezi gólmany. Fantom, přezdívaný Černý panter, se stal prvním brankářem, který za Lužánkami udržel čisté konto.

Velkou práci s tím neměl. Vzhledem k tomu, že Československo mělo právě před kvalifikačním zápasem o postup na mistrovství světa proti Bulharsku, fotbalová sekce Rudé hvězdy Brno existovala teprve rok a Zbrojovka působila až ve třetí nejvyšší soutěži, musel Československý svaz tělesné výchovy (SVTVS) postavit soupeře pro Dynamo jinak. Fotbalovo-hokejoví obojživelníci jako Bubník a Danda ten den hráli hokej v Praze, takže nemohli. Proč tedy symbolicky nesložit tým z několika Baníků?

Nástup mužstva DSO Baník k utkání proti Dynamu Moskva na stadionu za Lužánkami 5. listopadu 1953

„Dynamo jsme neznali. Nevěděli jsme, jak hraje. Nastoupit proti Jašinovi pro mě bylo velkým zážitkem, ale jestli jsem se dostal ke střele, to už teď nevím,“ vzpomíná Kofent.

Rudé právo rozhodnutí SVTVS strhalo. Nelíbil se mu ani výkon brankáře Václava Kojeckého, zkritizovalo také ukvapenou střelbu Václava Kokštejna. Autor referátu se usnesl nad tím, že výsledky Kladna a Ostravy v lize dávaly tušit, že výkon nebude dostatečný.

V Brně se na debakl DSO Baník časem zapomnělo. I na první zápas domácí Zbrojovky, která jen týden po Baníku schytala za Lužánkami 15. listopadu 1953 ještě větší výprask 1:8 od Dynama Praha, současné Slavie. Naopak městu zůstal stadion, který s ním zůstal nerozlučně spjat, i když ho čeká demolice. Na 5. listopadu pak k němu připadá ještě jedno výročí – v roce 1970 se nad Lužánkami v tento den poprvé rozsvítilo umělé osvětlení. Zbrojovka A pod ním porazila svoje béčko 5:1.

  • Nejčtenější

Vrátili se problémoví Romové, zmínila starostka. Komunita chce její rezignaci

26. dubna 2024  16:13

Vlnu nevole a odsouzení rozpoutala svými výroky na adresu Romů poslankyně a starostka brněnských...

Nedávno odvolaný exekutor je po smrti, podle soudu zneužíval peníze dlužníků

22. dubna 2024  15:56

Před necelými dvěma týdny Nejvyšší správní soud odvolal z funkce brněnského exekutora kvůli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zastřelil se nad propastí. V Macoše ukončil svůj život vězeňský dozorce

22. dubna 2024  20:47

Jihomoravská propast Macocha má další oběť. Na začátku víkendu do ní spadl muž středního věku. S...

Novým majitelem Zbrojovky Brno se stal hokejový boss Libor Zábranský

25. dubna 2024  11:25,  aktualizováno  13:52

Majitelem fotbalové Zbrojovky Brno se stal Libor Zábranský, šéf hokejové Komety. V tiskovém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Žena, která skočila s dětmi do Macochy, nechala dopis. Policie případ odložila

24. dubna 2024  10:22,  aktualizováno  10:55

Sebevražedný skok ženy se dvěma malými dětmi do propasti Macocha v Moravském krasu loni v létě...

Mám strach, jestli jsem herce nezavedl do špatné uličky, říká brněnský režisér

27. dubna 2024  10:20

Po třiceti letech se brněnský divadelní herec a režisér Petr Gazdík znovu zabývá Bastardem. Býval...

Není střelec. Ví, co dělá. Zábranskému věří funkcionáři, fanoušci ale váhají

27. dubna 2024  8:28

Nejpozději v pátek měl podnikatel Pavel Svoreň přebírat od Václava Bartoňka většinu ve fotbalové...

Basketbalistky USK zvládly třetí finále bez problémů, titul mají na dosah

26. dubna 2024  19:30,  aktualizováno  21:17

Basketbalistky USK Praha porazily doma ve třetím ligovém finále Žabiny Brno 83:61. V sérii vedou...

Zkusil unést hocha ze školky, vydával se za jeho matku. Mladík dostal rok vězení

26. dubna 2024  18:16

Nejprve telefonicky a poté i osobně se čtyřiadvacetiletý muž snažil vynutit si vydání chlapce z...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...