Majitel RegioJetu Radim Jančura v diskusním pořadu Rozstřel (11. září 2019) | foto: Petr Topič, MAFRA

Plán byl dokonalý, přesto mi cvakal zadek, říká o žlutých autobusech Jančura

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Mrazivé lednové ráno na začátku roku 2004 si podnikatel Radim Jančura dobře pamatuje. Před brněnským hotelem Grand nabízely jeho hostesky jízdenky na novou linku mezi Brnem a Prahou, kterou v autobusech jednotné žluté barvy právě spustil, a jako jejich šéf zvědavě vyhlížel svoje první cestující.

„Jedna paní se přišla zeptat, co prodáváme. Když zjistila, že jízdenky, odpověděla, že celý život jezdí Čebusem a bude jím jezdit dál. Uvědomil jsem si, že čeští zákazníci jsou věrní, a pěkně mi cvakalo u zadku. Říkal jsem si: Sakra, všechno mám vymyšlené lepší a dokonalejší, ale bude s námi chtít někdo jezdit?“ ohlíží se Jančura, zakladatel a vlastník společností Student Agency a RegioJet.

Obavy mohl záhy pustit z hlavy. Na tehdy nevídaný palubní servis, zahrnující teplé nápoje, čtení, filmy a hudbu zdarma spolu se službami stevardek, lidé slyšeli. Za to, jak žluté autobusy rozjel, se Jančura vzápětí stal Podnikatelem roku.

Připijete si ve firmě na kulaté narozeniny žluté flotily?
Neslavíme nic, život letí velkým tempem dopředu. Když se za úplným začátkem v roce 2004 ohlédnu, tak my jsme byli strašně neznámá firma. Vědět se o nás začalo až další rok kvůli tomu, že nás odmítli vpustit na autobusové nádraží v Liberci. Najednou jsme se dostali do všech zpráv jako ti, kteří bojují s molochem. Do té doby jsme novináře moc nezajímali, ani jsme je neuměli oslovit. Před Grandem jsme neměli prodejní budku, takže nám nezbývalo než postavit holky k mobilnímu stánečku, vybavit je svařákem a nechat je v mrazu prodávat jízdenky. To bylo hodně divoké.

Že jezdíme z Liberce do Prahy za cenu tří piv byla v roce 2005 marketingová hříčka, ne nastavená norma. Dnes už to neplatí, dnes jezdíme za cenu dvou piv. Jeho ceny rostou rychleji než naše.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se