Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Diskuze

Kolik lidí se vejde do plynové komory? Ředitel školy se omluvil za nevhodný úkol

Jakým plynem se plní plynová komora? Jaké napětí pouštěli do elektrického vedení kolem vyhlazovacího tábora? Tyto a další podobné otázky přistály v e-mailu deváťákům ze Základní školy Rosice na Brněnsku v rámci školního projektu Holocaust. Na sociálních sítích tento způsob výuky fyziky vyvolal pobouření, podle ředitele školy jde o chybu jednotlivců, za kterou se omluvil.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JP

J55i67ř55í 80P36o72l61á15k

28. 1. 2024 14:05

Robert Čapek (Líný učitel) se sebeprezentuje jako schopný pedagog a psycholog. Chová se tak, když podle něj méně zkušení kolegové udělají chybu? Vůbec mi to k sobě nesedí. Kdyby učil a jeho žák Pepíček Novák by udělal chybu, asi by to s Pepíčkem vůbec neprobíral, proč tu chybu udělal a co by měl v budoucnu udělat lépe, zato by sepsal článek pro obecní periodikum o tom, jaký je Pepíček Nováků hlupák a možná se i zbláznil.

0 0
možnosti
VG

Ono v holých větách to vypadá jak z manuálu pro dozorce. Na druhou stranu, přesně tahle fakta obsahují informační expozice v KT. Pamatuju si, že nás z toho potom po návštěvě jednoho z nich zkoušeli jestli v našich pubertálních hlavách něco uvízlo. Asi v tomto případě holt na výlet nedošlo, tak děcka dostala za si to najít sama. Téma dobré, špatně uchopeno.

0 0
možnosti
Foto

Nikdo z vás neví, zda se opravdu jedná o materiál určený přímo pro žáky nebo spíš o body, které chtěl učitel do projektu zahrnout - a to mohl udělat i citlivým způsobem. Další věc je, že z pana Čapka, který kdysi býval snad celkem rozumný metodik, se stal veliký sluneční bůh Ra, kterému se nesmí odporovat, protože jeho a pouze jeho názor je ten spravný, a kromě toho je zdatným podnikatelem ve školství, který napíše podobný článek o čemkoli, co zahlédne, protože v českém školství je kromě jeho samotného a jeho knih (napsal jich asi 7, ale ve všech píše stále totéž dokola, vydělávat se zkrátka musí) všechno špatně.

0 0
možnosti
ZV

Není lepší si přečíst ten článek - tam je jasně napsáno, jestli to žáci dostali jako úkol.

0 0
možnosti
MS

Kdyby to bylo formulováno citlivěji, tak je ten úkol velice poučný. Akorát tady evidentně chybí sociální inteligence. Prostě fyzikářka bez emocí převzala téma vhodné do dějepisu. A kolik se vejde lidí asi stanovit přesně nejde, těch vyhlazovacích táborů bylo více. Opět nevhodná formulace.

1 0
možnosti
JP

J90i41ř35í 22P78o27l89á89k

25. 1. 2024 19:55

Ale houby. Jestli v rámci projektu četli Jiskru života, tak ty body (nikoliv otázky) přesně zapadají do toho, jak by o problému měli uvažovat. I v té tragédii Remarque ukazuje, jak oběti jednaly racionálně a podobné otázky si taky kladly. A v práci, kterou mají žáci vypracovat, přece ty různé tábory taky mohou popsat. Tzv. nevhodná formulace je jenom výmluva.

0 0
možnosti
Foto

P56e58t71r 51Š19r91a74i52e87r

25. 1. 2024 12:18

Nechápu, co je na takovém názorném úkolu nevhodné. Žáci získají pocit, že kdysi se to týkalo i jejich vrstevníků... a týkalo. Život nebyl vždy jenom pohádka. 😢

2 0
možnosti
MS

Nevhodné jsou asi ty strohé formulace otázek. Možná to byl opravdu překlad z němčiny.

0 1
možnosti
MJ

Když to člověk vytrhne z nějakého kontextu, tak to vyznívá opravdu nevhodně, ale pokud by to bylo obsaženo v nějakém tématu a pak z toho nějaké otázky, pak by to až tak necitlivě nevypadalo. Nicméně, být to v Německu, kde jsou na tohle doslova hysteričtí, tak by s učitelováním skončila na delší čas i přes dobrý úmysl. Tam jsou schopni cenzurovat a to bez legrace i z videohry ve smyšleném, čili sci-fi dystopickém světě hákové kříže, busty Hitlera, nebo runy, coby součást nacistické symboliky a to se psal rok cca. 2014, natož pak dnes, když nám dorůstá na vše přecitlivělá generace vloček, která absolutně nemá smysl pro ironii, sarkasmus, natož pak černý humor.

6 1
možnosti
LN

A není to třeba vytrženo z kontextu, který měl poukázat na hrůzy holokaustu? A že nešlo o dílo jednoho vyšinutého blázna s knírkem, ale o promyšlený, velmi komplexní systém na vraždění celých národů, do kterého se zapojili fyzici, chemici, logistici, ekonomové a další, aby udělali ten systém co nejefektivnější?

Tedy, že se zdaleka nejednalo o dílo pár nacistů, ale inženýrské dílo, na kterém spolupracovalo spousta chytrých a schopných lidí, kteří vůbec neměli charakter a sloužili tomuto hnusnému cíli?

A nevidíte v tom náhodou analogii s dneškem?

Ano to poukazuje na to, že se toho zla účastnilo vědomě o hodně více lidí než pár esesáků, kteří tam ty lidi naháněli.

Jinak zlikvidovat rychle a levně takové množství lidí je minimálně fyzikálně obrovský problém. Je ale více než smutné, že se tomu někdo propůjčil.

Řešíme etiku použití zbraní, ale ty mohou být také na obranu, nebo na zastrašení. Systémy v koncentračních táborech vymýšleli inženýři jen na efektivní a levnou likvidaci lidí. A v tom je ta hrůza.

12 1
možnosti
RK

V poradku kombinovaná výuka historie, fyziky a práce s daty a jejich analýzou... taková zařízení prostě existovala, a kdyz budeme naše děti učit, k čemu se používala a proc, možná predejdeme tomu, aby to někdo v budoucnu nezkusil v jiné podobě...

5 1
možnosti
JM

Anebo to povede naopak k přesně opačným výsledkům. Vše záleží na tom, kudy se bude ubírat výklad naší minulosti a kde se budou hledat pravé příčiny naší současné materiální i nemateriální krize.

0 0
možnosti
IS

Přijde mi to jako nucení žáků k plánování a publikování návodu hromadné vraždy. Dohledal jsem schémata zapojení, rozepsal si to do bodů a zase smazal, protože takové věci taky nechci ani sbírat, ani publikovat.

Koncentrační tábory byly pomníky lidské blbosti. Nacistický režim se místo soustředění se na válku vysiloval na návrhu, výstavbě, zásobování a provozu táborů k likvidaci vlastních obyvatel. Často těch samých, kteří mu pak chyběli v klíčových oblastech výroby, provozu a vývoje. Nejméně dvakrát tolik odborníků všech profesí navíc před takovým osudem uprchlo a přeběhlo k nepříteli. Zbylé německé specialisty si pak rozebraly vítězné mocnosti. Rozhodně strategie snů.

0 4
možnosti
MD

Na druhou stranu, dnes jsou žáci znudění, jak jim chcete vysvětlit ta zvěrstva? Vezměte třídu do Osvětimi/Birkenau a jediné, co je bude zajímat, je kde je nejbližší McDonald. Mně tam jen chybí zmínka, že se nejednalo jen o německé koncentráky, ale o sovětské gulagy či o japonská zařízení typu Unit 731. Nehledě na to, že koncentrační tábory vymysleli a zavedli britové.

S částí Vašeho příspěvku, cituji: "Nejméně dvakrát tolik odborníků všech profesí navíc před takovým osudem uprchlo a přeběhlo k nepříteli. Zbylé německé specialisty si pak rozebraly vítězné mocnosti. Rozhodně strategie snů." plně souhlasím

1 0
možnosti
FL

No, rozhodne mensi fopaux nez kdyz sel naslednik trunu v uniforme SS na vecirek.

0 2
možnosti
MD

Tak to je faux pas :D

1 0
možnosti
  • Nejčtenější

Hrají si, nebo souloží? Socha psů od Davida Černého část místních pobouřila

10. května 2024  16:19

Vinařství Dog in Dock má ve svém areálu ve Veselí nad Moravou na Hodonínsku novou sochu psů od...

Dárkyně odkázala babyboxům majetek za miliony, pojmenovali po ní holčičku

9. května 2024  11:29

Garáž v Brně, zhruba milion korun a domek na Blanensku určený k rekonstrukci po sobě jako dar síti...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vyškov i Táborsko mají baráž o první ligu jistou, Kroměříž sestupuje

11. května 2024  20:17

Fotbalisté Vyškova a Táborska mají jistotu, že si zahrají nejhůře baráž o nejvyšší soutěž. Oba...

Na šampionát opět do Prahy a Ostravy. Brno slibovanou arénu nestihlo včas

10. května 2024  11:13

Zatímco v Praze a Ostravě dnes budou při zahájení hokejového mistrovství světa házet na led puk, v...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Od války máme desetinový obrat, říká byznysmen, jehož odbyt stál na Rusku

11. května 2024

Premium První zaměstnání našel brněnský podnikatel Vladimír Plašil před čtyřiceti lety v tehdejším Podniku...

Na vrahy ukázaly opravené boty. Husaře ubili jejich vlastními holemi

13. května 2024

Premium Rok co rok chodil Jan Otava s husami a malým pomocníkem na trhy stejnou trasou s poslední zastávkou...

Statisícovým úplatkem chtěl pomoct dceři k získání bytu, viní policistu žalobkyně

13. května 2024  15:20

Měl by hlídat dodržování zákona, v pondělí však jihomoravský policista Jiří Vlček stanul u...

Zlatý bod z brněnského derby. Zbrojovka je (skoro) zachráněná

13. května 2024  11:59

Když Zbrojovka naposledy vstupovala do první fotbalové ligy, Václav Bartoněk si z konkurenční Líšně...

Komplikace pro Brňany: rušný podchod pod nádražím zůstává kvůli požáru zavřený

13. května 2024  11:16,  aktualizováno  11:50

Hojně užívaný podchod pod brněnským hlavním nádražím je po sobotním nočním požáru kompletně...

Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA
Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA

Toužíte po dokonalé letní barvičce bez rizika spálení? Vyzkoušejte lehký přírodní samoopalovací krém na obličej i tělo od Manufaktury. Zapojte se...