ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Jan Zátorský, MAFRA

Covid se dá léčit i ve střevech, nová probiotika vyzkoušeli první pacienti

  • 5
Až o pět dnů zkrátí pacientům s těžkým průběhem covidu-19 pobyt v nemocnici speciální probiotika vyvinutá brněnskými odborníky. Prokázala to studie na pacientech hospitalizovaných ve Fakultní nemocnici Brno.

„Po roce testů a klinických zkoušek můžeme říct, že skutečně fungují a mohou být doplňující léčbou, která pacientům výrazně pomůže. Je to malá revoluce v léčbě covidu,“ řekl vedoucí výzkumu, molekulární biolog Petr Ryšávka ze společnosti Medi Pharma Vision.

Ta se zaměřuje na výzkum lidského mikrobiomu, což jsou veškeré mikroorganismy vyskytující se v lidském těle, a má největší sbírku klinicky testovaných probiotických kultur ve střední Evropě.

Spolu s lékaři z infekční kliniky Fakultní nemocnice Brno a experty Výzkumného ústavu veterinárního lékařství ve studii sledovali celkem 83 pacientů hospitalizovaných v nemocnici s komplikovaným průběhem covidu.

„Dnes víme, že velká část pacientů nezemře na infekci, nýbrž na důsledky silné imunitní odpovědi, tzv. cytokinové bouře. Ta vede k tomu, že imunitní systém nastartovaný přítomností viru začne ničit i zdravé tělesné tkáně,“ vysvětlil Matúš Mihalčin z kliniky infekčních chorob Fakultní nemocnice Brno. Důsledkem toho je pak třeba těžký zápal plic.

Covid se dá porazit ve střevech, říká biolog. Vyvíjí probiotika na míru

Protože 70 až 80 procent imunity vzniká ve střevě, rozhodli se experti pro usměrnění imunitní odpovědi u rizikových skupin netradičním způsobem, a to zásahem do střevního mikrobiomu.

„Výzkum se tedy zaměřil zejména na vývoj probiotického preparátu se střevními bakteriemi, který utlumí už zmíněnou nebezpečnou přehnanou reakci imunity,“ dodal Ryšávka.

Účinky se nejvíc projevily u seniorů nad 65 let, naopak probiotika nezabrala u obézních lidí. Podle expertů je to tím, že mívají celou řadu přidružených onemocnění.

Podle Ryšávky se jedná o nadějný postup, jenž by mohl v následujících měsících pomoci se snížením zátěže jednotek intenzivní péče.

„Je to však běh na dlouhou trať, protože lékařská odborná veřejnost je poměrně konzervativní. Důležité je přesvědčit lékaře, aby probiotika pacientům ordinovali, protože výsledky jejich účinků máme a je dostupná,“ uzavřel.