Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Osvícená rekonstrukce. Brno-střed sází u oprav svých domů na retro

  10:11
Sedmipatrový činžák na Moravském náměstí číslo 14 po desítkách let procitl z oprýskané šedi a zkrásněl. Funkcionalistickou stavbu s nájemními byty a podniky v přízemí nechala opravit radnice Brna-střed se všemi architektonickými detaily i přesto, že není památkově chráněná. Jako pilotní stavbu své „retro kuchařky“.
Autoři rekonstrukce domu na brněnském Moravském náměstí dbali na každý detail....

Autoři rekonstrukce domu na brněnském Moravském náměstí dbali na každý detail. Použili věrnou barvu i materiál fasády, černé kachličky, historické plakáty a bleděmodré prvky, které v létě doplní ještě žluto-bílé markýzy. | foto: Anna Vavríková, MAFRA

„Měli jsme dvě možnosti. Pořídit to relativně levně s polystyrenem a plastovými okny, čímž bychom zničili architektonickou hodnotu domu, nebo ho vrátit do 30. let minulého století, kdy vznikl, ovšem za větší peníze. Zvolili jsme to druhé a ve spolupráci s památkáři vytvořili manuál, jak při rekonstrukci podobných staveb postupovat,“ říká radní Brna-střed Michal Doležel (Žít Brno), který má rekonstrukce historických staveb na starosti.

V manuálu uplatňuje radnice zásady zachovat maximálně autentické a originální prvky, nepoužívat plastová okna, zateplovat jen tam, kde je to nutné ke snížení energetické náročnosti, místo silikonové omítky používat raději omítky přírodní, například křemičité, ctít původní barvy a hlavně k opravě pustit jen prokazatelné profesionály.

To všechno při opravě domu na Moravském náměstí radnice dodržela. Přišla na 30 milionů korun. Vlastní rekonstrukci předcházel průzkum, který odhalil původní barvy fasády, oken a výkladů.

„Právě s těmi si autor hrál. Například omítka je bílá a oživují ji předsazené prosklené lodžie s měděným obkladem. Okna jsou olivově zelená. Na přízemí zase použil keramiku v černé barvě a kalené sklo opaxit a oživil světlemodrou barvu oken, dveří a výkladů,“ popsal Doležel.

Dělníci zateplili střední štít, do vnějších oken vsadili izolační dvojité sklo. V létě se nad obchody vrátí žluto-bílé markýzy. Na střeše opět slouží vyhlídková terasa, kterou v 70. letech při úpravách stavební firma zakryla. „Hodně jsme dbali, aby reklamy a nápisy na obchodech v přízemí měly jednotný ráz. Na názvy obchodů a provozoven je vyčleněný jednotný pás. Do vitrín v průchodu jsme umístili dobové plakáty,“ popsal Doležel.

Necitlivá oprava může zkazit celý komplex

Z přístupu radnice jsou nadšení památkáři. „Je to příklad osvícený a hodný následování. Tím, že tam použili kvalitní materiály a obnovili původní prvky, dům zhodnotili,“ tvrdí šéf městských památkářů Martin Zedníček.

Nadační dům Valentina Falkensteinera

  • Dům na Moravském náměstí č. 14 byl postaven v roce 1934 podle návrhu architekta Oskara Pořísky. Ten je autorem řady dalších významných brněnských staveb, nejznámější jsou pasáž Convalaria v České ulici, oblá budova Čedoku u hlavního nádraží nebo funkcionalistická zastávka na Obilním trhu.
  • Stavba byla financována z peněz nadace Valentina Falkensteinera (1800–1884), který ji založil na pomoc chudým, studentům a handicapovaným. Měla „žít“ z cenných papírů a nájemních domů. A dům na Moravském náměstí je jedním z nich. Proto se nad průchod do Mášovy ulice vrátil měděný nápis Nadační dům Valentina Falkensteinera.

Podle něj je ale na jednotlivých majitelích, jak k rekonstrukcím přistupují. „Na opravy památek přispíváme, ale pokud dům není chráněný, nic nezmůžeme. Ani u soukromníků, ani u veřejných institucí. Klasickým příkladem je výměna oken na budově bývalého zemského velitelství, která patří pod Univerzitu obrany. Doporučili jsme dřevěná okna, oni dali plastová a tuto cennou budovu od architekta Bohuslava Fuchse pohledově poničili,“ doplnil Zedníček.

Jen v nadšení vlastníků domů může doufat i radnice městské části. Fond na opravu domů pro osvícené majitele nemá. „Radní, kteří se problematikou zabývají, mohou poskytnout odbornou radu, pomoc v tomto duchu. Víc nástrojů ale nemáme,“ přiznala mluvčí radnice Brna-střed Kateřina Dobešová.

Podle Doležela může necitlivá oprava zkazit celý urbanistický komplex. Například nyní opravený dům je součástí fronty domů na rozhraní historického jádra a nového města. „Tvoří její průchod do Mášovy ulice a je monumentální branou z historického jádra do nového města,“ vysvětluje Doležel.

Dům, který vznikl podle plánů architekta Oskara Pořísky, je unikátní i tím, že neprošel žádnou nevratnou přestavbou. „V 70. letech dělníci zakryli některé prvky a vyhlídkovou terasu na střeše, ale to jsou věci, které se daly napravit, a to jsme také udělali,“ upřesnil Doležel.

Zkrášlovací kúra čeká i dům před nádražím

Radnice se ještě letos chystá na další domy, například na stavbu z 20. let minulého století v Kounicově ulici 1–9 nebo na dům v Nádražní číslo 4 s legendárním řeznictvím. To tam zůstane i po opravě. A „prohlédne“ i dům na Moravském náměstí číslo 12 v sousedství právě opravené stavby.

Sídlí v něm například kavárna Šestá větev. „Záměr se nám líbí, jestli podobně jako ten sousední prokouknou všechny domy, dostane náměstí úplně jiný ráz,“ míní šéfka podniku Dana Tantošová.

„Pro nás to v podstatě znamená jen lešení za výkladem. Interiér provozovny jsme do původního stavu vrátili, už když jsme se sem stěhovali,“ doplnila Tantošová.

V centru města se nyní opravuje několik vzácných staveb, které památkáři s napětím sledují. Letos by měl například majitel Stanislav Berousek po letech otevřít hotel Avion v České ulici. „Zvnějšku vypadá nadějně,“ dodal Doležel.

  • Nejčtenější

Bizarní vilu u Brna koupila mladá žena. Místo původních 110 milionů stačila třetina

16. května 2024  10:23

Řadu let se snažil původní vlastník a budovatel vily ve stylu podnikatelského baroka v...

Po krátké nemoci zemřel Vojtěch Adam, který měl být rektorem. Bylo mu 42 let

22. května 2024  11:24

Mendelova univerzita truchlí za Vojtěcha Adama, který v pouhých dvaačtyřiceti letech podlehl krátké...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

V Brně zuří kvůli boxu Zásilkovny, řidiči přes něj nevidí do křižovatky

15. května 2024  12:42

Jsou určeny k tomu, aby lidem zjednodušily život, na brněnské Lesné je však jeden z nových...

Brněnská nádražní budova jde po 70 letech k zemi, zmizet musí i podzemní kryt

20. května 2024  13:27

Zhruba patnáct minut po deváté hodině ráno se bagry svými radlicemi zabořily do nádražní budovy v...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zajít na kafe, probrat věci a rozdělit prachy. Jak se v Brně přidělovaly byty

16. května 2024

Premium Jednou za čtrnáct dní přišel někdejší vlivný brněnský politik ODS Otakar Bradáč do brněnské...

Malého cyklistu zabilo na přechodu auto. Odvolací soud zmírnil řidičce trest

22. května 2024  16:48

Nešťastná shoda okolností připravila o život čtrnáctiletého chlapce ve Zbraslavi na Brněnsku. Loni...

Sedmnáctiletá dívka vzala na vycházku dvouměsíční dceru, do ústavu se nevrátily

22. května 2024  16:10

Pelhřimovští policisté pátrají po sedmnáctileté Stefanii Stojkové a jejím malém dítěti. V pátek se...

Brněnský podchod se dva týdny po požáru znovu otevře, nepůjde projít celý

22. května 2024  14:13

Hojně používaný podchod pod hlavním vlakovým nádražím v Brně se ve čtvrtek ráno znovu otevře....

Soud trestal za uplácení při zakázkách, ve vedlejší větvi Stoky padly podmínky

22. května 2024  12:30

Krajský soud v Brně části obžalovaným ve vedlejší větvi korupčního případu na radnici Brna-střed,...

AURES Holdings a.s.
NÁKUPČÍ AUTOMOBILŮ - BRNO (A12460)

AURES Holdings a.s.
Jihomoravský kraj
nabízený plat: 40 000 - 60 000 Kč

Nejhorší noční můra, řekla žena, která v botě syna objevila cizí AirTag

Mého syna někdo sleduje. S takovým pocitem několik týdnů žila žena z Floridy poté, co na svůj iPhone začala dostávat...

Anální sex je výzva. Nejvíc tabu je však v Česku jiná praktika, říká průzkum

Erotické hračky nepředstavují podezřelou exotiku, v ložnicích jsou jako doma. Ostatně jako masturbace. I orální sex....

Svěrák se na mě nedíval jen jako na hezkou buchtu, říká Radka Pavlovčinová

Jan Svěrák ji vidí jako robotku. Radka Pavlovčinová v nové hře filmového a teď už i divadelního režiséra hraje umělou...

Klavírista Petr Malásek si zlomil obě ruce. Mohlo to dopadnout hůř, říká

Klavírista Petr Malásek (59) spadl z kola a zlomil si obě ruce. V pořadu 7 pádů Honzy Dědka popsal nehodu i jaká je...

Zásnubní šaty elegantní princezny. Spustily Kate efekt, návrhářku zničily

Seriál Když si jeho šaty oblékne některá z členek královské rodiny, obvykle to každý návrhář oslavuje jako životní úspěch....