D1 nedaleko Brna. (2. prosince 2023) | foto: ŘSD

D1 mezi Brnem a Vysočinou klouže, jinde se tvoří další kolony

  • 5
Dálnice D1 na Vysočině ve směru na Brno byla v sobotu na 78. kilometru na několik desítek minut opět neprůjezdná. Kamiony zde zablokovaly celou šíři dálnice. Nemohly vyjet ve stoupání, sdělila novinářům před 17:00 krajská policejní mluvčí Dana Čírtková. Krátce poté informovala, že kolona se pomalu začíná rozjíždět. Před 19:00 se začala rozjíždět auta stojící v koloně mezi 80. - 87. kilometrem.

Kolony se tvoří i na jiných místech D1, v úseku mezi Kojetínem a Mořicemi D1 v Olomouckém kraji nebo mezi 41. až 78. kilometrem směrem na Brno, vyplývá ze sdělení Národního dopravního informačního centra.

Více na Počasí iDNES.cz

D1 byla neprůjezdná několik hodin už po ranní nehodě kamionu u Humpolce na 97. kilometru směrem na Brno. Vznikla kolona dlouhá až 20 kilometrů, situaci komplikovali neukáznění řidiči kamionů, blokovali i levý jízdní pruh.

Před 17:00 zablokovaly kamiony na určitou dobu celou šíři dálnice na 78. kilometru směr Brno, nemohly vyjet ve stoupání. „Jde o jejich velkou bezohlednost, když jedou v levém jízdním pruhu,“ popsala Čírtková. O něco později dodala, že kolona se již začíná rozjíždět.

Omezený provoz byl odpoledne na D1 také na kilometru 90,5 ve směru na Prahu, jezdilo se jedním pruhem. Při nehodě osobního auta s přívěsem, jež narazilo do svodidel, se dva lidé lehce zranili. Na Vysočině od rána stále hustě sněží, na D1 hlavně v úseku z Humpolce do Jihlavy, uvedla mluvčí. D1 přes Vysočinu je sjízdná se zvýšenou opatrností. Policie zaznamenala od rána kolem 20 nehod, řekla Čírtková před 14:00.

Pozor hlavně ve vyšších polohách

Problémy se sjízdností jsou na celé Vysočině. Napadlo až 40 centimetrů sněhu, silničáři ho odklízeli celou noc, uvedl dispečer krajské správy a údržby silnic Vysočiny Dalibor Tomšů. Na silnicích je led se sněhem, místy stojí nákladní auta, provoz pro osobní auta je pouze se zvýšenou opatrnosti, uvedla policejní mluvčí. Sníh padal celou noc, napadlo 30 až 40 centimetrů. Za noc vyjeli silničáři s veškerou technikou.

Přes den může v kraji napadnout deset až 20 centimetrů nového sněhu, místy se budou tvořit sněhové jazyky, také závěje, uvedli meteorologové.

Radarový snímek srážek

Aktuální radarový snímek srážek nad Českou republikou. Více na Pocasi.iDNES.cz

,