Demonstrace na Dominikánském náměstí v Brně

Demonstrace na Dominikánském náměstí v Brně | foto: iDNES.cz

Tisíce lidí protestovaly proti Benešové i v Brně. Volají po její demisi

  • 32
Tisíce lidí v Brně protestovaly již podruhé proti nově jmenované ministryni spravedlnosti. Požadavky demonstrantů zůstávají stejné - demise Benešové a záruky, že premiér Andrej Babiš nebude ovlivňovat justici. Podle organizátorů ze spolku Společně Brno jsou odhodláni se scházet, dokud nebudou jejich požadavky vyslyšeny.

Podle odhadů ČTK přišlo na brněnskou demonstraci mezi třemi a čtyřmi tisíci lidí. Další demonstrace proti Benešové a Babišovi se konaly i v Praze na Staroměstském náměstí, kam také přišly tisíce lidí. 

Organizátoři chtěli přenášet přímý přenos dění z pražské demonstrace na velkoplošné obrazovce, nestihli ale vyřídit zábor pozemku, takže jim úřady instalaci obrazovky nepovolily. Pořadatelé proto umístili na morový sloup uprostřed náměstí obyčejnou televizi, na níž byly záběry zřetelně vidět. 

Organizátoři, kterými jsou v Brně lidé ze spolku Společně Brno, jsou odhodláni každé pondělí demonstrovat, dokud nebudou jejich požadavky vyslyšeny. 

Příští demonstrace se mají uskutečnit příští pondělí 13. května. „Pokud každý opět vezme tři kamarády či známé, kterým není současná situace lhostejná, bude nás opět víc a to je důležité,“ řekli k davům organizátoři.

Demonstroval i rektor Masarykovy univerzity

V Brně nevystupovali samostatní řečníci, na velkoplošné obrazovce byly však přenášeny projevy z pražské demonstrace. Mezi demonstranty byli tak jako minule lidé různého věku i sociálních vrstev, mezi demonstrujícími byl například senátor a rektor Masarykovy univerzity Mikuláš Bek (STAN).

Tisíce lidí protestovaly proti ministryni Benešové. Požadovaly její demisi

Lidé opět na transparentech kritizovali premiéra Babiše i prezidenta Miloše Zemana. V letáčku, který rozdávali, varují před největším zásahem do justice od roku 1989. Podle nich jde o přežití právního státu.

Odpůrci Benešové tvrdí, že tato advokátka a někdejší nejvyšší státní zástupkyně už dva roky otevřeně straní Babišovi ohledně jeho trestního stíhání. 

Její jmenování ministryní krátce po policejním návrhu na podání obžaloby v premiérově kauze označují za možný „největší zásah do justiční moci od listopadu 1989“. Babiše policie obvinila z podvodu při získání dotace 50 milionů korun na vybudování rekreačního a konferenčního areálu Čapí hnízdo. Premiér kauzu označuje za účelovou.

Benešová, která radí v oblasti justice prezidentu Miloši Zemanovi, uvedla po první vlně demonstrací, že si tlaky nepřipouští a že u ní demonstranti nepochodí. Babiš při jejím uvedení do úřadu zdůraznil, že justice ohrožena není - podle něj jsou to „vymyšlené věci“.

Lidé demonstrovali proti ministryni Benešové na Dominikánském náměstí v Brně:

,