Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zbourat a znovu postavit? Hobbymarket vyhlíží rozsudek i nový územní plán

  6:07
Kdyby se Bauhaus v brněnských Ivanovicích stavěl podle nového územního plánu, neměl by problém. Kvůli sporům o „černou stavbu“ mu přitom stále hrozí likvidace.

V návrhu územního plánu už architekti počítají s tím, že na parcele, kde dnes lidé najdou hobbymarket Bauhaus, bude velké nákupní centrum stát. | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Návrh nového územního plánu Brna totiž počítá s tím, že na místě v Ivanovicích, kde dnes stojí hobbymarket Bauhaus, může takový obchod skutečně stát. 

Dotčené pozemky architekti z Kanceláře architekta města Brna (KAM) označili fialovou barvou. Tedy jako plochu, která umožňuje výstavbu nákupních a zábavních center a zvláštních areálů.

Dochází tak k paradoxní situaci. Zatímco dosavadní spory o to, jestli je Bauhaus černou stavbou, mohou vést v extrémním případě až k odstranění nákupního centra, nově postavený hobbymarket na stejném místě by žádný problém nepředstavoval. 

„V návrhu nového územního plánu, který jsme připravovali, jsme nenavrhovali úplně nové plochy pro nákupní centra, pouze potvrzujeme už fungující. Tato konkrétní lokalita v Ivanovicích se už projednávala několikrát. Z pokynů pro návrh územního plánu, které k nám přišly po jednání brněnského zastupitelstva v srpnu 2018, vyplývalo, že máme na pozemku právě tuto výstavbu zakreslit,“ řekla architektka Bohumila Hybská, vedoucí oddělení územního plánování KAM.

Podle ní se takové pokyny sešly celkem čtyři. „Brno nemá územní plán aktualizovaný dlouhé roky. Museli jsme postupovat také podle již dříve projednaných připomínek. Pohledem do katastru jsme žádné nesrovnalosti neobjevili,“ dodala Hybská.

Odpovídá to reálnému stavu, zní z Bauhausu

Dnes lokalita podle územního plánu z roku 1994 zahrnuje šedou a oranžovou barvu, tedy plochy smíšené a plochy pracovních aktivit. „Podle našeho názoru zachycuje návrh nového územního plánu města Brna reálný faktický stav území,“ reagoval na změnu jednatel Bauhausu Petr Kočí. 

A připomněl, že podle firmy je vše v pořádku od samého začátku. „I stávající územní plán počítá s využitím dané plochy pro výrobu a služby a umístění odborného centra Bauhaus je plně v souladu s tímto plánem a platným územním rozhodnutím,“ uvedl.

Variantu zboření hobbymarketu a následné opětovné výstavby Bauhaus oficiálně odmítá. „Pevně doufáme, že Česká republika je právním státem, čímž nemůže dojít k nařízení odstranění stavby. Tento postup by byl zcela nepřiměřený a tím i protiprávní,“ poznamenal jednatel Kočí.

Územní plán smete vyhrané bitvy, bojí se odpůrci

Skupina lidí, kteří si své domy v sousedství dnešní prodejny postavili ještě před vybudováním hobbymarketu, ale na možnost legální výstavby nechce přistoupit. Už celé desetiletí se s Bauhausem soudí o to, zda nákupní centrum nebylo vystavěné načerno.

„Prostě jsme se nemohli vyjádřit k tomu, že nám za draze koupenými pozemky vyrostla tato obludnost. Trpíme kvůli hluku, osvětlení, provozu. Mysleli jsme si, že budeme mít klidné bydlení, místo toho chodíme po úřadech a soudech už tolik let,“ postěžoval si jeden z místních, Milan Bartoš.

A teď se bojí, že nový územní plán jejich snahy šmahem shodí ze stolu.

„Člověk už je z toho úplně zoufalý, sotva posbírám peníze na právníky. Soudní jednání se protahují, protože Bauhaus se neustále odvolává. Ale soudy i úřad ombudsmana jsou na naší straně. Jestli to teď přijde vniveč kvůli územnímu plánu, přestávám věřit ve spravedlnost,“ prohlásil Bartoš.

Problém podle něj před lety zapříčinil autorizovaný inspektor. Při stavebním řízení neuvedl, že poblíž pozemku bydlí lidé, kteří by mohli mít se stavbou problém. 

„Stále máme za to, že jsme ke stavebnímu řízení měli mít přístup. A že tak velké prostory, jako stojí na parcele teď, neměly vůbec vzniknout,“ stojí si za svým Bartoš.

To však vedení Bauhausu striktně odmítá. „Stavba odborného centra v Brně-Ivanovicích byla postavena v souladu s platným územním rozhodnutím a certifikátem autorizovaného inspektora. Stavba byla rovněž řádně zkolaudována. Až následně bylo rozhodnuto, že na základě certifikátu nevzniklo právo stavby. Považujeme toto rozhodnutí za velmi problematické, neboť dle našeho názoru v té době dávno uplynuly všechny lhůty pro napadání certifikátu a veškeré námitky účastníků byly vypořádány již v územním řízení,“ odmítl Bartošovu verzi Kočí.

Aktuálně běží žádost o dodatečné povolení stavby, která bude pro další vývoj soužití ivanovických obyvatel a hobbymarketu klíčová. Developeři ji podali poté, co stavební úřad nařídil objekt zbourat.

„Zažádali si o tuto možnost a my jako úřad jsme jim museli vyhovět. Na dodání dokladů mají čas do konce roku,“ řekla tajemnice ivanovického městského úřadu Eva Chaloupková.

Nový plán vs. staré spory. Zaberou námitky lidí?

Bartoš už po letech sporů podezřívá úřady, že proti sousedům postupují záměrně. S ostatními odpůrci si tak budou stěžovat i nyní. Námitku podal už na výjezdním představení návrhu územního plánu minulý týden.

A na stěžování je podle Kanceláře architekta města Brna správný čas. „Pokud má někdo pochybnosti o správnosti našeho návrhu, ať podá připomínku či námitku do konce června. Pokud se připomínky sejdou, z odboru územního plánování a rozvoje a od pověřeného zastupitele dostaneme pokyn na přepracování,“ shrnula proces architektka Hybská.

Návrh se změní, pokud stěžovatelé s námitkami uspějí. V opačném případě plocha zůstane až do schválení plánu fialová. To ovšem nic nemění na tom, že zámek spory, které sousedé a Bauhaus už léta vedou, musí soudci i nadále posuzovat podle starého územního plánu.

„Nový územní plán nic nelegalizuje. To, čeho se lidé obávají, je tak neopodstatněné,“ prohlásil ředitel KAM Michal Sedláček. „Když soud nařídí, aby se prodejna zbourala, tak se prostě zbourá. Nový územní plán tomu rozhodně nezabrání,“ poznamenal.

Finální rozhodnutí o návrhu územního plánu padne až po opakovaném veřejném projednání, dalších úpravách a souhlasu brněnských zastupitelů.
A v platnost vstoupí nejdříve v roce 2022.

Vyjádření Petra Kočího, jednatele firmy Bauhaus

Podle dostupných informací neměla ani v začátku, v průběhu či po dokončení budova nákupního centra Bauhaus právo stavby. Usilujete o to, aby bylo uděleno dodatečné povolení stavby?

Předně uvádíme, že stavba odborného centra Bauhaus v Brně-Ivanovicích byla postavena v souladu s platným územním rozhodnutím a certifikátem autorizovaného inspektora. Stavba byla rovněž řádně zkolaudována. Informace, že stavba odborného centra v Brně-Ivanovicích v době své realizace nedisponovala platným právním titulem, je nepravdivá a zcela zavádějící.

Až následně, po řádně provedené kolaudaci stavby odborného centra Bauhaus, bylo rozhodnuto, že na základě certifikátu nevzniklo právo stavby. Považujeme toto rozhodnutí za velmi problematické, neboť dle našeho názoru v té době dávno uplynuly všechny lhůty pro napadání certifikátu a veškeré námitky účastníků byly vypořádány již v územním řízení. Zároveň pak dané rozhodnutí silně podkopává právní jistotu všech stavebníků v České republice, kteří realizovali své stavby v souladu s právní úpravou, následně je řádně zkolaudovali a po mnoha letech pak může být analogicky zpochybněna celá jejich vynaložená investice.

Rozhodnutí ostatně nespočívá v tom, že by stavební záměr porušoval územní plán nebo jiné předpisy, ale bylo odůvodněno tím, že se autorizovaný inspektor údajně dopustil formální chyby. Tato chyba měla spočívat v tom, že autorizovaný inspektor nedostatečně odůvodnil vymezení okruhu osob, které měly být považovány za účastníky řízení.

Věc však stále řeší Nejvyšší správní soud a nemůžeme vyloučit, že předcházející rozhodnutí bude zrušeno a potvrzeno, že právo stavby na základě certifikátů nadále platně trvá.

I nadále konstruktivně spolupracujeme s příslušnými orgány a usilujeme o to, aby oprávněnost stavby byla potvrzena i v řízení o dodatečném povolení stavby.

Magistrát města Brna dal letos pokyn o zahájení řízení o odstranění stávající stavby, tedy prodejny. To je aktuálně přerušeno. Dokážete si představit, že celá záležitost vyústí v demolici Bauhausu v Brně Ivanovicích?

Pevně doufáme, že Česká republika je právním státem, čímž nemůže dojít k nařízení odstranění stavby.

Za prvé by tento postup byl kvůli případné, čistě formální, vadě při vystavení certifikátu autorizovaného inspektora zcela nepřiměřený a tím i protiprávní. Za druhé bylo naše odborné centrum v Brně-Ivanovicích postaveno v souladu s územním plánem a všemi dalšími příslušnými právními normami a bylo řádně zkolaudováno. Není důvod, proč by naše odborné centrum v Brně-Ivanovicích nemohla být i nadále řádně provozována.

V návrhu nového územního plánu města Brna už stavba Bauhausu je zakreslená a tedy legalizovaná. Jak si to vysvětlujete?

Dle našeho názoru zachycuje návrh nového územního plánu města Brna reálný faktický stav území.

Je nutno zdůraznit, že i stávající územní plán počítá s využitím daného území pro výrobu a služby a umístění odborného centra Bauhaus je plně v souladu s územním plánem a platným územním rozhodnutím, které bylo potvrzeno i soudy.

Tento stávající územní plán byl veřejný, a proto máme za to, že vlastníci sousedních pozemků byli seznámeni s možným využitím území již tehdy, když své pozemky kupovali.

Jak se vyrovnáváte s odporem místních obyvatel, kteří s vystavením prodejny i jejím fungování nesouhlasí a úřední i soudní cestou se brání?

Podle nám dostupných informací jsou obyvatelé Ivanovic s naším odborným centrem Bauhaus velmi spokojení, resp. se jedná pouze o několik jedinců, kteří ve skutečnosti podávali námitky a v žádném případě se nejedná o reprezentativní vzorek obyvatel žijících v přilehajících městských částech a obcí u naší prodejny. Naopak máme širokou pozitivní zpětnou vazbu nejen na komplexní obslužnost celým naším sortimentem, ale i na dopravní dostupnost pro zákazníky nejen ze severu Brna.

Byla/ je z Vaší strany nějaká snaha o smír, kompromisní jednání s místními?

Bylo nám známo, že několik málo obyvatel má ve vztahu k našemu stavebnímu záměru určité pochybnosti. Bauhaus však pozemek kupoval v okamžiku, kdy bylo územní řízení ukončeno a bylo vydáno platné a pravomocné územní rozhodnutí, jehož správnost byla následně potvrzena mimo jiné i Nejvyšším správním soudem. Proto jsme vycházeli z toho, že námitky jednotlivých obyvatel Ivanovic byly v územním řízení řádně projednány a tam, kde to bylo nutné, také zohledněny.

Bauhaus se snaží po celou dobu věc konstruktivně řešit s příslušnými orgány, a to včetně vypořádání případných námitek jednotlivých obyvatel Ivanovic.

  • Nejčtenější

Vrátili se problémoví Romové, zmínila starostka. Komunita chce její rezignaci

26. dubna 2024  16:13

Vlnu nevole a odsouzení rozpoutala svými výroky na adresu Romů poslankyně a starostka brněnských...

Nedávno odvolaný exekutor je po smrti, podle soudu zneužíval peníze dlužníků

22. dubna 2024  15:56

Před necelými dvěma týdny Nejvyšší správní soud odvolal z funkce brněnského exekutora kvůli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zastřelil se nad propastí. V Macoše ukončil svůj život vězeňský dozorce

22. dubna 2024  20:47

Jihomoravská propast Macocha má další oběť. Na začátku víkendu do ní spadl muž středního věku. S...

Novým majitelem Zbrojovky Brno se stal hokejový boss Libor Zábranský

25. dubna 2024  11:25,  aktualizováno  13:52

Majitelem fotbalové Zbrojovky Brno se stal Libor Zábranský, šéf hokejové Komety. V tiskovém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Žena, která skočila s dětmi do Macochy, nechala dopis. Policie případ odložila

24. dubna 2024  10:22,  aktualizováno  10:55

Sebevražedný skok ženy se dvěma malými dětmi do propasti Macocha v Moravském krasu loni v létě...

Jeden zázrak stačil. USK Praha už znovu nad Brnem vládne, má 14. titul v řadě

28. dubna 2024  18:57,  aktualizováno  20:36

Basketbalistky ZVVZ USK Praha získaly 18. titul v české lize. Ve čtvrtém finálovém utkání zvítězily...

Č. Budějovice - Slovácko 2:2, domácí neudrželi vedení a jsou poslední

28. dubna 2024  17:29,  aktualizováno  19:48

Prohrávali, během deseti minut utkání otočili, ale nakonec brali pouze bod. Fotbalisté Českých...

Na vraha mladé služky by možná nikdy nepřišli. Prozradil ho karban

28. dubna 2024

Premium Hospodské hraní karet na počátku 20. století nesloužilo pouze k zábavě. „Tehdy žilo v Brně – a...

U Italů víno, u nás vodka a u mě nic. Vyškovský Lotyš bavil po dvou gólech

28. dubna 2024  10:15

Lotyšský statný muž s výrazným knírem poprvé, podruhé… potřetí už nikoliv, přesto Vyškov stáhl...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...