Sníh komplikuje dopravu v Moravskoslezském kraji, bouraly desítky řidičů

  • 2
Silnice v Moravskoslezském kraji jsou po pátečním a sobotním sněžení sjízdné jen se zvýšenou opatrností. Na Opavsku se v některých místech tvoří sněhové jazyky. Pro kamiony je uzavřena od pátku silnice 1/56 z Ostravice přes Bílou na Horní Bečvu ve Zlínském kraji. Vyplývá to z dnešních informací Ředitelství silnic a dálnic. Hasiči v souvislosti s počasím evidují tři desítky zásahů. Policie řeší vyšší desítky nehod.

Mluvčí moravskoslezské policie Pavla Jiroušková řekla, že až na několik výjimek jsou všechny silnice první třídy v regionu průjezdné. Na téměř hodinu se například ráno nedalo projet mezi obcemi Třemešná a Vysoká na Bruntálsku, kde se vzpříčil kamion.

Na nějakou dobu byl uzavřen po nehodě tří automobilů také sjezd u napojení dálnic D56 a D48 ve Frýdku-Místku ve směru na Bašku. Aktuálně se kolony tvoří na česko-slovenské hranici u Mostů u Jablunkova. V kopci tam uvízly kamiony. Osobní vozy s opatrností místem projedou.

„Navíc evidujeme desítky dopravních nehod. Jednalo se ale o méně závažné kolize. Auta často sjíždějí mimo vozovku. Všechny se ale obešly bez zranění,“ uvedla.

Více na Počasí iDNES.cz

Mluvčí moravskoslezských hasičů Jakub Kozák řekl, že k 15:00 hasiči v souvislosti s počasím vyjížděli šestadvacetkrát. „Především pomáháme na silnicích. Jde o vytahování uvízlých sypačů či autobusů. Aktuálně se naše technika snaží ze sněhu v Ostravě vyprostit cisternu s benzinem,“ řekl.

Od pátečního odpoledne do sobotního dopoledne v Moravskoslezském kraji připadlo místy i více než 15 centimetrů sněhu. Nejvíce však v horských oblastech Bruntálska a Frýdecko-Místecka. V Jeseníkách i Beskydech leží na silnicích ujetá vrstva sněhu. Sjízdné jsou se zvýšenou opatrností. Na Opavsku se vlivem větru místy tvoří sněhové jazyky.

Na Ostravsku je situace lepší

O něco lepší je situace na Ostravsku a Karvinsku. Tam jsou silnice po chemickém ošetření mokré. Místy ale na nich leží zbytky mokrého sněhu. Proto i tam silničáři doporučují zvýšenou opatrnost.

Pro nákladní automobily s hmotností nad 12 tun je uzavřen zhruba dvacetikilometrový úsek silnice I/56 z Ostravice přes Bílou na Horní Bečvu ve Zlínském kraji. Silnice, která je jedním z hlavních tahů na Slovensko, vede kolem přehrady s pitnou vodou Šance. Nesmí se tam solit a kamiony mívají v kopcích problémy. V minulých letech uzavírka platila jen v době, kdy napadlo více sněhu. Letos Moravskoslezský kraj rozhodl o uzavření v době od 1. prosince do konce března.

Radarový snímek srážek

Aktuální radarový snímek srážek nad Českou republikou. Více na Pocasi.iDNES.cz

,